Burkon Turizm ve Network Fuarcılık tarafından düzenlenen BUTUR 3. Turizm Fuarı ve 4. Bursa Turizm Zirvesi ile TURFOOD 4. Gıda Fuarı, Merinos AKKM’de devam ediyor.
BUTUR 3. Turizm Fuarı ve 4. Bursa Turizm Zirvesi’nin Yerel Yönetim Projeleri oturumu yapıldı. Oturuma Bursa Turizm İl Müdürü Kamil Özer ile TÜRSAB Güney Marmara Bölge Temsil Kurulu Başkanı (BTK) Murat Saraçoğlu katılırken, oturumda Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban, Gürsu Belediyesi Mustafa Işık, Mustafakemalpaşa Belediye Başkan Yardımcısı Ersin Ekici ve Karacabey Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Vural ilçelerinin turizm potansiyeli ile ilgili sunum yaptılar.
Oturumun açılışında konuşan Burkon Turizm ve Network Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Eker, ilçelerin turizm potansiyelini görmek ve yerel yönetimlerin taleplerini dinlemek için bu oturumu düzenlediklerini söyledi. Eker, zirve sonunda yayınlanacak kitapta bu taleplerin yer alacağını ve bunun sektör için yol gösterici olacağını dile getirdi.
Yerel Yönetim Projeleri oturumunun ilk sunumunu Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar yaptı. Başkan Dündar, turizme herkesin kendi alanında farklı bir gözle baktığını belirterek, “Tüm bu bakış açıları toplanarak, uzman bir ekiple kanalize edilerek bir vizyon çizmek gerekiyor. Kentimizin güzelliklerinin farkına varabilmesi için şehre gelen misafirlerimizi yürütmemiz lazım. Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi ile biz bir ivme kazandırdık kente. Burası bir başlangıç noktası oldu. Kentimizde turizmin daha da gelişmesi için neler yapılması gerektiği konusunda siz değerli sektör profesyonellerinin bize yol göstermesi lazım” dedi.
Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz da çok kıymetli değerlere sahip olduklarını ancak kadim izler taşımanın yetmediğini geçmişi de bugünlere taşımanın önemli olduğunu vurguladı. Yılmaz, ilçenin sahip olduğu turizm değerlerini anlattı. Yılmaz, “Cumalıkızık gibi 700 yıllık yaşayan bir köye sahibiz. Burada atacağımız birçok adım daha var. Çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Yine Molla Yegan Medresesi’ndeki restorasyon çalışmaları devam ediyor. Orayı Çocuk Aktivite Merkezi olarak hizmete sunacağız. Zeyniler köyüne seyir terası yapacağız” diye konuştu.
Gürsu Belediye Başkanı Mustafa Işık da ilçelerinin sanayi ve tarımın yanı sıra turizm değerleriyle de ön plana çıkmak için çalışmalar yaptıklarını dile getirdi. Başkan Işık özellikle turizmin eğlence yönüne hitap eden projelere ağırlık verdiklerini belirterek, “Bu kapsamda Adrenalin Park’ı hayata geçirdik. Bu türde projelerle turizmden pay almak istiyoruz. Biz ilçe olarak tarım ve sanayideki başarımızı turizmde de göstereceğimizi düşünüyoruz. Sizler de gelin ilçemizi görün” şeklinde konuştu.
İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban ise şehirlerinin Uludağ’ın eteklerinde kurulduğunu kaydederek, şöyle devam etti:
“İnegöl, pek çok medeniyete beşiklik etmiş bir şehir. Bugünkü gücümüzün geçmişten geldiğini düşünen biriyim. Biz de bu zenginliği geleceğe taşımak istiyoruz. Pandemiyle birlikte insanlar doğaya özellikle de kamp, karavan ve çadır alanlarına yöneldi. Biz de Karanlık Gökyüzü Parkı’nı hayata geçireceğiz. Projemiz bittiğinde çıplak gözle gökyüzünü gözlemleyebileceğiz. Bizim Oylat gibi yaklaşık 900 metre rakımda şifalı sularımız var. Yine burayla ilgili master plan hazırladık. Etap etap çalışmalar ilerleyecek” dedi.
Taban, meyve fidanı yetiştiriciliğinden mobilyaya kadar ilçenin diğer turizm değerlerine de sunumunda yer verdi.
Mustafakemalpaşa Belediye Başkan Yardımcısı Ersin Ekici, Bursa’ya gelen misafirleri ilçelerine nasıl getirebileceklerine dair çalışmalar yürüttüklerini ifade ederek, ilçelerin turist çekebilmesi için kendilerine has özelliklerinin olması gerektiğini söyledi. Ekici, coğrafi işaret almış Mustafakemalpaşa tatlısının bu anlamda ilçelerinin öne çıkar ürünlerinin başında geldiğine işaret ederek, kara incir ve Ovaazatlı biberinin de ilçelerinin diğer önemli ürünleri arasında yer aldığını kaydetti. Suuçtu Şelalesi’nin yurt içinden ve dışından birçok misafiri ağırladığını söyleyen Ekici, “Burada sosyal tesis de yaptık. Öte yandan Tümbüldek Kaplıcalarımız var. Burası hem arkeolojik hem de doğal SİT alanı olduğu için projeleri hayata geçirmek oldukça zor oluyor. 15 milyon yıllık Paşalar Fili, arkeolojik anlamda önemli bir değerimiz. Melde bayırı dediğimiz yerde Miletopolis antik kentinden çıkarılan eserler var” diye konuştu.
Ekici, sunumunun sonunda altyapı, ulaşım ve otopark gibi sorunlarının da çözülmesi gerektiğini vurguladı.
Oturumun son sunumunu Karacabey Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Vural yaptı. Vural, Karacabey Belediye Başkanı Ali Özkan’ın 3T (Tarım, Tarih, Turizm) mottosuyla yola çıktığını anımsatarak, “Bir şeyin akılda kalması için hikâyeleştirilmesi gerekiyor. Biz de Eskikaraağaç’ta Adem Amca ve Yaren Leylek ile bunu başardık. Eskikaraağaç’ta ayrıca Kuş Tahnit Müzesi açtık. Karacabey, çok uzun sahillere sahip, Yeniköy gibi. Burada konaklama sorunu vardı. Yeniköy evleri yaparak bu sorunu kısmen çözdük, şimdi butik otel projesini hayata geçireceğiz. Longoz Park, Malkara sahili, Ihlamur Ormanları, Issızhan, Karacabey Harası, Karacabey Longozu ve 3 dine hizmet etmiş Kümbetli Camii, Uluabat köyü gibi pek çok yer ilçemizin turizm değerleri arasında” ifadelerini kullandı.