Norm Haber

BTSO Başkanı İbrahim Burkay yeni dönem projelerini açıkladı

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, BTSO'nun 2013 yılından bu yana hayata geçirdiği projeleri ve yeni döneme ilişkin hedeflerini, düzenlenen basın toplantısıyla açıkladı.

HABER: EBRU TAŞDEMİR / KAMERA: DOĞUKAN BAĞARSAKÇI – Norm Haber

Sheraton Otel’de düzenlenen etkinlikte BTSO’nun 2013 yılından bu yana, 9 yıllık süreçte hayata geçirdiği projeleri ve yeni döneme ilişkin hedefleri, düzenlenen basın toplantısıyla açıklandı.

Toplantıya BTSO Meclis ve Meslek Komitesi Üyeleri’nin yanı sıra iş dünyası kuruluşlarının temsilcileri de katıldı

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay’ın açıklamalarından satır başları:

“Değerli dostlarım, Bursa iş dünyamızın çok değerli temsilcileri, hanımefendiler, beyefendiler, çok kıymetli basın mensupları… Öncelikle hepinizi saygıyla, sevgiyle selamlıyorum. Bursamızın dönüşüm sürecini ve yol haritasını sizlerle paylaşacağımız bu toplantımıza hepiniz hoş geldiniz, sefalar getirdiniz.

Dostlarım; insanoğlunun sınırlarını hayalleri belirler. İnsan önce hayal kurar, ardından da bu hayalinin peşinden koşar.. Hatırlayacağınız gibi filmimizde de izledik bazı sahnelerini. Bakıyorum tarihe tam 25 Mart 2013 tarihinde yine bu salonda. Burada bir araya geldiğimiz toplantımızda ben Bursa’mızla ilgili hayallerimi sizlerle paylaşmıştım. Insanların olduğu gibi kentlerin de hayatında kader noktaları vardır. Özellikle ne zaman, kiminle hangi adımları attığımız bizlerin geleceğini belirler.

‘KENT VE EKONOMİMİZE DEĞER KATAN BİRÇOK MAKRO PROJEYİ HAYATA GEÇİRDİK’

Eşine çok az rastlanır, ortak akıl ve iradeyle yaklaşık on yılda kent ve ülke ekonomimize değer katan birçok makro projeyi hep birlikte hayata geçirdik. Ben bunun için hepinizi yürekten alkışlıyorum. Rabbim hepinizden razı olsun. Çünkü biliyoruz ki ne yaparsak Bursa’mız için az. Ne yaptıysak da Bursa’ya değer.
Bu açıdan değerli dostlarım, bu akşam bir araya geldiğimiz bu güzel toplantıda yaklaşık 10 yıl zarfında hep beraber hayata geçirdiğimiz hem projeleri, hem hayallerimizi, hem de Bursa ve ülke ekonomisine dair gelecekle ilgili vizyonumuzu bir sunumla sizlerle paylaşmak istiyorum.

Değerli dostlarım, Bursa’yı hepiniz çok yakından tanıyorsunuz. Bursa’mız Türkiye’nin dördüncü büyük şehri. 17 organize sanayi bölgesi ve 16 milyar dolarlık ihracatıyla Türkiye ekonomisine yön veren önemli bir merkez.

Tabii hem ülkemiz, hem de kentimiz, dört saatlik uçuşta çok büyük bir ekonomi ve nüfusa hitap eden bir coğrafi özelliği var. Bursa Ticaret Sanayi Odası 365 oda ve borsası, üye sayısıyla Türkiye’nin en büyük ticaret ve sanayi odası. 378 meclis ve komite üyemiz var. 25 konseyimiz, 70 komitemiz… Bildiğiniz gibi 63 komiteydik. İnşallah 2022 yılındaki seçimlerimize 70 komiteyle gidiyoruz. Ve 50 binin üzerindeki üyemizle de Türkiye’nin en büyük ticaret ve sanayi odası.

2013 yılında hepinizin bildiği gibi, hep beraber bir stratejik plan ortaya koyduk. Ve burada da dünyada büyük ekonomilerdeki merkezleri dikkate alarak Bursa’nın rol modelleri üzerinden giderek bugüne kadar 60’ın üzerinde makro projeyi bir bir hayata geçirdik.

Güçlü bir vizyon, bu vizyonu tamamlayan güçlü bir strateji ve güçlü bir ekonomiyi oluşturacak güçlü bir nesli inşaa etmek bizim en büyük hedefimizdi. Bu ortak aklın gücüyle çıkmış olduğumuz bu yolda, 25 tane sektör konseyi oluşturduk. Bunun tek hedefi vardı. Lise ve üniversiteleri bir araya getirecek olan bu konseyler gerçekten bugüne kadar yürütmüş olduğumuz çalışmaların da rehberliğini üstlendi. Ben görev yapan tüm konsey başkanlarıma ve de ortaya koydukları bu çalışmalardan dolayı da şahsım adına teşekkür ediyorum.

