Norm Haber

Ayhan Bora Kaplan davasında tahliye

Ayhan Bora Kaplan davasında tahliye: "Sahip olduğum her şey Ayhan Abi’min sayesinde" diyen Tansel Aktan, tahliye edildi

Ayhan Bora Kaplan suç örgütü davasının tutuklu sanıklarından olan ve Kaplan’ın yakın adamı olarak bilinen Tansel Aktan, avukatının itirazı sonrası bir üst mahkeme tarafından tahliye edildi. Aktan, Kaplan için, “Bizim gözümüzde ise işletmeler kuran, ticari açıdan yolunda yürüdüğüm biri. Benim gözümde suçlu değil” demişti.

Suç örgütü lideri Ayhan Bora Kaplan’ın yakın adamlarından Tansel Aktan ile bir avukatın da aralarında bulunduğu 4 kişi, raftan indirilen Mahfuz Tatar cinayeti dosyası kapsamında geçen yıl kasım ayında tutuklandı. Aktan’ın ismi, Kaplan’a ait bazı mekanların kağıt üstündeki sahibi olduğu, ayrıca Kaplan’ın silah ticareti işlerini yürüttüğü iddialarıyla gündeme gelmişti.

61 sanıklı davanın Ankara 32. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada Aktan, Kaplan’ın Organize Şube’nin gözünde suçlu olduğunu belirterek, “Bizim gözümüzde ise işletmeler kuran, ticari açıdan yolunda yürüdüğüm biri. Benim gözümde suçlu değil” demişti.

Gazeteci Müyesser Yıldız’ın aktardığına göre, Aktan’ın dava dosyasına da giren sosyal medya paylaşımları arasında, kıyafetleri, Rolex saati ve tespihinin fiyatlarını söylediği bir takipçisine, “Hepsi Ayhan Abi’nin sayesinde mi?” sorusuna, “Evet, sahip olduğum her şey Ayhan Abi’min sayesinde. Allah başımızdan eksik etmesin” dediği de yer alıyor.

Tansel, yine dava dosyasına giren bir başka paylaşımında da Bora Kaplan’la birlikte görüntülerinde, “Sen bizim abimizsin, sen bizim her şeyimizsin” diyor.

Mahkeme tahliyesini reddetmişti

Geçen hafta görülen son duruşmada ise mahkeme, Aktan’ın da aralarında bulunduğu tutuklu yargılanan 18 sanığın tahliye talebini reddetti. Ancak dosyaya üst mahkeme sıfatıyla bakan Ankara 33. Ağır Ceza Mahkemesi, avukatının itirazı üzerine Aktan’ın tahliyesine karar verdi.

Son duruşmada neler oldu?

Savcı, tutuklu sanıklar Adnan Kaplan, Barış Kurt, Bora Kaplan, Deniz Urcan, Emir Akyol, Fethi Koyuncu, Hasan Aslantaş, Hasancan Saraçoğlu, Kanber Keskin, Levent Erdoğan, Mahmut Gökhan Çanga, Muhammed Kaplan, Mutlu Ayaş, Sercan Keleş, Tansel Aktan, Uğur Pekşen, Umutcan Yıldırım, Yusuf İzzet Savaş’ın üzerine atılı suçları işlediklerine dair kuvvetli delil olmasından dolayı tutukluluk halinin devamına karar verilmesini talep etti.

Ara kararını açıklayan mahkeme, tutuklu ve tutuksuz sanıkların mevcut hallerinin devamına, Erdoğan Kaplan, Serdar Sertçelik, Berke Kırıcı, Rıdvan Teke hakkındaki yakalama emrinin infazının beklenilmesine karar verdi.

Sanık avukatlarının, HTS kayıtlarının yeniden incelenmesi konusunda bilirkişi raporu hazırlanması talebini de kabul eden mahkeme, esas hakkında mütalaasını hazırlamak üzere dosyanın Cumhuriyet savcısına tevdiine karar verdi.

Serdar Sertçelik’in yurt dışından iadesinin beklenilmesine karar veren heyet, Ayhan Bora Kaplan soruşturmasına bakan polislerin de yargılandığı 13. Asliye Ceza Mahkemesindeki dosyanın bu davayla birleştirilmesi talebini reddetti.

 

T24’ün Ayhan Bora Kaplan dosyası

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, Ayhan Bora Kaplan ve 5 örgüt yöneticisi hakkında ”suç işlemek amacıyla silahlı örgüt kurmak ve yönetmek”, ”kasten adam öldürme”, ”nitelikli kasten adam öldürme”, ‘kasten yaralama”, ‘kişiyi hürriyetinden yoksun kılma”, ”nitelikli yağma”, ”eziyet’, ”suç delillerini yok etme, gizleme veya değiştirme”, ”suç üstlenme” ve ”suçluyu kayırma” suçlarından 1’i ağırlaştırılmış 2’şer kez müebbet ve 169 yıl 6’şar aya kadar hapis cezası istendi. Diğer 55 sanık için de çeşitli sürelerde hapis cezası talep edildi.