Habertürk TV’de Meltem Acet’in sunduğu Ana Haber’e katılan TÜKONFED Sosyal Güvenlik Komitesi Başkanı Ali Duman‘ın açıklamaları şu şekilde;
“Uzun zamandır tabi öyle formüller var, böyle formüller var. Dokuz bin günler, ellinin üstündeki yaşlar gibi birçok haber duyduk.
Ama hiçbirinin resmi karşılığını daha görmedik. Karşımızdaki tek resmi açıklama Sayın Bakanımızdan geldi. Sayın Bakanımızdan gelen açıklamalara göre biz de EYT’liler, EYT mağdurları olarak gündemi anbean takip ediyoruz.
Şu an itibariyle Sayın Bakanımız bundan önceki açıklamalarında tek formül demişti, herhangi bir şekilde maaş kesintisi olmayacak demişti. Şimdi de sonuna yaklaştık dedi. Yani burada bizim için umut verici bir tablo varmış gibi duruyor. Görünen itibariyle 8 Eylül 1999’dan önce Sosyal Güvenlik kapsamında çalışmaya başlamış olan herkes EYT kapsamına alınacak gibi duruyor.
Şimdi en büyük handikap şu, 25 yılı dolmayanlar 5 bin günü ya da 5 bin 900 günü dolmayanlar 1-2 sene içinde dolduracak olanlar acaba hemen emekli olma fırsatını yakalamasa da günlerini dolduracağı zaman emekli olabilecekler mi? sorusu ve şüphesi var vatandaşımızın açıkçası.
Şimdi kanunun gerektirdiği gibi 25 yılı doldurabilmesi için birinin 1997 ve öncesinde sigortalı olması lazım 2022’ye göre bakarsak 1998 ve 1999 yılında ilk defa çalışmaya başlayanlar 25 yılını doldurmadığı için şu an itibariyle EYT’li değildir ve emekli olamazlar. Onlar normal şekilde emekliliği tamamlayacak derlerse o zaman ciddi bir problemle karşı karşıya kalmış oluyoruz.
Vatandaşımızın beklentisi, isteği, talebi şuydu; 1999 yılında gelen yasa 4447 sayılı kanunun ilgili yürürlükten kalksın. O tarihte yürürlükte olan neyse ona göre herkes emekli olsun. Bu şu demek 1999 yılından önce sigortaya başlayan kişiler için biri 18 yaşını doldurduğu tarihte sigorta girişi kabul şart, iki sigorta girişinin üstünden 25 yıl zorunlu hizmet süresi geçmesi şartı. Üçüncüsü de 5 bin gün asgari SSK’lılar için emekli sandığı bayanlar için 7200 gün, BAĞ-KUR’lu bayanlar için 7200 gün.
Bu hususları tamamen değerlendirdiğimizde2023’te gelecek o yasanın yürürlüğe girdiği tarihte 25 yılını doldurmayanları kapsamayacak anlamına geliyor. O zaman Sayın Bakanın buradaki herkesi kapsayacak gibi bir çözümlemesinin altından biz şu çıkarımı sağlıyoruz. Sanıyorum heyetinin beklediği mağdurların beklediği eski düzene geri dönülme ihtimali var. Tabii bununla ilgili de Sayın Bakan dün yine bir açıklamada zannediyorum ki bir forum açıklaması vardı galiba bir STK programına katılmıştı. Çırak ve stajyerlerle ilgili de çalışmayı dedi. Tabii bu Sayın Bakanımızın yine sayıları yüz binler seviyesinde olan vermiş olduğu güzel bir müjde olmuş oldu.
Bunu da dikkate alınca biz yani iki cümleyi bundan önceki açıklamaları bir bütün haline kabul edersek evet Sayın Bakan’ın anlıyoruz ki son çalışmaları bütün EYT’yi kapsayacak düzeyde olduğu yönünde. Şimdi Çalışma Bakanlığı’nın çalışmaları bunlar. Yani biliyorsunuz EYT bazı kanunlar için tek bakanlığın çalışması yetmiyor. Bundan önce benzer şeylerde gördüğümüz için altını çiziyorum, Çalışma Bakanlığı sayıyı belirledi miktarı belirledi olması gerekeni koydu ama acaba Maliye Bakanlığı biz bunu yapamayız der mi bu da kafalarda oluşan bir soru işareti.”
“EYT’yi normal emeklilikten ayırıp farklı bir emeklilik gibi farklı bir lütuf gibi, sonradan verilmiş bir hak gibi görmek zaten EYT’nin hakkını çiğnemek demek. EYT geçmiş tarihte emekli olabilecek iken sonradan gelen bir yasa sebebiyle uzun yıllar beklemeye maruz bırakılmış bu konudaki hak kaybına uğratılmış bir emektar topluluğu, emekçi topluluğu. Dolayısıyla mevcut düzen içerisinde eğer bir kişi emekli olurken her türlü borçlanmayla gününü tamamlayabiliyor ise, bunu askerlik borçlanması, yurt dışı borçlanması, doğum borçlanması gibi işte avukatta staj olarak, avukatlar ve geçen süreler gibi bizim borçlanmamız var. Bu borçlanmalarla gündemi tamamlayarak emekli olabiliyorlar. O zaman EYT içerisinde de yeni gelen kanun buna engel tanımaması gerekiyor ki prim eksi olanlar borçlanma haklarından faydalanarak primlerini tamamlayabilsinler.”