Bursa Unesco Derneği 1. Ulusal Fotoğraf Yarışması’nın ödülleri sahiplerini buldu

Bursa Unesco Derneği tarafından, Somut Olmayan Kültürel Miras 1. Ulusal Fotoğraf Yarışması’nın fotoğraf sergisi ve ödül töreni düzenlendi.

Bursa Unesco Derneği 1. Ulusal Fotoğraf Yarışması’nın ödülleri sahiplerini buldu

Haber: SİMLANUR İNCE
Kamera: MESUT ERDOĞAN

Bursa Unesco Derneği’nin Somut Olmayan Kültürel Miras 1. Ulusal Fotoğraf yarışması sergisi ve ödül töreni Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nda gerçekleştirildi.

UNESCO’nun amacından bahsederek konuşmasına başlayan Dernek Başkanı İlker Özaslan, “UNESCO, Birleşmiş Milletlerin Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumudur. Eğitim, bilim ve kültürde Uluslararası iş birliği yoluyla barışı inşa etmeyi amaçlar. UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listesindeki 730 Miras içerisinde Türkiye 30 mirası ile Dünyada 145 ülke arasında 2.Sırada bulunuyor. Bursa UNESCO Derneği olarak kurulduğumuz 1998 ‘den bugüne UNESCO konusunda bir çok etkinlik ve farkındalıklara imza attık. 2023 de Bursa Somut Olmayan Kültürel Miras Müzesini Nilüfer Belediyemizin Derneğimize tahsis ettiği Misi Köyde Kültür ve Turizmin hizmetine açtık. Bir çoğu Kültür Bakanlığı tanıtım kartı sahibi 15 miras taşıyıcısı usta kadromuzla interaktif müze olarak geleneksel el sanatlarımızın uygulamalarını yapıyoruz. Çocuklarımıza karagöz oynatıyoruz. Bursa’ya özgü 700 yıllık GEZEK kültürümüzü yaşatıyoruz. Bahçemizde köy kadınlarımız Keşkek pişiriyor” ifadelerini kullandı.

Özaslan sözlerine şu şekilde devam etti:

Derneğimiz 2024 de UNESCO Gn. Merkezince SOKÜM Sekreteryasına danışma göreviyle akredite edilerek Ülkemizdeki 8, Dünyadaki 264 STK arasında yerini almıştır. Ülkemiz akredite STK sayısı bakımından Dünyadaki 76 ülke içerisinde 8.sıradadır. Bursa UNESCO Derneği olarak Somut Olmayan Kültürel Miras unsurlarına dikkat çekmek ve farkındalığı artırmak, Türkiye’nin Somut Olmayan Kültürel Miraslarını daha çok görünür kılmak ve eşsiz görsellerle belgelemek hedefiyle düzenlediğimiz, UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Fotoğraf Yarışması ile Somut olmayan kültürel mirasın öğelerinin saptanmasında, yaşatılması, korunması, geleceğe aktarılması, belgelenmesi ve arşivlenmesinde fotoğrafın görsel gücünden faydalanılmasını amaçladık.

“YARIŞMANIN GELENEKSEL HALE GELMESİNİ HEDEFLİYORUZ”

Yarışmanın geleneksel hale gelmesini hedeflediklerini belirten Özaslan, “Türkiye’nin fotoğraf sanatına ve sanatçılarına ayrı bir vizyon sunacaktır. Yarışma Kültür Bakanlığımızın ve UTMK’ muzun SOKÜM fotoğraf arşivlerine ayrıca katkı koyacak olup ulusal ve uluslararası platformlarda kültürümüzü, ülkemizi temsil edecek nitelikli fotoğrafların sayısını çoğaltacaktır. Geleneğin sözle, oyunla, dansla, müzikle, sanatla, sporla, törenlerle, festivallerle, el emeği ve bilgiyle geleceğe aktarılmasını sağlayan kültürel unsurlarımızın kaybolmaya yüz tuttukları bilinmektedir. Bizi biz yapan yaşayan kültürel değerlerimizin kaybolmadan önce belgelenmesi, Kültür belleğimize arşivlenmesi gerektiğini düşündüğümüz için düzenlediğimiz yarışmanın yararlı olacağı inancındayız” diye konuştu.

Kültür Turizm İl Müdürü Kamil Özer, “Unesco Kenti Bursa, bu kıymeti en güzel şekilde yarına taşımaya çalışan şehirlerin başında geliyor. Türkiye’de açılan kurslarda 80 vilayeti hiçbir şekilde rakip kabul etmeden birinci sırada Bursa vardır. Kültürel mirası yarınlara taşıma yolunda Bursa ilk sıralarda yer alır. Bu yarışmanın Bursa’da yapılmasını da çok kıymetli buluyorum” dedi.

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir