Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü (MAPEG) tarafından ruhsatlandırılan ve bulundukları illerde kum üreten işletmeler, tüm vatandaşların hakkı olan yer altı kaynaklarını kullandığı gerekçesiyle standart vergiler dışında ek olarak devlet hakkı öderken, bazı firmaların bu vergiden kaçması MAPEG’in radarına takıldı.
Kurumun emsal teşkil eden görüşüne istinaden, uzun yıllardır ruhsatsız ve Çevre Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporu olmadan faaliyet yürüten ve devlet hakkı ödemeyen işletmelerin faaliyetlerinin durdurulmasına karar verildi.
DÜĞMEYE BASILDI
Bursa Valiliği ve Bursa Büyükşehir Belediyesi de alınan bu karar doğrultusunda, bir süredir kapatılıp kapatılmaması muamma olan, şehrin içinde görüntü ve çevre kirliliği yaratan kum ocakları ile ilgili harekete geçti.
Geri dönüşüm adı altında ruhsatsız bir şekilde üstelik devlet hakkı ödemeden kum ürettikleri tespit edilen bu işletmelerin faaliyetlerinin durdurulması ve ellerinde bulunan maden kaynaklarının devlet himayesi altına alınması için çalışmalar başlatıldı.
Kentin doğasına ve çevreye bilinçsizce zarar verilerek yürütülen madencilik çalışmalarının önünün kesilmesi ise tüm çevreler tarafından sevindirici olarak değerlendirildi.
BİNLERCE OCAK FAALİYET YÜRÜTÜYOR
Bursa’da 2009 yılı verileri esas alındığında 670’i arama ruhsatı, 372’si işletme ruhsatı olmak üzere 1.062 ocağın bulunduğu biliniyor.
Bu ocakların yüzde 50’si büyüklük sırası ile Mustafakemalpaşa, Orhaneli, Nilüfer ve Karacabey ilçelerinde yer alırken, kalan %50’si ise 13 ilçede faaliyet yürütüyor. Söz konusu ocakların arama ruhsatları T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden İşleri Genel Müdürlüğü tarafından, İşletme ruhsatları ise İl Özel İdareleri tarafından veriliyor.
Kaynak: Bursa Hakimiyet