Norm Haber

Bitcoin nedir?

Bitcoin nedir, ne zaman kurulmuştur, bitcoin madenciliği nedir ve altcoinler nelerdir? İşte bu soruların yanıtları...

Bitcoin, Satoshi Nakamoto adını kullanmış bilinmeyen bir kişi veya grup tarafından 2008’de icat edilmiş bir kriptoparadır.

Herhangi bir merkez bankasına veya tek bir yöneticiye bağlı olmamasıyla da bilinen Bitcoin, aracılara ihtiyaç duyulmadan bitcoin ağında kullanıcıdan kullanıcıya transfer edilebilen, merkezi olmayan bir dijital para birimidir.

İşlemler, kriptografi yoluyla network nodes tarafınca doğrulanır ve blockchain adı verilen halka açık bir ana deftere kaydedilir.

Herhangi bir merkezden üretilmeyen Bitcoinler, Bittorent ağlarına benzer şekilde noktadan-noktaya dağıtık bir ağ özelliği gösterir. Bu ağda gerçekleşen ödemeler diğer noktalara anında ulaşır, böylece hangi adresten hangi adrese ödeme yapıldığı kayıtlara geçer. Böylece toplanan kayıtlar blok adı verilen yapıların içinde yer alır.

BİTCOİN MADENCİLİĞİ

Para yaratma işlemine madencilik (mining) denilmektedir. Madencilik, hesaplama yetkisini ve gücünü kullanarak matematiksel işlemleri gerçekleştirme işleminin genel adıdır. Bu işlemleri yapmak için sunulan bitcoin yazılımını indirerek donanımları (genellikle ekran kartları) üzerinde yoğun işlemci gücü gerektiren işlemleri gerçekleştiren bitcoin ağındaki düğümlere “madenci” denilmektedir.

ÖDEME VE YATIRIM ARACI

Bitcoin, bazı ülkelerde bir ödeme ve yatırım aracı olarak kullanılmaktadır. Türkiye’de de TL karşılığı bitcoin almak mümkündür. Para gibi kullanılabildikleri için bitcoin’lerin bir değeri vardır ve ayrıca bazı fonların ileride popülaritesi arttıkça, değerinin artacağı beklentisi ile bu ürünle ilgilendikleri bilinmektedir.

DEĞERİ NASIL BELİRLENİYOR?

Bitcoin’in değerini piyasadaki arz ve talep koşulları belirlemektedir. Talep artınca fiyatı artmakta, düşünce de azalmaktadır.

Dolaşımda sınırlı miktarda bitcoin vardır ve yeni bitcoin üretmenin de bir limiti ve prosedürü bulunmaktadır. Bitcoin’in piyasa değeri önündeki en büyük tehditler; teknik zorluklar, ülkelerin bu paraya olan yaklaşımına bağlı mevzuat değişiklikleri ve insanların bu paraya olan istek ve güveninin olumsuz yönde değişmesidir.

Bitcoin’e alternatif olarak üretilen kripto para birimlerine altcoin denir. Bitcoin 1. nesil kripto para birimi olduğu için rekabet çok fazladır, ancak altcoin’ler Bitcoin’den daha az popülerdir. Alternatif koin’lerde genellikle Bitcoin’de kulanılan SHA-256 algoritması veya Scrypt algoritması kullanılır. Bunun dışında X11, X13, X15, NIST5 gibi farklı algoritmalara sahip altcoinler de bulunmaktadır.

Dijital paraların altını Bitcoin, gümüşü Litecoin, petrolü ise Ethereum’dur.

Litecoin: Transfer işlemi Bitcoin’e göre daha hızlı gerçekleştirilir.

Ripple: Ripple hem bir ödeme ağı hem de kripto para çeşididir. Her bir alım satım işlemi 4 saniye sürmektedir. Ethereum’da bu işlem 2 dakikadan fazla, Bitcoin’de bir saatten fazla, geleneksel işlemlerde ise günler sürmektedir. Ayrıca Ripple’da dakikada 1500 işlem gerçekleştirilebilir.

Ethereum: Yazılımcılar için akıllı sözleşmeler oluşturma imkanı veren platformdur. Bitcoin’den sonra en fazla Pazar hacmine sahip kripto paradır. ICO’lar için yani borsaya açılmadan önce ön talep toplayan koin’ler için bağış ve talepler çoğunlukla Ethereum ile alınmaktadır.