Bir yandan Wifi 6E ve 5G, bir yandan her geçen gün gelişen kablolu internet teknolojileri derken, bugün artık genel kullanıcı kitlesi de son derece hızlı internet bağlantısına ulaşabiliyor. En azından dünya genelinde durum böyle. Türkiye genelinde ise çok daha farklı bir tablo söz konusu ama dediğimiz gibi söz konusu dünya genelinde standart olduğunda yüksek hızlı internetin oldukça yaygın hale geldiğini söyleyebiliriz. Üstelik çok yakında daha da hızlı bir internet ağı karşımıza çıkabilir.
Japonya’da internet teknolojileri üzerinde çalışan bir grup araştırmacı, veri transfer hızı konusunda yeni bir rekora imza attı. Fiber optik veri transferi ile kırılan bu rekoru daha da heyecan verici kılanı, şu anda kullanılan internet altyapısı ile uyumlu bir teknoloji kullanıyor olması. Yani bu süper hızlı internet sadece laboratuvar ortamında sınırlı kalacak bir teknoloji değil. Gelecekte kullanıcılara sunulması da pekala mümkün.
İnternet hızı konusunda kırılan bu rekor, Japonya’nın Japonya’nın Ulusal Bilgi ve Telekomünikasyon Teknolojileri Enstitüsü (NICT)’nde kırıldı. NICT’te görevli araştırma ekibi, çok çekirdekli bir fiber optik kablodan saniyede 1.02 petabit veriyi 51.7 kilometre öteye iletebildi. Bu, saniyede 127.500 GB veri göndermeye denk geliyor. Bu hızda aynı anda 10 milyon 8K yayın kanalının izlenmesinin mümkün olduğu belirtiliyor. Dahası bu internet hızı, daha önce kullanıcılara vadedilen “süper hızlı” internetten bile 100 bin kat daha hızlı. Yani eğer bu teknoloji hayata geçirilirse, geleceğin interneti olarak sunulan diğer tüm projeleri kolaylıkla gölgede bırakacaktır.
Bu yeni teknolojiye geçiş için halihazırda pek çok ülkede döşenmiş olan fiber optik kabloların değiştirilmesi gerekmiyor. Bu da bu teknolojinin yakın gelecekte kullanılma ihtimalini arttırıyor.