İnsan bir makine olsa şüphesiz insan teknolojisi ile yapılmasına daha binlerce yıl vardı. Ancak yaratılıştan gelen mucize ve evrimsel sürecin doğru işlemesi sayesinde bu kusursuz makineler ile doğuyoruz. Gariptir, yalnızca tek bir işlevi olan ve hormon üreten epifiz bezi olmasa yaşayamayız. Bir anda ölürüz demiyoruz ancak epifiz bezi tarafından salgılanan hormon direkt olarak yaşamımızı ve gelişim sürecimizi etkiliyor.
Çok daha detaylı tanımını yapacağız ama kabaca tarif etmek gerekirse epifiz bezi beynin içindeki küçük bir nokta. Dışarıdan görülebilen bir yapı değil. Ancak gariptir ki Fransız filozoflardan Rene Descartes bu bölgeyi öngörmüş ve burası için ‘ruhun tahtı’ tanımını yapmıştır. Günümüz modern tıbbı sayesinde epifiz bezi nedir, ne işe yarar bütün detaylarıyla biliyoruz ama insan yine de bu tür detaylara şaşırmaktan kendini alamıyor.
EPİFİZ BEZİ NEDİR?
Epifiz bezi, beynin sağ ve sol loblarının birleşim noktasında bulunan epithalamus isimli bir alanın derinliklerinde bulunur. İngilizce adı pineal gland olan bu bölgenin adı, Latince çam kozalağı anlamında olan pinea kelimesinden gelmektedir. Çünkü eskiden bu bölgenin çam kozalağı boyutunda olduğu düşünülürdü ancak son yapılan çalışmalar bu bölgenin yalnızca bir bezelye kadar olduğunu ortaya koyuyor.
Epifiz bezi, yüksek oranda kalsiyum içerir ve duyularımızı kontrol eden talamus bölgesinin hemen üzerinde yer alır. Epifiz bezi, beynim tam orta noktasıdır. Öyle ki radyologlar beyin görüntüsünün incelemesi sırasında bu beze bir nokta koyarak orta alanı tespit eder ve bu nokta üzerinden incelemeler yaparlar. Boşuna ‘ruhun tahtı’ dememişler. Ancak bu bezin asıl önemi salgıladığı hormon ve bu hormonun insan yaşamına etkileridir..
EPİFİZ BEZİ NE İŞE YARAR?
Epifiz bezinin tek işlevi hormon salgılamaktır. Salgıladığı hormon ise melatonindir. Melatonin adı tanıdık geliyor olabilir. Çünkü bu hormon, uyku düzenimizi sağlayan hormondur. Salgılanan melatonin sayesinde gündüz – gece ayrımı yapabiliyor, uyuyabiliyor, gelişebiliyor ve büyüyebiliyoruz.
Salgılanan melatonin hormonu, insanın endokrin sistemini düzenler. Bununla birlikte direkt olarak üreme sistemini de etkiler ve cinsel gelişimi düzenler. Özellikle ergenlik dönemindeki gençlere düzenli uyku önerilmesinin nedeni budur. Elbette bu gelişim yalnızca ergenlikte olmuyor. Sağlıklı bir üreme sistemi için her zaman melatonin oranına dikkat etmek gerekiyor.