Norm Haber

Almanya’da dönere kısıtlama!

Vize kısıtlamalarıyla gündemde olan Almanya'da bir kısıtlama da dönere geliyor. Heilbronn kentinde dönerci sayısının kısıtlanması için hazırlıklar yapılıyor.

Almanya’da yükselen döner fiyatları ve son yıllarda sayıları hızla artan dönerciler, Almanya’nın ana gündemlerinden biri. Tabak döner, bir çok yerde 15 Euro’yu aştı. Çeyrek pide arası döner ve içecek 10 Euro’ya ulaştı. Türklerin ülkeye taşıdığı döner bir çok yerde Almanların milli yiyeceği olarak biliniyor artık.

“DÖNERCİ SAYISI SABİTLENSİN”

Ülkenin dört bir yanında dönerci ve kebapçı açılırken Baden Württemberg Eyaleti’nde bulunan ve Türklerin yoğun olduğu Heilbronn kentinde, dönerci sayısını kısıtlamak için harekete geçildi.

SPD’li (Sosyal Demokrat Partisi) Belediye Başkanı’nın yönettiği kentte, meclisteki en büyük grup olan Hıristiyan Demokrat Parti (CDU), kentteki dönerci sayısına bir üst sınır getirilmesini istedi. Sınırlamanın yasal temeli için bilirkişi raporu da alındı.

Ekonomi Denetleme Firması PWC tarafından, Heilbronn Şehir Girişimi’nin talebiyle bir rapor düzenlendi. Raporda, “Şehir merkezindeki işletme, dükkan ve restoran yapısını özel olarak kontrol edebilmek için çok sayıda yasal yol var. Bu şekilde bir sayısal kısıtlama, üst sınır mümkündür” denildi.

DAR ALANDA 20 DÖNERCİ, 18 BERBER

CDU, kentte mümkün olduğu kadar çok çeşitli dükkan, mağaza açılmasının mümkün olduğunu savunuyor. Talepleri ise kentte hep belirli türde dükkan ya da işletmelerin değil, çeşitlilik içeren ve geniş bir hizmet yelpazesine sahip bir şehir merkezi oluşması.

Küçük bir şehir olan Heilbronn’un merkezindeki yarım kilometrekareden biraz fazla bir alanda 20 dönerci veya kebapçı, 18 berber, 16 manikür-pedikür salonu ve 13 cep telefonu dükkanı bulunuyor.