Finlandiya ve İsveç, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal girişimi sonrası İskandinavya’yı işgal etme riski nedeniyle NATO’ya üye olmak istedilerini açıklamıştı.
İki ülkenin bu talebi sonrası NATO’dan yeşil ışık yakılırken, Türkiye’den bu duruma sıcak bakılmadığına dair açıklamalar peş peşe gelmişti.
Konuyla ilgili ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliğine ilişkin bir görüşme gerçekleştirdiğini açıkladı. Blinken, iki ülkenin üyeliğinin bir süreç olduğunu ve en sonunda bu iki ülkenin NATO’ya üyeliği konusunda uzlaşmaya ulaşacaklarından emin olduğunu söyledi.
“NATO, UKRAYNA’YA GÜÇLÜ ŞEKİLDE DESTEK VERİYOR”
Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırıları karşısında NATO’nun bir bütün olarak güçlü bir şekilde ayakta durduğunu vurgulayan Blinken, Ukrayna’ya başta kendi ülkesi olmak üzere NATO üyelerinin güçlü şekilde destek verdiğini ve Ukrayna’nın egemen ve bağımsız bir devlet olarak varlığını sürdüreceğini ifade etti.
İsveç ile Finlandiya’nın NATO’ya üyeliğiyle ilgili gündemi de değerlendiren Blinken, iki ülkenin NATO üyeliğinin bir süreç olduğunu ve NATO’nun da farklılıkların müzakere edilmesi için geniş bir diyalog platformu olduğunu ve her konunun ele alındığını belirtti.
“UZLAŞMAYA ULACAĞIMIZDAN EMİNİM”
Blinken, “(Türkiye) Dışişleri Bakanı ile bu konuyu görüşme fırsatım oldu. Görüşmeyi betimlemeyeceğim ancak Finlandiya ve İsveç’in ittifaka katılımı noktasında güçlü bir konsensus olduğunu söylemekle yetineyim. Türkiye, Finlandiya ve İsveç arasındaki farklılıklar konusunda halen devam eden görüşmeler var. Sonuç olarak bu iki ülkenin üyeliği konusunda bir konsensusa(uzlaşma) ulaşacağımızdan eminim.” ifadelerini kullandı.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Berlin’deki NATO görüşmelerinin ardından yaptığı açıklamada, İsveç ve Finlandiya’nın PKK terör örgütüne verdikleri desteği gündeme getirdiklerini belirtmişti.
“NEDEN KARŞI OLDUĞUMUZU GAYET AÇIK ŞEKİLDE SERGİLEDİK”
Çavuşoğlu şu ifadeleri kullanmıştı:
“Özellikle bu iki ülkenin PKK/YPG terör örgütleri ve mensuplarıyla yaptığı görüşmeler ve özellikle de İsveç’in yaptığı silah yardımı dahil tüm rahatsız olduğumuz konuları, neden karşı olduğumuzu gayet açık şekilde sergiledik. Tabii yanımızda derlediğimiz fotoğraf ve diğer belgelerle bunu müttefiklere gayet güzel şekilde anlattık. Bu ülkelerden ve NATO üyesi olan ve yine halihazırda bu terör örgütleriyle görüşen ve destek veren ve Türkiye üzerinde özellikle ihracat, savunma sanayi ürünleri konusunda ihracat kısıtlaması yapan ülkelerin de bu tutumlarından vazgeçmeleri gerektiğini, bunun müttefiklik ruhuna aykırı olduğunu anlattık.”