Bahsettiğim gibi 60 makro proje hayata geçirdik. O günkü sloganımız 16 makro projeydi. Ama tabii Bursa ekonomisi gerçekten sanayisinden üretimine, hizmetinden teknolojik bütün altyapılarına kadar o kadar geniş alanlara hizmet ediyor ki 16 projede kalamadık.

Bunlardan bir tanesi hepinizin bildiği gibi Gökmen Uzay Havacılık Eğitim Merkezi. Şu anda Avrupa’nın en büyük, dünyanın da ilk beşte olan uzay ve havacılık konusundaki en önemli deneyim merkezlerinden bir tanesi. Burası özellikle Bilim Sanayi Teknoloji Bakanlığı’nın, TÜBİTAK’ın destekleriyle, Büyükşehir Belediyemiz ve diğer paydaşlarımızla 12 bin 661 metrekare alanda, gerçekten şu anda yeni neslin ufkunu da, vizyonunu da açacak en önemli dönüşüm merkezlerinden bir tanesi.

İnşallah bu kış sezonunda açılışını hep beraber yapacağız Uludağ Yaşam Boyu Eğitim Merkezi’nin. Değerli dostlar burası Avrupa’da ve dünyada birçok örneği olan, aslında baktığımızda bizim top management dediğimiz üst yönetimlerin merkezi. Bilgilerin yenilendiği iki haftalık, üç haftalık, dört haftalık programların yapıldığı, bölgesinde dünyanın en önemli merkezlerinden biri konumuna gelecek olan bu alan, hepinizin bildiği gibi Kirazlıyayla’da.

Biz bu binayı baştan sona restore ederek hem iş dünyasının kullanımına kazandırdık, hem de böylesine güzel bir eserin tekrar canlanmasına vesile olduk.

Bildiğiniz gibi Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi’nin içinde yer alan Bursa Ticaret Sanayi Odası Teknoloji ve Eğitim Odası, daha önce biliyorsunuz BİTEM Vakfımız vardı. Şimdi mesleki yeterlilik belgelendirme merkezimiz hemen onun yanında. Türkiye’de iki tane var şu anda. Modern fabrikamız ki bu endüstri 4.0’a geçişi hızlandırdı. Başta yalın yönetim ve ardından da nesnelerin interneti dediğimiz dijitalleşmenin yoğun olarak burada şirketlerimize aktarıldığı önemli bir merkez ve hemen onun yanında teknik tekstil, mükemmeliyet merkezi, kompozit mükemmeliyet merkezi, Bursa Teknoloji Koordinasyon AR-GE merkezimiz BUTEKOM bulunmakta.

İnşallah bu önümüzdeki süreçte mikro ve mikro elektronik mükemmeliyet merkezlerini kuracağız. Otonom sürüşlü araçlarda biliyorsunuz, en önemli unsurlardan bir tanesi sensör teknolojileri ki; bu işin başında.

İnşallah biz burada güçlü yanımız olan otomotiv, otomotiv yan sanayinin dönüşümünü sağlayarak önümüzdeki 50 yılda da Bursa olarak, Türkiye olarak, burada güçlü bir oyuncu olarak ekonomimizi devam ettireceğiz. En büyük hedefimiz bu. Enerji verimlilik merkezimiz yine bu alan içinde, mutfak akademimiz bu alan içinde ve tek, gerçekten hem yatırımıyla hem de işlevselliğiyle dünyadaki  ilk üç merkezin içine giren çok önemli bir teknoloji merkezi konumunda. Burada, Türkiye’de bu projemiz Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından da en önemli proje olarak değerlendirildi. Bahsettiğim gibi burası, enerji verimlilik merkezimiz, aynı kampüs içinde yer alan mesleki belgelendirme merkezi. Her ay 3 bin ile 4 bin çalışanımız burada mesleki yeterlilik belgesi alıyor, imtihanla. Fabrikalarda üretimi durdurmadan bu imtihanları gerçekleştiren ender merkezlerden biri. Hepinizin bildiği gibi yılda 3 binin üzerinde gencimizi, bunlar üniversite mezunu, meslek lisesi mezunu, ortaokul mezunu fark etmiyor, sektörlerimizden gelen talepler doğrultusunda oluşan müfredatla buradan mezun ediyoruz. Yüzde yüz iş garantisi var.

