Norm Haber

3. Uluslararası Bursa Gastronomi Festivali kapılarını açtı

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl 3’üncüsü düzenlenen “Uluslararası Bursa Gastronomi Festivali” ziyaretçilerine kapılarını açtı. ‘Damağımdaki Bursa’ temasıyla düzenlenecek olan festival Cumhuriyet Caddesi’nden başlayan kortej yürüyüşüyle başladı.

Haber: SİMLANUR İNCE
Kamera: MESUT ERDOĞAN

Bursa Büyükşehir Belediyesi bu yıl 3. Gastronomi Festivali’ni gerçekleştiriyor.

13-14-15 Eylül tarihlerinde düzenlenecek olan Gastronomi Festivali Cumhuriyet Caddesi’nden başlayacak olan kortej yürüyüşle başladı.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Bursa lezzetlerinin tanıtıldığı festivalde tadım testi yaptı

İŞTE FESTİVALDEN FOTOĞRAFLAR…

KAYIŞOĞLU: BURSA’DA YAŞADIĞIMIZ İÇİN ÇOK ŞANSLIYIZ

CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu, “Bursa’mız tarihi, kültürel, doğal güzellikleri açısından çok güzel olduğu gibi gastronomi açısından da çok zengin bir şehir. Bursa’da yaşadığımız için çok şanslıyız. Birçok coğrafi işaretli ürünü var. Bu festivali başlatan, emeği geçen, şimdi açılışını gerçekleştiren Mustafa Bozbey olmak üzere tüm paydaşlara teşekkür ediyorum” dedi.

PALANDÖKEN: DİĞER YILLARDAN DAHA GÖRKEMLİ BİR FESTİVAL OLMUŞ

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Gastronomi deyince sadece yeme içme değil onu üreten insanın, bu tarihi Merinos’un şenlenmesine sebep olan Bozbey’i kutluyorum. Osmanlı’ya başkentlik yapmış bir şehir her şeyiyle güzel. Görüyorum ki diğer yıllardan daha görkemli, bol standlı bir festival olmuş” diye konuştu.

YEŞİLTAŞ: BOZBEY’İN PROJELERİ BU KENTİN ESKİ GÜNLEİNE DÖNDÜRMEYE YETECEKTİR

CHP Bursa İl Başkanı Nihat Yeşiltaş, “8 bin 500 yıllık kadim bir şehir. Bu şehrin lezzetleri, kültürü, değerleri, bugüne kadar bazı değerlerimizden uzaklaşmış, gelenek göreneklerimizi unutmuşuz ama biliyoruz ki Bozbey’in projeleri bu kentin tekrar eski günlerine döndürmeye yetecektir. Bazı köylerin öyle güzel lezzetleri var ki. Bu kentin bu kadar zenginliği var neden öne çıkartamamışız diye üzüldüm. Bursa tekrar kent kimliğine kavuşarak, geleneklerimizi, göreneklerimizi uluslararası arenada tanıtacağımızı umuyorum” diye belirtti.

Bozbey, “Bugün, gastronominin büyülü dünyasına adım atmak ve sadece damaklarımızı değil, ruhumuzu da besleyecek bir yolculuğa çıkmak için buradayız. ‘Damağımdaki Bursa’ fikrinden hareketle bu yıl üçüncüsünü gerçekleştirdiğimiz Gastronomi Festivali, damak tadımızla birlikte kültürel mirasımızı keşfedeceğimiz bir serüven olacak.
Gastronomi, yalnızca bir mutfak sanatı değil, aynı zamanda kültürün, coğrafyanın ve tarihsel birikimin yansımasıdır. Her tabakta bir hikaye gizlidir. Gastronomi, toprak, tarih ve halkın ruhuyla yoğurulmuş birer sanat eseri gibidir. Bu yıl, Bursa mutfağının ve ürünlerimizin yer aldığı bir festival hazırladık. Kentimizin hikayesini, kendi ürünlerimiz ve yemeklerimizle soframızda anlatmak istedik.” Dedi.

“SOSYAL KONULARA DİKKAT ÇEKMELİDİR”

Festivallerin eğlencenin yanında sosyal konulara da dikkat çekmesi gerektiğini belirten Bozbey, “Festivaller, neşenin, eğlencenin ön planda olduğu etkinliklerdir elbette; ama aynı zamanda sosyal konulara dikkat çekilen platformlar da olmalıdır. Çünkü artık Bursa’mızda bir karış tarım toprağını dahi kaybetmeye tahammülümüz yoktur. Kentimizin geleceği, sofralarımızın sağlıklı gıdalarla buluşması için en önemli şart topraklarımıza sahip çıkmaktır. Gastronomi Festivalimiz boyunca bu kıymetli ürünlerimizi ve Bursa lezzetlerimizi misafirlerimize sunacağız. Aynı zamanda bu bereketin arkasındaki emeğin değerini bir kez daha düşüneceğiz. Bursa Büyükşehir Belediyesi olarak, bu bereketin sürdürülebilir olması için akıllı tarım uygulamalarıyla çiftçilerimizin daha az maliyetle daha yüksek verim elde etmelerini sağlamak amacıyla projeler üretiyoruz.” ifadelerini kullandı.

“GASTRONOMİ TURİZMİ YEREL EKONOMİYE KATKI SAĞILIYOR”

Gastronomi turizminin yerel ekonomiye katkı sağladığını vurgulayan Bozbey, “Gastronomi turizmi, yerel mutfakların keşfedilmesinin yanı sıra yerel ekonomiye katkı sağlama açısından da büyük bir potansiyele sahiptir. Bu festivalin bir diğer sonucu da durgun yerel ekonomimize bir hareket getirmektir. Yöresel mutfakları tanıtmak, hem kültürel mirasımızı yaşatmak hem de bölgesel kalkınmayı desteklemek anlamına gelir. Yerel üreticilerin ve küçük işletmelerin desteklenmesi bu turizmin en önemli avantajlarından biridir. Bu nedenle de festivalimize üretim kooperatiflerinin ve kadın derneklerinin katılımını çok önemsedik. Önümüzdeki yıllarda bu ekonomik faydayı daha da yaygınlaştıracağız.” şeklinde konuştu.

“BİR PAYLAŞIM YOLCULUĞUDUR”

Bozbey, “Gastronomi turizmi, bir seyahatten çok daha fazlasıdır; bir deneyim, bir keşif, bir paylaşım yolculuğudur. Bu anlamda festivalimiz, hem kültürümüzün ve mutfağımızın zenginliklerinin dünyaya tanıtıldığı hem de en keyifli lezzetlerimizin sunulduğu bir sahne olacaktır. Festivalimizin amacı, yemeklerimizi tanıtmak ve deneyimlemek kadar, yerel üreticileri desteklemek, sürdürülebilir mutfak anlayışını yaygınlaştırmak ve gastronomi dünyasında köprüler kurmaktır.” dedi.