Norm Haber

Ay’a ayak basacak ilk kadın, tarihi NASA iş birliğiyle Prada giyecek

NASA'nın 1972'den bu yana aya gidecek ilk astronot ekibi—aralarında aya ayak basacak ilk kadının da bulunduğu bu ekip—bu tarihi yolculukta Prada uzay giysileri giyecek.

Ünlü moda markası, uzay keşif ve altyapı şirketi Axiom Space Inc. ile iş birliğini duyurdu. NASA, 2023 yılında Axiom Space’e bu misyon için giysiler tasarlama görevini vermişti. Bu, şirketin NASA ile yaptığı ikinci sözleşme oldu. Axiom Space, aynı zamanda NASA’nın finanse ettiği üç ticari uzay istasyonu ortağından biri.

Çarşamba günü İtalya’nın Milano kentinde tanıtılan Axiom Extravehicular Mobility Unit (AxEMU) uzay giysisi, NASA’nın Artemis III misyonundaki dört astronot tarafından giyilecek. Bu stil ve uzay öncüleri, 2026 Eylül’ünden önce fırlatılması beklenmeyen görev kapsamında, Ay’ın Güney Kutbu bölgesini keşfederken bu giysileri kullanacaklar.

Axiom Space’e göre, önceki astronot giysilerine genel görünüm olarak benzese de bu giysi, yüksek performanslı dikiş teknikleri ile tasarlandı. “Yüksek mühendislik ürünü işlevsellik ile estetik açıdan çekici beyaz bir dış katmanı birleştirerek, astronotlara artan konfor sağlarken materyallerin performansını da iyileştiriyor,” ifadelerine yer verildi.

Prada’nın logosu giysilerde yer almıyor, ancak astronotların tanınmasını sağlamak ve moda markasının imza renklerinden birine atıfta bulunmak için kırmızı şerit detayları bulunuyor.

Axiom Space, giysinin Ay’ın Güney Kutbu’ndaki aşırı sıcaklıklara dayanabileceğini ve astronotların en az sekiz saat sürecek uzay yürüyüşleri yapmalarına olanak sağlayacağını belirtti. Ayrıca, önemli bir aksesuar olarak hayat destek sistemine sahip taşınabilir bir sırt çantası da içeriyor.

Prada’nın pazarlama müdürü Lorenzo Bertelli, Vogue’a verdiği demeçte, “Axiom Space ile iş birliği yapmak benzersiz bir yolculuk oldu,” dedi. “Astronotların konforunu ve esnekliğini artıracak özel çözümler sunmak için çalışan ekiplerimizle gurur duyuyorum,” diye ekledi.