Norm Haber

Bursa Büyükşehir’in 2050 Vizyonu: Kentin yeşil kimliği ortaya çıkacak

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından, Bursa 2050 Vizyonu Çevre Düzeni Planı tanıtım toplantısı düzenlendi. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, "Kentin yeşil kimliğini ortaya çıkaracak yol haritası olacaktır. Osmangazi, Nilüfer, Yıldırım, Kestel, Gürsu ilçeleri merkezdir. Batıda Mustafakemalpaşa, Karacabey gibi bölgeme yöntemi sayesinde benzer yerleşmeler arasında koordinasyonu sağlamış olacağız. Hep birlikte ortak akılla, katılımcı anlayışla, bilimle Bursa’mıza hizmet etmeye devam edeceğiz" dedi.

Haber: SİMLANUR İNCE
Kamera: MESUT ERDOĞAN

Bursa Büyükşehir Belediyesi, Bursa 2050 Vizyonu Çevre Düzeni Planı’nın tanıtılacağı toplantı Merinos Atatürk Kongre Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Düzenlenen basın toplantına, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’in yanı sıra CHP Bursa Milletvekillerinden Kayıhan Pala, Hasan Öztürk, Önceki Dönemlerden Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Erdem Saker, Bursa Akademik Oda Başkanları ve çok sayıda STK mensubu katıldı.

Bursa Planlama Ajansı Kurulu’ndan CHP Bursa Milletvekili Kayıhan Pala, “Bursa’nın son 40 yılda nasıl kötü bir seyir izlediğine birlikte tanıklık ettik. Bursa Çevre Düzeni planıyla ilgili Erdem Saker, kendi döneminde nasıl bir planlama yapıldığını ve bundan sonrası için nasıl bir planlama izlenmesi gerektiğini bizimle paylaştı. ‘Hepiniz bir bedel ödemek zorundasınız’ dedi. 1998’lerdeki planlamaya sadık kalmak gerektiğini söyledi. 30 tane fazla bilim insanının çalışmaya katkı sağladığı 2050 vizyonu sizinle paylaşılacak” açıklamalarında bulundu.

“PLANLAMA BİLGİ SİSTEMİ KURULACAK”

Bursa’ya OSB yetiştirilemediğini söyleyen Kent Araştırmaları Uzmanı Murat Güvenç, “Organize sanayi bölgesinin kent planlama açısından önemini anlamak için çok eski arşivlere gitmek gerekir. Organize Sanayi Bölgeleri, bir kent sisteminde istihdamın dağılımını belirler. Bunun ilk örneğini Ankara planlamasında yaptık. İstihdamı, doğal kaynakları, toplum sağlığını değerlendirme dışında bırakmaktan kapsamlı bir planlamayla mümkün olacak. Veri planlaması da çok önemli. Veri dediğimiz konuda çok ileri aşamalarda değiliz. Toplumsal veriler konusunda sıkıntılarımız var. Bu sıkıntılar içerisinde Türkiye, 1900-2000’li yıllara kadar nüfus sayma pratiğini geride bıraktı. 2000’li yıllarda sahip olmadığımız bir şey ise teknoloji. Planlama bilgi sistemi kurulacağını konuştuk. Tüm gruplar, kendi kaynaklarını birbiriyle paylaşmış olacak ve hiç kimsenin yaptığı iş kendi içerisinde kalmayacak, birbirleriyle paylaşılır vaziyete gelecek” diye konuştu.

“BURSA PLANLAMA AJANSI KENT VİZYONUNU ORTAYA KOYMAKTADIR”

Bursa 2050 Vizyonu sunumunu gerçekleştiren Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, “1998 anlayışının üzerine bir şeyler katmak için buradayız. Bursa’da gidişatı tam tersine dönüştürüp, yaşanabilir Bursa’yı oluşturmak için çalışıyoruz. Bursa, Türkiye’nin en önemli kentlerinden biridir. Ancak bugünün koşullarında büyümek için dengeli bir planlama yapmak zorundayız. Uzun vadeli ve büyük hedefler koyarak Bursa’yı daha yaşanabilir, sürdürülebilir ve herkes için erişilebilir olması için çalışıyoruz. Sağlam bir gelişim stratejisi oluşturmamızın şart olduğunu biliyoruz. Tüm dünyada insanların karşı karşıya kaldığı ana sorunların çözümünü hedefleyen planlamayı yapmayı hedefliyoruz. Tüm kent sakinlerini sağlıklı ve güvenli bir şekilde yaşayacağı, Bursa’nın fiziksel, kültürsel, sosyoekonomik yapısını yansıtan soyut ve somut yapısının canlandırılması için geleneksel ve merkeziyetçi bir yönetim anlayışı yerine katılımcı yönetim anlayışının hayata geçirilmesi için kendi varlığını devam ettiren, gelecek kuşaklara yaşam kalitesi yüksek, afetlere hazırlıklı bir kent bırakmak için, yeşil Bursa için bir planlama ajansı kuruyoruz. Kentimizin geleceği için sürdürülebilir odaklı çözümler geliştirecek, kamu yararını önceleyecek, yenilikçi, katılımcı bir planlama anlayışını benimseyecek Bursa Planlama Ajansı ekibidir. Bursa Plan, en tepede kent vizyonunu ortaya koymaktadır. Bu vizyona ulaşabilmek için tüm paydaşlarla uyum içerisinde çalışacağız.

“SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİ ÖN PLANA ÇIKARDIĞIMIZ LOGOMUZ ÇINAR GİBİ KÖKLÜ GELECEĞE UZANMA KARARLILIĞIMIZIN BİR SİMGESİ”

Kent politikalarını, kentli ile geliştirecek, Bursa’nın tarihsel mirasından aldığı güçle tüm sektörlerde yükselmesini, kültürel düzeyini artırmasını, dirençli bir kent olma yolunda kararlılığını yansıtacak logomuz ise kentimizin simgelerinden çınar ağacının gücünü vurgulamaktadır. Çınar ağacı Bursa’nın köklü geçmişini, dallarıyla da geleceğe uzanmaktadır. Sürdürülebilirliği ön plana çıkardığımız logomuz çınar gibi köklü geleceğe uzanma kararlılığımızı simgelemektedir. Bursa için yapılacak tüm faaliyetler, mekansal projeler, veri, istatistik, iletişim birimlerimiz tarafından işbirliği ile yönetilecektir. 88 teknik uzman, idare ve destek ekibiyle toplam 125 personelle hizmet verecektir. Akademik odalar, üniversiteler, özel sektör temsilcileri ile birlikte gerçekleştirecektir. Bu ofisimiz Merinos Atatürk Kongre Kültür Merkezi’nde olacak ve ofisimizi hazırlamış bulunuyoruz. Bursa’nın 1998 1/100 binlik ölçekli planı hazırlanmıştır. Bugün yürürlükteki en eski çevre düzeni planına sahiptir. Bu plan projeksiyon hedef yıllarını aştığı ve kentimizin ihtiyaçlarını karşılayamadığını biliyoruz. Hep birlikte oluşturacağımız yeni vizyonla kentimizi 2050 yılına ulaştıracak, tüm hedeflerin gerçekleştirilmesi için planı başlattık. Bu Bursa’nın kent anayasası olacaktır.” dedi.

“MARMARA’YI BÜTÜNSEL ANLAMDA DÜŞÜNMELİYİZ”

Bozbey, “Marmara’yı bütünsel anlamda düşünmek, ulaşım, turizm, sanayi, tarım gibi anlayıştaki çalışmaları yaparak Marmara’yı bütüncül düşünmek bizim sorumluluğumuzdur. Marmara Denizi hepimizin ortak alanıdır. Bu anlamda planlama süreçlerini yönetmek ve birleştirilebilecek düzeye getirmek hepimizin sorumluluğudur. 1/100 binlik çevre düzeni planı Bursa’nın sürdürülebilir büyümesini sağlayacaktır. Kentin yeşil kimliğini ortaya çıkaracak yol haritası olacaktır. Osmangazi, Nilüfer, Yıldırım, Kestel, Gürsu ilçeleri merkezdir. Batıda Mustafakemalpaşa, Karacabey gibi bölgeme yöntemi sayesinde benzer yerleşmeler arasında koordinasyonu sağlamış olacağız. Hep birlikte ortak akılla, katılımcı anlayışla, bilimle Bursa’mıza hizmet etmeye devam edeceğiz. Bu çalışmanın başarıyla tamamlanacağına olan inancım tamdır” diyerek sözlerini noktaladı

PROF DR. TERZİ PLANLAMA AJANSININ TEMEL İLKELERİNİ AÇIKLADI

Bozbey’in açılış konuşmalarının ardından İTÜ Çevre Düzeni Planlama Bölümünden Prof. Dr. Fatih Terzi, Çevre Düzeni Planı sunumunu gerçekleştirdi. Terzi, Bursa Planlama Ajansı’nda yer alan uzman isimleri tanıtarak konuşmasına başladı.

Tüm grupların planlamanın farklı boyutlarını ele alacağını dile getiren Terzi, “16 çalışma grubu tüm planın temel yapı taşlarını oluşturuyor. Plan yaklaşımında özellikle bazı ilkeleri çalışmanın temeline koymak istiyoruz. En temel olanları sürdürülebilirlik, dayanıklılık ve adaptasyon, ekolojik, sektörel yenilikçilik, yaşam kalitesi ve kapsayıcılık” dedi. İklim değişikliği etkileri, enerji projeksiyonları, ekosistem servisleri yaklaşımı, biyoçeşitlilik ve dayanıklılık üzerine özel çalışmalar yapacaklarını söyleyen Terzi, “Bursa’nın enerji bütçesini ortaya koymaya çalışacağız. Alınacak olan kararları ekosistem ile barışık olarak nasıl planlayabileceğimizi düşüneceğiz. Bursa’nın afetlere ve iklim değişikliğine karşı dayanıklılığını nasıl arttırılacağı stratejik konularla ilişkilendirilecektir” diye konuştu.