Norm Haber

Avrupa’da mülk satın almak isteyenlere: En yüksek ve en düşük emlak vergileri nerede?

İngiltere merkezli uluslararası taşımacılık ve nakliye şirketi 1st Move International tarafından yapılan yeni bir araştırmaya göre, Litvanya ve Macaristan emlak yatırımı yapmak için en iyi ülkeler arasında yer alırken, Belçika ve Fransa en kötü ülkeler arasında yer alıyor.

Rapor, emlak vergisi oranları, kira üzerinden alınan gelir vergisi ve brüt kira getirisi de dahil olmak üzere Avrupa ülkelerindeki emlak yatırımlarının temel unsurlarını inceledi. Bulgular, Litvanya’nın emlak yatırımı için en iyi seçenek olduğunu gösteriyor.

Litvanya’nın başkenti Vilnius, Global Property Guide’ın son verilerine göre ortalama yüzde 5,65 kira getirisi vaat ediyor.

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’ne (OECD) göre, ülkede kiralar yüksek ve 2015’teki seviyesinin yüzde 170’inden fazla. Kira üzerinden alınan gelir vergisi yüzde 15 gibi makul bir oran olurken, yabancıların mülk satın alması da kısıtlanmadı.

Eurostat’a göre, emlak fiyatları 2024’ün ikinci çeyreğinde bir önceki yıla göre yüzde 10’dan fazla arttı ve bu trendin devam etmesi muhtemel. Bu da iyi bir yatırım getirisi sağlıyor.

Estonya, yatırımcılar için en iyi ikinci seçenek olarak gösteriliyor. Baltık ülkesinde ikamet etmeyenlerin de şehirde mülk satın almasına izin veriliyor. Vergiler dahil satın alma maliyetinin yaklaşık yüzde 1,3 ile düşük olduğu düşünülüyor. Bu arada, kira fiyatları nispeten yüksek olup yıllık brüt kira getirisi yaklaşık yüzde 4,5 ve kira üzerinden alınan gelir vergisi yüzde 20.

Haziran 2024’e kadar olan yıl içinde emlak fiyatlarının yüzde 6,7 oranında artması ile yatırımın değeri daha da artabilir.

Bu raporda üçüncü sırada yer alan Romanya’nın avantajları arasında nispeten ucuz ek satın alma maliyetleri, yüzde 10 gibi çok düşük bir ortalama kira gelir vergisi oranı ve yıllık yüzde 6,46 gibi nispeten yüksek bir brüt kira getirisi yer alıyor.

İrlanda, esas olarak yüksek kira fiyatları nedeniyle yüksek getiri vaat ediyor ancak yüksek vergiler yıllık net gelirin azalmasına neden olabilir. Ülke, artan nüfus için yeterli sayıda konut inşa edilmemesi ve fiyatların yükselmeye devam etmesi nedeniyle konut krizi ile karşı karşıya.

Rapora göre, Macaristan, Slovenya ve Polonya gibi kiraların yüksek (Macaristan’da 2015 seviyesinin yüzde 180’i) ancak vergilerin ılımlı olduğu orta ve doğu Avrupa ülkelerinde de emlak yatırımı yapmak için iyi fırsatlar söz konusu.

Eurostat’a göre, Haziran 2024’ten önceki 12 ayda Polonya’da konut fiyatları yüzde 17,7, Macaristan’da yüzde 9,8 ve Slovenya’da yüzde 6,7 oranında arttı.

Gayrimenkul yatırımı için en kötü ülkeler

Rapora göre, emlak yatırımı düşünmek için en kötü ülke Belçika olurken, onu Fransa ve Yunanistan yakından takip ediyor.

Belçika, Avrupa’daki en yüksek işlem maliyetlerinden birine sahip ve kira üzerindeki gelir vergisi kolaylıkla yüzde 50’ye ulaşabilir. Ortalama getiri yüzde 4,2 civarında ancak Brüksel’de bu oran daha yüksek olabilir. Emlak fiyatları 2024 yılının ikinci üç ayında yıllık bazda yüzde 3,4 oranında arttı.

Fransa’nın emlak yatırımı yapmak için en kötü ikinci ülke olarak değerlendirildiği raporda, satın alma ve kiralamadaki vergi ve maliyetlerin nispeten yüksek olduğu vurgulanıyor. Örneğin, gayrimenkul yatırımcılarının ortalama kira geliri vergi oranı yüzde 18,28. Yıllık brüt kira getirisi ise yüzde 4,5 civarında. Eurostat’a göre, Fransa’da emlak fiyatları bu yıl yüzde 4,6 oranında geriledi.

Rapora göre Yunanistan, yüksek satın alma maliyetleri ve ortalama kira gelir vergisi oranlarının yüzde 33’ün üzerinde olması nedeniyle emlak yatırımı için en kötü ülkeler listesinde üçüncü sırada yer aldı.

Google trendler hakkında ne söyleyebilir?

Raporda, Google aramalarına göre en popüler ülkelerin hangileri olduğu araştırıldı ve İspanya ile Portekiz’in satın almak için en çok tercih edilen yerler olduğunu ortaya koydu.

İspanya için 2023-2024 yılları arasında mülk satın almaya yönelik küresel aramalar 279.000’e ulaştı.

Yabancı yatırımcılara yerleşik olmayan vergi avantajları sunan İspanya’da, vergilendirilebilir gelir (bir mülkün kiralanması gibi) üzerinden Avrupa Birliği (AB)/Avrupa Ekonomik Alanı (AEA) vatandaşları için yüzde 19 veya üçüncü ülke vatandaşları için yüzde 24 standart oran uygulanıyor.

En çok aranan ikinci ülke ise yabancıların yerel halkla aynı koşullar altında mülk satın alabildiği Portekiz oldu ve bu ülkede mülk satın alma ile ilgili arama terimlerinde 270.000’den fazla arama yapıldı.

Ancak bu iki ülkenin popülaritesi, yerel halk için kronik bir uygun fiyatlı konut sıkıntısına yol açtı. OECD’ye göre, Portekiz’de 2015 yılından bu yana nominal konut fiyatları neredeyse yüzde 70 oranında arttı.

Lütfen unutmayın: Bu bilgiler finansal tavsiye niteliği taşımamaktadır, yatırım yapmadan önce her zaman kendi araştırmanızı yapın. Ayrıca, bir haber sitesi olduğumuzu ve uzmanlardan en iyi kılavuzları, ipuçlarını ve tavsiyeleri sağlamayı amaçladığımızı unutmayın. Bu sayfadaki bilgilere güvenerek gerçekleştirdiğiniz eylemlerden doğabilecek riskler tamamen size aittir.