Norm Haber

Aşırı sıcaklarda kalp sağlığı tehlikede

Yaz aylarının gelmesiyle artan sıcaklık kalp sağlığını tehdit ediyor. Aşırı sıcak havaların özellikle nemle birleştiğinde kalp-damar sağlığını olumsuz önde etkilediğini belirten Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Halil Tolga Koçum, kritik önerilerde bulundu.

Yaz aylarında yaşanan kavurucu sıcaklıklar kalp damar sağlığını tehlikeye atıyor. Medline Adana Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Halil Tolga Koçum, yazın yaşanan kalp hastalıkları ile ilgili şikayetlerde artış yaşandığını söyleyerek, “Sıcak ve nemli hava, özellikle yaşlılar, kalp hastalığı olanlar ve hipertansiyon ilaçları kullanan kişiler açısından ciddi anlamda risk oluşturuyor” diyerek yaşlı bireyler için önemli açıklamalarda bulundu.

‘DOKTOR KONTROLÜ AKSATILMAMALI’

“Yaş ilerledikçe, vücut sıcaklığımızı dengeleme yeteneğimiz azalıyor. İlerleyen yaşla beraber tüm atardamarlarda artan plak yükü nedeniyle damarlar daha sert bir yapıya dönüşüyor ve susama hissinde de bir azalma oluyor. Bu durum yaşlılarda bayılmaya kadar varan sağlık problemlerine yol açabiliyor. Bazı ilaçlar idrar söktürücü özellikleri yüzünden aşırı su kaybına neden olurken bazen de vücudun sıcaklığını düşürmek için damarların genişlemesi, aynı zamanda tansiyon düşüklüklerine de neden olabiliyor. Dolayısıyla normalde kullandıkları ilaçlar fazla gelebiliyor” diyerek, hastaların gerekirse ilaçlarının yeniden düzenlenmesi için doktorlarına danışmalarını önerdi.

Prof. Dr. Halil Tolga Koçum sözlerini şöyle tamamladı:

‘BOL SIVI TÜKETİN’

“Bol su için, su kaybı yaşamak risk anlamına gelir. Bu nedenle su içmek için susamayı beklemeyin. Aşırı miktarda kafein ve alkolden uzak durun. Açık renkli idrar çıkarmak yeterli sıvı aldığınızın en iyi göstergesidir. Uygun giysiler seçin. Hafif ve açık renkli kıyafetleri, nefes alan pamuklu kumaşları tercih edin. Güneşten korunun. Güneşin en tepede olduğu 11.00 ila 16.00 saatleri arasında dışarıda bulunmamaya gayret edin ve dinlenin. Dışarıya çıkacaksanız mutlaka şapka veya şemsiye kullanın.”