Norm Haber

AK Parti Grup Başkanvekili Cahit Özkan’dan EYT açıklaması

AK Parti Grup Başkanvekili Cahit Özkan katıldığı canlı yayında EYT meselesine ilişkin önemli açıklamalar yaptı. Özkan, yeni yılla birlikte EYT'nin gündeme geleceğini kaydederken yaş sınırıyla ilgili yeni bir düzenlemenin söz konusu olmadığını belirtti.

AK Parti Grup Başkan Vekili Cahit Özkan, TGRT’de Cem Küçük’ün konuğu oldu.

Canlı yayında EYT’liler ile ilgili önemli açıklamalarda bulunan Özkan şunları kaydetti:

“Şunun altını çizmek lazım. Bizim çok çalışmamız lazım. Ortadoğu ülkelerini örnek almak olmaz. Cumhurbaşkanımız da bugüne kadar hiç bir zaman zahiri kurtarmak için popülist söylemler içerisinde bir duruşu olmadı. 2001 yılında yürürlüğe girmiş olan emeklilikle ilgili düzenlememiz henüz hayata geçmedi. Çünkü kademeli bir geçiş ön görülüyordu. Bir taraftan emekliliklerimiz alman emeklileri gibi yaşasın diğer yandan erken emekli olsun dersek bunun dünyada istatistik olarak hiç bir karşılığı yok. Hiç bir ülke bunu başaramaz.

YAŞ DEĞİL, PRİM ÇALIŞMASI MI VAR?

Emeklilikte yaşa takılanlar ile ilgili, yaş kısmının dışında farklı düzenlemeler de var. Yani EYT dediğimiz zaman sadece yaş meselesi gündeme gelmiyor. Bunun dışında emeklilik sürecini doldurmuş ancak çalışmaya devam eden vatandaşlarımızın ödemiş oldukları prim karşılığında maaşlarında artışı sağlayacak bir sistem ne olabilir, bununla ilgili Grup başkanvekilimizin de yapmış olduğu çalışmalar. Yani, yaştan bir taviz vermeden, bunun dışında emeklilerimizin sosyal haklarını; çalışmaları halinde, emekliliklerinde gün sürelerini doldurduktan sonra akabinde devamlı prim ödemeye de devam etmeleri durumunda, emekli oldukları zaman ödedikleri ekstra primden pay alabilecekleri düzenlemeleri planlıyoruz.

STAJ ÇALIŞMASI OLACAK

İlk çalışma hayatlarına girdiklerinde staj çalışmaları gün sayılarına eklenmemişse oradan bir borçlanma olabilir mi? bunlarla ilgili çalışma var. Eğer yasal imkanlar borçlanmayı tamamlamıyorsa EYT kapsamında bu çalışmalar yapılır mı yapılamaz mı? Bunların etki analizleri değerlendiriliyor. Vatandaşlarımızın staj çalışmaları çalışma günlerinden sayılmadıysa ve yaşa takılmışsa onlarla ilgili çalışmalarımız olacak.

EYT NE ZAMAN ÇIKACAK?

Yeni yıldan sonra gündeme EYT konusu gelecek. ”