Yine modern fabrikamız az önce bahsettiğim gibi burası özellikle insan kaynağına verdiğimiz önemin en önemli eserlerinden bir tanesi. Endüstri 4.0’la birlikte hepinizin, üretimin de devreye girmesiyle bambaşka bir boyuta giriyoruz. Mutfak akademi şu anda hizmet sektöründe en önemli eleman ihtiyacının karşılandığı merkezlerden biri konumuna geldi. Hepinizin bildiği gibi bu kent ormanı içinde hem Mutfak Akademi’de yetişmiş olan şeflerimizin, servis elemanlarının, yine odamızın olan 50 binin üzerindeki üyemize hizmet verdiği önemli bir uygulama restoranı. Gitmeyenler varsa da mutlaka acil bir şekilde burayı ziyaret etmelerini öneririm.

Dünyanın ve Türkiye’nin en büyük ev tekstili fuarını düzenler konuma gelmiş, hem milli katılımlı hem de uluslararası alanda fuar düzenleme yetkisi alarak şu anda Türkiye’nin en büyük fuarını Bursa Ticaret Sanayi Odası’nın iştiraki olan küresel fuar acentası şirketimiz üzerinden yapıyoruz. Bunlar hepinizin bildiği gibi o fuarlara getirmiş olduğumuz alım belirtileri. Yani değerli dostlarım, 100 ülkeden 25 bin alıcıyı Bursa’ya getirmişiz. Bunları sizler yaptınız.

Şimdi 63 komitede yaklaşık 34’ün üzerinde UR-GE Projesi, yani uluslararası rekabeti geliştirme projesi ve her projenin 4 milyon dolar bütçesi var. 30 proje dediğiniz zaman 120 milyon dolar, yani bugünkü parayla yaklaşık 2,5  milyar liranın üzerinde.

Bakın bu para netice itibariyla Ticaret Bakanlığı’nın Türkiye’nin dış ticareti için kaynaklarından ayırdığı bir bütçe. Bizim görevimiz bu kaynakların üyelerimize aktaracak arayüzlerini oluşturmak. Aslında bu UR-GE projelerinin en büyük amacı bu. Bu yüzden söylüyorum UR-GE projelerini hayata geçirelim.

EPDK’nın yapmış olduğu yeni düzenlemeyle de inşallah toplam 3 GB’lık güneş santrali projemiz var. Şu anda biten fabrikalarda, çatılarda bu projeler başlıyor. Ama yeni düzenlemeyle de şimdi buradaki şirketlerimizin dışarıdaki yatırımlarını yapacağız.

1961 yılında Türkiye’nin ilk organize sanayi bölgesinin Bursa’da hayata geçmesi, Bursa’yı aslında sanayi kültürü açısından müthiş bir şekilde destekledi. Bizim bu 10 yıla yaklaşan dönemde atmış olduğumuz adımlar yapmış olduğumuz projelerin en önemli çıktısı işte bizim otomotivde, makinede, metalde, tekstilde yani bizim gücümüzü ortaya çıkartan bu güçlü tarafımızı bu mükemmeliyet merkezleriyle, AR-GE merkezleriyle, yeni nesil endüstri bölgeleriyle dönüştürerek uzay, havacılık savunmaya, raylı sistem teknik tekstil kompozit nanoteknoloji, bilişim yani aslında dünyanın yeni ekonomi diye tarif ettiği ve yeni başarı hikayelerinin yazıldığı alana bizim yönelmemiz gerekiyor. Biz buna inanıyoruz. Bu Türkiye ile Bursa’nın haritası. Şimdi Bursa dünyadaki en gelişmiş ekonomileri baz alıp inanın bana bunların çoğundan daha iyi performans sergileyen bir merkez. Yani Bursa yüksek teknolojili ve katma değerli üretim hedef doğrultusunda dönüşümünü zaten başarıyla gerçekleştirmiş bir kent. Burada sadece doğru stratejilerle bunu yönlendirmemiz gerekiyor. Bakın yüksek teknolojide Bursa’nın sanayideki üretimiyle, Türkiye’nin toplam sanayi üretimi içindeki paylara bakıyoruz. Bursa yüzde dört, Türkiye yüzde dört buçuk, yüksek teknoloji bunun en büyük sebebi, savunma sanayinde Ankara’nın merkez olması. Bizim savunma kümelenmemizle birlikte Bursa’da çok ciddi anlamda üretim ve ihracat yapan savunma sanayi firmalarımız oluşmaya başladı. Orta yüksek teknolojide neredeyse Türkiye’nin iki katı fazla üretim yapıyor. Bakın Türkiye toplam üretiminin yüzde yirmi altısı, orta yüksek teknoloji iken Bursa’nın toplam yönetiminin içinde orta yüksek teknoloji yüzde elli iki diyorlar ya artık Bursa’da şu olmamalı, bu olmamalı. Bursa’da zaten yok, bu alanlarda sizin istihdam etme imkanınız da yok. Bursa’nın toplam üretiminin yüzde elli ikisi orta yüksek teknoloji. Orta teknolojide Türkiye’nin yarısı neredeyse düşük teknolojide yine aynı şekilde Türkiye’nin çok altında.

