Norm Haber

Apple tarihinde ilk: +18 uygulama yayınlandı

Apple'ın iPhone ve iPad için uyguladığı +18 uygulama yasağı delindi. Buna göre AB DMA yasası gereği ilk +18 iPhone uygulaması yayınlandı.

AppleiPhone ile akıllı telefon devrimini başlattığı günden beri +18 yetişkin içerikler sunan uygulamaları App Strore’dan uzak tuttu. Steve Jobs, +18 uygulamaları yetişkin içerikleri engellemeyi hem bir ahlaki sorumluluk hem de güvenlik nedeniyle şirketin genel politikası haline getirdi. Ancak Avrupa Birliği kuralları bu şirket prensibini ayaklar altına alıyor. İşte Apple +18 uygulama yasağı prensibini delen ilk uygulama ve ayrıntılar…

Avrupa Birliği kuralları iPhone +18 yetişkin içerik uygulama yasağını deldi

Apple, bildiğiniz gibi Avrupa Birliği ülkelerinde 2024 yılında AB Dijital Piyasalar Yasası (DMA) ile uyumlu politikalara geçiş yaptı. Buna göre artık Apple’da Android gibi farklı uygulama marketlerine izin verecekti. Bu da App Store dışında kalan uygulamaların da iPhone ve iPad gibi ekosistem cihazlarında yer almasına neden oldu.

AB DMA yasası kapsamında faaliyet gösteren AltStore adlı bir uygulama marketi ise Apple tarihinde bir ilke imza attı. Buna göre artık iPhone kullanıcıları bu üçüncü taraf App market üzerinden +18 içerikler sunan uygulamayı kullanabilecek.

AltStore adlı uygulama mağazası, Hot Tub adlı uygulamanın Apple’ın tüm güvenlik standartlarına uygun olduğu iddiasında. Apple ise bu konuda AB’ye endişelerini dile getirdi. Şirket hem güvenlik endişeleri hem de ahlaki olarak iPhone telefon modellerinde bu tür uygulamalara yer verilmemesi için AB’ye başvurdu.

Her ne kadar DMA’ya göre Apple farklı uygulama marketleri ve onların uygulamalarına izin veriyor olsa da hala uygulamalar Apple onayından geçiyor. AltStore uygulama marketi de iPhone için ilk +18 uygulamanın bu onaydan geçtiğini belirtti. Apple bu onayda genelde uygulamaların konusundan çok güvenlik açıklarına ve kişisel verileri toplayıp toplamadığına odaklanıyor.

AltStore uygulama marketinin X hesabından yaptığı açıklama ise Apple’ı oldukça öfkelendirdi. Buna göre AltStore Hot Tub uygulamasını Apple onaylı ilk +18 uygulama olarak lanse etti.

Apple ise bu açıklamaya öfkelendi ve bir açıklama yapma gereği duydu:

“Pazar yeri geliştiricisinin yaptığı yanlış ifadelerin aksine, bu uygulamayı kesinlikle onaylamıyoruz ve asla Uygulama Mağazamızda sunmayacağız” dedi. “Gerçek şu ki, Avrupa Komisyonu tarafından dağıtılmasına izin vermemiz gerekiyor.”