Norm Haber

Avrupa’da şiddetli yağış 4 ülkeyi vurdu: 18 kişi hayatını kaybetti

Avrupa'da etkili olan şiddetli yağış ve seller sebebiyle şu ana kadar Romanya’da 7, Polonya’da 4, Avusturya’da 4 ve Çekya’da 3 kişi yaşamını yitirdi.

Avrupa’da yaklaşık bir haftadır etkili olan şiddetli yağış ve sellerde dört ülkede yaşanan can kaybı en az 18’e yükseldi. Çekya’da nehirler taştı, Slovakya ve Macaristan’da da Tuna Nehri’ndeki su seviyesi arttı.

Polonya, yağış ve sellerden en çok etkilenen Çekya sınır bölgesinde ‘afet durumu’ ilan ederek sellerden etkilenenlere 1 milyon Zloty (260 milyon dolar) yardım yapılacağını açıkladı.

Reuters haber ajansının aktardığına göre, Polonya’nın güneyindeki 40 bin nüfuslu Nysa kasabasında gönüllüler, yıkılan toprak setin yeniden inşa edilebilmesi için kurtarma ekipleriyle birlikte bölgeye kum torbaları yerleştirdi.

Bölgede yaşayan 45 yaşındaki Sabina Jakubowska, sel sebebiyle evlerinden kaçmak zorunda kaldıklarını anlatarak, “Bu noktada durum sakin görünüyor, güneş parlıyor, insanlar hâlâ köprüden geçiyor… Biz de eve gitmeye çalışacağız. Ama sokağımızda halen su var” diye konuştu.

Polonya’nın 600 bin nüfuslu Wroclaw kenti de Odra (Oder) Nehri boyunca su seviyesinin tepe noktasına varmasını bekliyor. Kentte bulunan hayvanat bahçesi, tesisin korunması için gönüllülerden kum torbası yerleştirilmesi konusunda yardım istedi. Hayvanların ise selin etkili olduğu bölgelerden uzakta tutulduğu açıklandı.

Şiddetli yağış ve seller sebebiyle şu ana kadar Romanya’da yedi, Polonya’da dört, Avusturya’da dört ve Çekya’da üç kişi yaşamını yitirdi.

Çekya Başbakanı Petr Fiala, 13 bini aşkın kişinin tahliye edildiğini açıkladı. Çekya-Polonya sınırında ise on binlerce haneye halen elektrik verilemediği belirtildi.