Norm Haber

Bakanı Yumaklı, Azerbaycan Tarım Bakanı Memmedov ile görüştü

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Bakü’de Azerbaycan Tarım Bakanı Mecnun Memmedov ile görüştü. Görüşmenin ardından Tarım ve Orman Bakanlığı ile Azerbaycan Tarım Bakanlığı arasında hayvansal üretim ve hayvan sağlığına ilişkin Hayvancılık Ve Hayvan Sağlığı Alanında İşbirliğinin Güçlendirilmesine Dair Niyet Beyanı imzalandı.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Azerbaycan’daki temaslarına devam ediyor. Azerbaycan Tarım Bakanı Mecnun Memmedov ile bir araya gelen Yumaklı, mevkidaşıyla baş başa ve heyetlerin katılımıyla görüşme gerçekleştirdi. Görüşmenin ardından Tarım ve Orman Bakanlığı ile Azerbaycan Tarım Bakanlığı arasında “Hayvancılık Ve Hayvan Sağlığı Alanında İşbirliğinin Güçlendirilmesine Dair Niyet Beyanı”na ilişkin imza töreni düzenlendi.

İmza törenin ardından gazeteciler açıklamalarda bulunan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, iki ülke arasındaki her fırsatı değerlendirdiklerini belirterek “Özellikle tarımsal yürütme ilişkin konuları geliştirmek adına. Bu konuda gerçekten çok da somut çıktılar da almaya başladık. Bu zamana kadarki konularımızın dışında da bugün, özellikle hayvan sağlığına ilişkin, hayvansal üretimle ilgili bir iyi niyet beyanı imzaladık ve ekipler oluşturulmasına karar verdik. Bu çalışma grupları bunların bütün detaylarını inceleyecekler oluşturacaklar ve bir faaliyet planı bir eylem planı çerçevesinde de hayata geçireceğiz inşallah” dedi.

Azerbaycan ve Türkiye arasındaki iş birliğinin daha ileri götürülmesine zemin oluşturacak projeleri çalışma grupları vasıtasıyla sürdürdüklerini vurgulayan Yumaklı, “Bunun bir ileriki aşaması da sadece iki ülke arasında değil Türk devletlerinin tamamını kapsayacak bir şekilde bunların oluşmasını sağlamak. Tarım sigortaları konusu var. Şu anda Azerbaycan’da uygulanmaya başladı. Bunun dışında arazi toplulaştırma projeleri var. Bahsetmiş olduğum iklim değişikliği konusu var örneğin. Buna uygun uyumlu tohumların geliştirilmesi bunlarla ilgili karşılıklı bilgi, tecrübe paylaşılıyor Yani her halükarda bütün dünyanın kabul etmiş olduğu gıda arz güvenliğinin artık üst sıralarda belki de ülkelerin ilk üç gündeminden bir tanesi olduğu gerçeğinden hareketle iş birliğimizi sürdürmeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

İki ülke arasındaki ilişkilerin üst seviyede olduğunu belirten Azerbaycan Tarım Bakanı Mecnun Memmedov, “İkimiz ve aynı şekilde bakanlıklar arasında da ilişkilerimiz devam ediyor. Karabağ ile ilgili Türkiye’den yatırımcıların burada hayvancılıkla ilgili yatırımları var. Biz bugün hayvancılık ve hayvan sağlığı alanında iki ülke bakanları arasında anlaşma memorandumu imzaladık ve bu çerçevede Karabağ bölgesinde başta olmakla, Azerbaycan’da bununla ilgili bölgelerin oluşturulması ve bu bölgelerde hayvanların yetiştirilmesi ve hayvan sağlığı alanında iş birliği yapmayı düşünüyoruz” dedi.
Azerbaycan ile Türkiye arasında olumlu sonuç veren çalışmaların da olduğunu belirten Memmedov, “Sigorta alanı da bunlardan biridir. Artık TARSİM’in örneğinde Azerbaycan’da tarım sigortası faaliyet gösteriyor. Karabağ’da da gelecekteki tarım faaliyetlerinde diğer bölgelerde yapılan yanlışların yapılmayacağı şekilde Türkiye’nin tecrübesinden faydalanarak, Türkiye’nin bu tecrübeni kazanana kadar geçtiği yolu öğrenerek Karabağ’da daha doğru ve rekabetçi bir tarım alanlarının genişletilmesine çalışacağız” diye konuştu.

Bu niyet beyanı ile hayvan hastalıkları ile mücadele, hastalıktan ari alanların oluşturulması, hayvan hastalıklarıyla mücadele usullerinin ve uluslararası standartların uygulanmasının sağlanması yine hayvancılık alanında yatırımcıları çekmek ve ticari ilişkilerin genişlendirilmesi amacıyla bu alanda faaliyet gösteren iş adamları arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesi hedefleniyor.