Norm Haber

146 işçi sendikaya üye oldukları için işten çıkarıldı! Türk-İş, işten çıkarılan işçiler için toplandı

Türk-İş’e bağlı Türkiye Gıda ve Yardımcı İşçileri Sendikası Bursa Şubesi, İstanbul Çatalca'da bulunan Polenez Sucuk firmasında örgütlenmeden dolayı 146 işçinin çıkarılmasına tepki göstermek amacıyla basın açıklaması düzenledi.

Haber: SİMLANUR İNCE

Türk-İş’e bağlı Türkiye Gıda ve Yardımcı İşçileri Sendikası Bursa Şubesi İstanbul Çatalca’da Polenez Sucuk firmasında örgütlenmeden dolayı 146 işçinin çıkarılmasına tepki göstermek amacıyla Şehreküstü Meydanı’nda basın açıklaması gerçekleştirdi.

Türk-İş Bursa Şube Başkanı Ruhi Biçer, “Biz emekçilerin kaderi bu. Cenazelerimiz düğünlerimiz var fakat son 10 yıl içinde tek mutlu olduğumuz, buruk mutluluk yaşadığımız anlar cemiyet ve mutluluğumuz. Düğün yaparsak nasıl yarın düze çıkarız diyoruz, torunlarımız dünyaya geldiğinde nasıl istikbal hazırlarız diye düşünmekteyiz. TEKGIDA-İŞ’in düzenlediği basın açıklaması için toplandık. Bu açıklamada 13 kişiden 146 kişiye çıkan arkadaşlarımızın sesi olmak için buradayız. Bu arkadaşlarımız işsizlik almaya devam ediyor fakat kıdem tazminatları yok. Emeği için, aşı için fabrikada alın teri döken, çocuğunun sofrasına bir fazla zeytin daha götürmek için emek veren işçiler için yüz kızartıcı suç diye işten atacaksın. Bunu yapan da fabrikadaki yönetimler, kralcılar” ifadeleriyle işçilerin yanında olduğunu söyledi.

“13 İŞÇİYİ YÜZ KIZARTICI SUÇ İŞLEDİKLERİ İDDİASIYLA İŞTEN ÇIKARDILAR”

TEKGIDA-İŞ Sendikası Bursa Şube Başkanı Zeki Ertürk basın açıklamasını okudu. Ertürk, “Polonez’de çalışan ve sadece sendika üyesi olduğu için ezilen, hor görülen, işten çıkarılan ve ekmeğinden olan işçiler için toplandık. Polonez’de çalışan arkadaşlarımız, anayasamızın tanımış olduğu hakkı kullanarak sendikamıza üye oldular. Yasalara uygun sürdürülen sendikal örgütlenmeden haberi olan işveren, özellikle çalışan işçilere baskı uygulamış, sendika üyeliğinden istifaya zorlamış, sendika üyeliğinden istifa etmeyen 13 arkadaşımızı kod 46 yani yüz kızartıcı suç işlediklerini iddia ederek işten çıkarmıştır. İşveren, daha sonra baskıları artırıp daha sonra işten çıkarılan sayısını 146’ya yükseltmiştir” diye belirtti.

“146 ARKADAŞIMIZIN İŞE İADELERİ GERÇEKLEŞMEDİ”

85 gündür fabrika önünde direnen işçilerin yanlarında olduklarını dile getiren Ertürk, “Bu haklı mücadelemizde, sendikamızın yöneticilerinin de aralarında bulunduğu Polonez işçisi üyelerimiz, emniyet güçleri tarafından defalarca darp edilip gözaltına alındı. Devlet kurumlarının görevi, vatandaşların hakkını, hukukunu ve can güvenliğini korumakken, başta Çatalca İlçe Emniyet Amiri olmak üzere tüm emniyet mensupları bu güne kadar fabrika sahibi Ürdünlü işverenin yanında oldu. Direnişimizde Çatalca Kaymakamı, İstanbul Valisi ve Çalışma Bakanlığı yetkililerini göreve çağırmamıza rağmen, anayasal haklarını kullandıkları için işten atılan 146 arkadaşımızın işe iadeleri gerçekleşmedi. Sadece Kod 46’yla işten çıkarılan arkadaşlarımızın bazıları Kod 4’e çevrildi, çevrilen arkadaşlarımız işsizlik ödeneğinden faydalanmaya başlamışlardır” ifadelerini kullandı.

Ertürk, “Ürdünlü işveren Türkiye Cumhuriyeti yasalarını tanımaz tavırlarını hala sürdürmekte ve biz de bu gücü nereden aldığını merak etmekteyiz. TEKGIDA-İŞ olarak hak ve adaletten yana olduğumuzu, iş barışından yana olduğumuzu her platformda dile getirerek defalarca Polonez işverenine çağrıda bulunmuş olsakta, işveren tarafından görmezden gelindi. 146 arkadaşımız işbaşı yaptırılana kadar, halkımızın gücünü kullanarak Polonez ürünlerini almamaya ve tüketmemeye davet ediyoruz” diye konuştu.