Norm Haber

Bursa’da Başkan Aktaş’tan ilçe belediyelerine ‘çöp’ uyarısı: Çöpü ilçe belediyesi toplar!

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından kentin sahil çalışmaları kapsamında Mudanya'ya bağlı Eşkel Sahili'nde basın toplantısı düzenlendi. Toplantıda açıklama yapan başkan Aktaş, sahillerdeki çöplerin titizlikle toplanmadığına da dikkat çekti. Aktaş; "Sahil bize ait değil diyerek çöpler alınmıyor. Çöpü ilçe belediyesi toplar Büyükşehir Belediyesi çöpün bertarafıyla ilgilenir. Maalesef sahiller size ait" ifadelerini kullandı.

Ebru TAŞDEMİR – Doğukan BAĞARSAKÇI

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen sahil çalışmaları toplantısı Mudanya’ya bağlı Eşkel Sahili’nde düzenlendi.

Toplantı Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş önderliğinde AK Parti Bursa Milletvekili Zafer Işık, AK Parti Mudanya İlçe Başkanı Orhan Samast’ın  katılımlarıyla gerçekleştirildi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın açıklamaları şu şekilde;

‘BURSA’DA SAHİL ANLAMINDA POTANSİYEL VAR’

“Çok kıymetli milletvekilimizle birlikte geldik. Malum bu ‘Yüz Yüze Yüz Gün’de genel merkezimizin başlattığı uygulamadan dolayı yoğun bir gündem var, yoğun programlar var ama sağ olsun bu bölgeye de gelmesi, Gemlik, İznik, Orhangazi’yle birlikte Mudanya’ya da gelmesi sebebiyle özellikle ben de olmak istiyorum demesi çok kıymetli.

Belki tatil yapamayan arkadaşlarımız vardır benim gibi bu vesileyle de böyle denize girilmese de bir deniz kıyısında bir kahvaltıyla da minik bir tatil yapalım istedik. Bursa’da bir potansiyel var bununla alakalı sahillerle ilgili. Hem deniz sahilleri hem de göl sahilleriyle alakalı bu konuda yapılan çalışmaları paylaşmak adına da bir araya geldik açıkçası.”

SAHİLLERİN KUM YAPILARI İYİLEŞTİRİLDİ

“Malum Bursa’mızın Marmara Denizi’ne 115 kilometre sahili bulunuyor. 162 kilometrede göl kıyımızla birlikte toplam 277 kilometre sahilimiz var. Bu doğrultuda Büyükşehir Belediyesi olarak deniz ve köy kıyılarımızda, sahil çalışmaları gerçekleştiriyoruz. Bu yıl Büyükşehir Belediyemiz Park ve Bahçeler Daire Başkanlığı, Sahil Planlama Şube Müdürlüğü marifetiyle 24 adet halk plajında 25 idari personel, 35 temizlik personeli ve her gün rutin olarak 30 hektarlık sert zemin ve yetmiş altı hektarlık kumluk alanın temizliğini tabii plajlarımız temizlik ve bakım onarımı hizmetine ilaveten yapılan kum eleme çalışmaları daha temiz ve düzenli bir görünüme kavuştu. Plajlarımızda 100 adet soyunma kabini, 100 ücretsiz duş, 9 adet çöp kutusu, 600 adet ücretsiz şezlong ve 6 adet engelli platformu yerleştirildi. Yüzme sezonu öncesinde kış aylarında kalan atıklar temizlenirken 2022 yüzme sezonu boyunca sabah erken saatlerinde kıyılarda ve plajlarda biriken çöpler yosunlar, taşlar ve buna benzer atıklar toplanarak kıyı ve plajlarımız her gün kullanıp hazır hale getirilmekte.

Ben bu vesileyle tabii bir hatırlatma da yapmak istiyorum. Gerçekten her bir vatandaşımızın duyarlılığı çok önemli, çok kıymetli. Maalesef çok üzücü sahnelerle gerçekten hiç tasvip etmediğimiz, olmaması gereken sahneler. Karşılaşıyoruz bazen. Bu noktada vatandaşımız ne kadar dikkatli olursa takdir edersiniz ki işin kullanımı da o kadar daha sağlıklı olur diye düşünüyorum.

