Norm Haber

Bursa’da eski köye yeni adet

Bursa Büyükorhan’a bağlı Karaağız Mahallesi’nde düğün, kına ve asker uğurlama eğlencesinde, kadın ve erkeklerin bir arada eğlenmesinin, ‘dinen uygun değil’ denilerek muhtarlık ve köy derneğinin imzasıyla yasaklandığı iddia edildi.

Bursa’nın Büyükorhan ilçesine bağlı köylerden olan Karaağız Mahallesi Muhtarlığı ve Karaağız Yardımlaşma Derneği, kadın ve erkeklerin bir arada eğlenmesini yasaklayan karara imza attı.

Köyde düğün, kına ve asker uğurlama eğlencesinde, kadın ve erkeklerin bir arada eğlenmesinin, ‘dinen uygun değil’ denilerek muhtarlık ve köy derneğinin imzasıyla yasaklandığı iddia edildi.

‘KADINLARA İKİ SAATLİK BİR SÜRE AYRILACAK’ AÇIKLAMASI

Cumhuriyet’e konuşan Karaağız Mahallesi muhtarı Arif Yılmaz, karara dair şunları dedi:

“Düğünlerde ve kınalarda yabancı yerlerden gelen insanlar olduğu için kadınlar rahatsız oluyor. Buna engel olabilmek için köy heyetiyle birlikte böyle bir karar aldık. Düğünlerde yalnızca kadınların eğlenmesi için iki saatlik bir süre ayrılacak” dedi.

Dilekçede yer alan “Dinen uygun değildir” kısmına ilişkin de konuşan Yılmaz, “Ben dinen eşimin ve kızımın yabancı erkeklerle aynı yerde oyun oynamasını uygun görmüyorum. Kadınların rahatsız olduğu birçok olay yaşadık. Bu nedenle böyle bir karar aldık” dedi.

‘BELGENİN RESMİYETTE BİR HÜKMÜ YOKTUR’

Büyükorhan Belediye Başkanı Ahmet Korkmaz’ın da Sosyal TV’ye bir açıklama yaparak, “Muhtarın veya derneğin böyle bir karar alma yetkisi yoktur. Dolayısıyla belgenin resmiyette bir hükmü de yoktur.” dediği ifade edildi.

CHP BURSA MİLLETVEKİLİ ÖZTÜRK’TEN TEPKİ


Gelişme sonrası, CHP Bursa Milletvekili Hasan Öztürk’ten karara tepki geldi.

İşte Öztürk’ün açıklaması:

“Anayasa ve kanun ihlâli!

Büyükorhan Karaağız köyünde Kadın erkek birlikte eğlenmesi dinen uygun değil diyerek köyde kadın ve erkeklerin birlikte eğlenmemesi gerektiği yönünde karar almışlar.

Muhtar ve dernek başkanı Türkiye Cumhuriyeti kanunları hiçe sayma gücünü nerden aldığınız biliyoruz. Bu karardan derhal vazgeçeceksiniz.

Bu çağ dışı karar kabul edilemez.

Madde 122 – (1) Dil, ırk, milliyet, renk, cinsiyet, engellilik, siyasi düşünce, felsefi inanç, din veya mezhep farklılığından kaynaklanan nefret nedeniyle;

a) Bir kişiye kamuya arz edilmiş olan bir taşınır veya taşınmaz malın satılmasını, devrini veya kiraya verilmesini,

b) Bir kişinin kamuya arz edilmiş belli bir hizmetten yararlanmasını,

c) Bir kişinin işe alınmasını,

d) Bir kişinin olağan bir ekonomik etkinlikte bulunmasını, engelleyen kimse, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.”