Lojistik AŞ’mizi kurduk. Yenişehir Havaalanı’nı hava kargoculukta çok önemli bir noktaya getirmek istiyoruz. TÜRK-İŞ Kargo ile çok stratejik bir ortaklık yaptık. Bu ortaklık neticesinde şu anda özellikle gıda sektörü başta olmak üzere çok önemli firmalarımızla başladık. Yani toplam uçak bazında uçuşlarımız başladı Yenişehir’den. Firmalarımızın birçok hava kargo taşıma yüklerini fabrikalarından alıp TÜRK-İŞ kargoya teslim etmiş gibi gümrük işlemlerini bitirip direkt uçağa yüklemelerini yapıyoruz. Yine Türkiye’de bir Tahkim ve Arabuluculuk Merkezi, Altıparmak’taki binamız biliyorsunuz, Tahkim ve Arabuluculuk Merkezi olarak düzenledik. Adalet Bakanımız’la buranın açılışını gerçekleştirdik.

Biliyorsunuz biz 2013 yılında göreve geldiğimizde Bursa’da iki tane fuar yapılırdı. Bunlardan bir tanesi tarım fuarı, bir tanesi de kitap fuarı. Aslında bu iki fuarda kentin ekonomisinden çok fuar alanının bir şekilde meşgul edilmesi için düzenlenen yapılar. Biz geldiğimiz günden itibaren şu anda 18’e yakın uluslararası düzeyde fuar gerçekleştiriyoruz. Dünyada tek olan blok mermer fuarını şu anda Bursa’da gerçekleştiriyoruz. Ve gerçekten kapalı gişe yapmış olduğumuz, daha fuar açılmadan tüm blok mermerlerin satıldığı çok önemli bir fuar konumuna geldi.

Bebe çocuk konfeksiyonunda senede iki kere sezonuna göre fuar yapıyoruz. Yine otomotivde, makinede endüstri fuarımız var çok büyük ses getiren. Yani anlatacağım şu, sadece üretim merkezi olmak yetmez. Aynı zamanda katma değerli bir şekilde dünyadaki alıcılarla buluşturmanız lazım.

‘FUARCILIKTA BURSA’NIN CİDDİ POTANSİYELİ VAR’

Türkiye gerçekten hem endüstride, hem sanayide, hem üretimde öyle bir noktaya geldi ki; fuarcılıkta da Türkiye’nin tabii ki Bursa’nın çok ciddi bir potansiyeli var. Hedefimiz inşallah bu yeni nesil fuarcılıkla Bursa’yı bambaşka bir noktaya getirmek. Dört yılda bu noktaya gelen bu büyüklükte başka bir proje yok. Bakın net ifade ediyorum. Burada yapılan kamulaştırma, altyapı ve şu anda geldiğimiz noktada bakın otobanın üzerinde şimdi raylı sistemler hemen yanından geçiyor.”

“TÜRKİYE’NİN BAŞARI HİKAYESİNİ HEP BİRLİKTE YAZACAĞIZ”

‘Başkalarının kurduğu oyunun iyi bir aktörü olma devrini atlattık. Kurala uyan değil, kural koyan bir Bursa olmak istiyoruz’ diyen Burkay, şöyle devam etti:
“Bursa’yı en iyi bizler tarif edebiliriz. Dünyadaki yeni değişimi en hızlı okuyacak ve yakalayacak kent Bursa. Bunu ıskalamamamız lazım. İş dünyamızın desteklerini alarak bu projeleri hayata geçirdik. Bizim ihtiyacımız olan Türkiye’nin kalkınması adına yol haritamızı bir bir hayata geçirmek. Bize gelen her projeye sahip çıkıyoruz. 70 komiteden arkadaşlarımız bu bilinçle 1 Ekim’de demokrasi şöleni havasında seçimlerimizi yapacağız. Yeni dönemde sadece Bursa’nın değil, Türkiye’nin başarı hikayesini hep birlikte yazacağız. Çünkü kendimize inanıyor, ülkemize güveniyoruz.”