Mudanya ve Gemlik’te bulunan halk plajlarında kum nakilleri yapılırken traktör ve kepçelerle plaj komitesi çalışmaları düzenli olarak yapılmakta. Büyükşehir Belediyemize ait son model 3 adet kum eleme makinesiyle plaj kumunun elenerek test edildiği, yılda kum üzerinde bulunan taşlar ve çöpler temizlenirken. sahillerimizin kum yapısı da iyileştirilmiş oldu.”

BİR ÇİVİ BİLE ÇAKILMADI

“Özellikle Gemlik, Mudanya Belediyemizin isteğiyle bir karar alınmıştır. Ve bunu çok şeffaf bir şekilde açtık. Nihayetinde Karacabey Belediyemiz çünkü onda da sahil olduğu için İznik, Orhangazi’de göl sahili olduğu için biz bununla alakalı bir talepte bulunmuyoruz. Biz ilçe belediyesi olarak yetemeyiz bu işe dedim. Benim amacım burada kimseyi zan altında bırakmak değil ama Mudanya Belediyesi meclis üyeleri de ki iki Ak Partili meclis üyesi arkadaşımız da burada. Bu işe evet denmesine rağmen maalesef çivi bile çakılmadı. Onu söyleyeyim yani. Gemlik’te de çok polemik konusu yapıldığı için bunu da özellikle söylemeyi tercih ederim. Ben Kumla’dan şimdi çok teşekkür alıyorum. Bin tane şezlong muhabbeti var. Arkası takıldı kaldı şezlonga. Yani bir, bir buçuk kilometrelik bir Kumla sahilindeki çalışmadan hariç çivi çakılan nokta kadar yer yok, bak açık söyleyeyim yani. Nokta kadar yer yok. Herkesin dilinde bir Kumla muhabbeti. Türkiye’de denize kıyısı olup da bu tip sahiller olup da bu kadar geniş ölçekte bile yani. Bizim kadar detaylı çalışma yapan yani komşu iller var. Benim arkadaşlarım var belediye başkanları. Ben onlarla da görüşüyorum. Asla ve asla bizim yaptığımız çalışmayı bu detaycılıkta yapan yoktur.

MAVİ BAYRAK İŞİNİ ÖNEMSİYORUZ

Normalde buranın nüfusu bin-bin iki yüz civarında veya bin üç yüz civarında. Ama burası yazın on beş yirmi bir nüfuslara çıktığı günler oluyor yani. Öyle yoğun günler var. Önümüzdeki hafta sonları. Nüfusunun böyle on katına onun ilk katına çıktığı bir ortamda çok daha fazla dikkatli olmak gerekiyor. Özellikle mavi bayrak işini önemsedik. İnciraltı’na da gittiğimizde bunu göreceksiniz. Çünkü mavi bayrakla alakalı kriterler gerçekten çok özel kriterler. Yani bölgenin temizliği, can güvenliğini sağlayacak temizliği, cankurtaran hizmeti, engelli tuvaleti ve duş, engelli otopark imkanı. İlk yardım kabini, engelli yürüyüş yolu denize direkt ulaşım sağlamak amacıyla engelli rampası, parke yürüyüş yolları, kadın ve erkek vericileri, peyzaj düzenlemesi, oturma grupları, çeşitli yön ve gösterge tabelaları, işte plajı tanıtan standart, mavi bayrakta belirlesin. Kabinleri cankurtaran kulesi ve bayrakları gibi birçok imalat yapılarak o mavi bayraklı plaja hazır hale getiriliyor.”

‘BURASI MARMARİS, BODRUM DEĞİL’

“Şu son olarak şunu söylemek istiyorum arkadaşlar burası bir Marmaris, Bodrum falan değil. Yani biz konjonktürel olarak böyle bir altyapımız yok ve takdir edersiniz ki. Ben üzüldüğüm bir şeyi daha söyleyeyim, maalesef özellikle ben bunu Gemlik ve Mudanya’da çok yaşıyorum, Sahil bize ait değil, çöpü de almıyorum bir algıyla arkadaşlar vallahi çöpler toplanmıyor. Ben ilçe belediye başkanlığı da yaptım. Büyükşehir belediye başkanlığı da yaptım. Bir kere çöpü ilçe belediyesi toplar, Büyükşehir Belediyesi de bu çöpün bertarafıyla alakalı yani iş ve işlemler yapar, transfer istasyonları yapar, düzenli depolamalar yapar. Ama maalesef sahiller size ait. Bizim temizlik işleri diye birimimiz yok normalde. Ben bunu maalesef arkadaşlarına anlatamadım. Maalesef bunu biz yaşıyoruz.”