Bursa Eczacı Odası’ndan yapılan açıklama şöyle:
“Türkiye de ilaç fiyatlarının belirlendiği İlaç Fiyat Kararnamesi 16.12.2023 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanan “Beşeri Tıbbi Ürünlerin Fiyatlandırılmasına Dair Kararda Değişiklik Yapılması Hakkında Karar” ile güncellenerek ürünlerin perakende satış fiyatları belirlenirken uygulanacak depocu kar oranları yeniden belirlenmiştir. Karar 25.12.2023 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere aşağıda görüldüğü gibi uygulanacaktır.
14.03.2023 tarihli Resmi Gazetede yayınlanmış ve halen geçerli olan karara göre ecza depolarımızın ve eczacılarımızın karlılık oranları aşağıda dikkatinize sunulmuştur.
14.03.2023 ve 16.12.2023 tarihlerinde Resmi Gazete’de yayınlanmış olan her iki kararda yer alan tablolar incelediğinde depocu kar oranlarında %1-2 oranında iyileştirme sağlandığını görmekteyiz. Eczacı karlılık baremleri ile ilgili herhangi bir değişiklik yapılmamıştır.
Bu iyileştirme oranı işletme maliyetlerinin pik yaptığı bu günlerde ecza depolarımız için can suyu anlamına gelse de enflasyon karşısında gün geçtikçe kan kaybeden eczanelerimiz için karlılık baremlerde bir güncelleme yapılmamış olması meslektaşlarımızı üzmüştür. İlaç zammı ile bir üst bareme geçecek olan pek çok ilacın karlılık oranının düşmesi kaçınılmazdır. Asgari ücret artışlarına, kira artışlarına ve artan işletme maliyetlerine rağmen sınırlı kar oranları ile kesintisiz sağlık hizmetini devam ettirmeye çalışan eczacılarımız ayrıca günden güne erimekte olan eczane ilaç stoklarını koruma çabası içindeler.
Halen beşeri tıbbi ürünlerin fiyatlandırmasında kullanılan 14,0382 TL Euro değeri 16.12.2023 tarihinde yayınlanan karara eklenen geçici madde ile %25 oranında arttırılarak yeni dönemsel Euro değeri 17,5483 TL olarak belirlenmiştir. Bugün güncel Euro kuruna baktığımızda 31,50 TL civarında olduğunu görmekteyiz.
Mevcut enflasyon şartları karşısında %25 ilaç zammı ve yeni dönemde geçerli olacak 17,5483 TL Euro değeri ilaç sanayini de tatmin etmemiştir. Hatta yakın zaman içerisinde Türkiye’ den ilacını çekme kararı alan firmalara yenilerinin eklenebileceği ihtimali aldığımız duyumlar arasındadır.
İlaç zammının 10 gün önceden duyurulmuş olması ilaç firmalarından ecza depolarına, depolardan da eczanelere ilaç teminini ciddi anlamda etkilemiştir. İlaçlar çok sınırlı sayıda temin edilebilmektedir. Depolarımızda güncel ilaç yoklarımız Ekim ayı itibariyle %22 civarında iken bugün bu rakam ciddi oranda artmıştır. Halkımızın ilaca ulaşması noktasında sorumluluk üstlenmiş olan ecza depolarımız ve eczanelerimiz büyük sıkıntı yaşamaktadır. Bugün yaşanmakta olan ilaç yoklarının sorumlusu eczacılarımız değildir.
Kamuoyuna saygılarımızla duyurulur.”