Haber: SİMLANUR İNCE
Kamera: MESUT ERDOĞAN
Bursa’nın içme suyu ihtiyacının karşılandığı Doğancı ve Nilüfer Barajı’nın ortalama su oranı yüzde 20’ye kadar düştü. Nilüfer Barajı neredeyse kuruma noktasına gelirken, Doğancı Barajı’nın da su oranı yarı yarıya azaldı. Bursa Su Kolektifi Üyesi Caner Gökbayrak, iklim krizinin etkisiyle yağışların azaldığını, nüfusun artmasıyla su ihtiyacının arttığını ve Bursa’nın su ihtiyacının karşılanması için planlanan Çınarcık Barajı için bir an önce harekete geçilmesi yönünde çağrıda bulundu.
“BURSA SANAYİYE DOYDU”
Nilüfer Barajı’nda neredeyse hiç su kalmadığına vurgu yapan Bursa Su Kolektifi Üyesi Caner Gökbayrak, Doğancı Barajı’nın da su seviyesinin oldukça düştüğünü belirtti. İklim krizinin etkisiyle yağışların azaldığını, nüfusun artmasıyla birçok ihtiyacın arttığına dikkat çeken Gökbayrak, sanayiye yatırımın artmasına bağlı olarak çalışan sayısının da arttığını ifade etti. Geçtiğimiz yıllarda Bursa’nın su ihtiyacının karşılanabilmesi adına Çınarcık Barajı’nın getirilmesinin planlandığını ancak bir türlü faaliyete geçilemediğini dile getiren Gökbayrak, 2023’te bu proje için yeniden adım atıldığını söyledi. “2019’da gerekli adımlar atılsaydı Bursa şu anda su problemi yaşamayacaktı” diyen Gökbayrak, “Çınarcık Barajı’ndan gelen suyun Bursa’ya ayrılan kısmı 145 milyon metreküp ama Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, 75 milyon metreküpünü sanayiye ayırıyor. Bursa zaten sanayiye doydu. Sanayiye yeni yatırım demek, insan göçü demektir ve dolayısıyla su kullanımını da artırıyor. 75 milyon metreküpün doğrudan insan kullanımı için projelendirilmesi gerekiliyordu ki bir an önceki Belediye tarafından yapılmadı. Bozbey’e bu yönde taleplerimizi de ileteceğiz” ifadelerini kullandı.
KURAKLIK TÜM YILI ETKİLEYEBİLİR
İklim krizinin henüz başında olduğumuza vurgu yapan Gökbayrak, “Daha ciddi sorunlarla karşı karşıya kalacağız. Duş alamayacağımız, çamaşırımızı yıkayamadığımız sorunlar ortaya çıkacak. Kanunlara göre, suyun insani kullanımı diğer tüm nedenlerin üstünde tutulur. Bursa’da yağışlar olmazsa daha kötü günlerimiz olacak. Sadece yaz aylarında değil tüm yılı etkileyen bir kuraklığa doğru gideceğiz” diye konuştu.
“SANAYİYE AYRILAN SU KAYNAKLARININ İNSANİ KAYNAKLARI AYRILMASI GEREK”
Tatlı su kaynaklarının da sanayi tarafından kullanıldığını ve kirletildiğinin altını çizen Gökbayrak, “Nilüfer Çayı’nın hali ortada. Sanayiye ayrılan su kaynaklarının insani kaynaklara ayrılması gerekiyor. Önümüzdeki zamanlarda çamaşırımızı yıkayamayacağımız hale gelmeden ‘ne yapabiliriz?’ diye düşünmemiz gerekiyor. İnanıyorum ki yurttaşlarımız da su tasarrufu noktasında ciddi bir uygulamaya geçecektir. Yoksa sonumuz çok kötü…” sözleri ile kapıdaki tehlikenin boyutunu gözler önüne serdi.
BAŞKAN BOZBEY’DEN UYARI: SU TASARRUFU YAPALIM
Doğancı ve Nilüfer barajında, yeterli yağmur ve kar yağışının olmamasıyla, barajların doluluk oranının yüzde 20 seviyesine düştüğünü belirten Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey ise geçtiğimiz günlerde sosyal medya hesabından vatandaşlara çağrıda bulunarak, “Geçtiğimiz kış aylarında yeterli yağmur ve kar yağmaması, iklim değişikliği ile küresel ısınmanın da etkisiyle Doğancı ve Nilüfer barajlarımızda su seviyesi kritik noktaya ulaşmıştır. Siz değerli vatandaşlarımızı, bu süreçte su tasarrufuna özen göstermeye, suyumuzu kullanırken daha dikkatli olmaya davet ediyorum” ifadelerini kullanmıştı.