Norm Haber

Bursa’da ‘katı atık bedeli’ polemiği! Su faturaları yeniden kabaracak mı?

Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin ilçe belediyeleri adına katı atık bedeli toplamama kararının İdare Mahkemesince hukuka aykırı bulunmasından sonra su faturaları yeniden kabaracak mı sorusu gündemde. Konu Bursa Büyükşehir ve Mudanya Belediyeleri arasında polemiğe yol açarken, tartışmaya İYİ Parti de katıldı. Öte yandan, Bursa'da suya 1 Ocak'tan itibaren zam geliyor.

Bursa’da yüksek su faturaları nedeniyle başlayan “katı atık bedeli” tartışması yaklaşık 1 yıl aradan sonra yeniden kent gündeminde.

BURSA BÜYÜKŞEHİR MECLİSİ KARAR ALMIŞTI

Yüksek su faturaları 2020 sonbaharında Bursa gündeminin başlıca tartışma konularından biriydi. Bursa Büyükşehir Belediyesi de şikayetleri azaltmak için katı atık bedelini toplamama kararı almıştı.

Su faturalarında yüklü bir meblağ teşkil eden katı atık bedeli ile ilgili karar Bursa Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 24 Eylül 2020 tarihli oturumunda alındı. Buna göre, ilçe belediyeleri adına BUSKİ tarafından tahsil edilen katı atık bedeli artık su faturalarına yansıtılmayacaktı. Karara göre, katı atık bedeli ilçe belediyeleri tarafından tahsil edilecekti. Ancak ilçe belediyelerinin bu tahsilatı nasıl yapacağına dair bir belirsizlik söz konusuydu.

Konu Büyükşehir Meclisi’nde tartışmalara yol açtı. CHP’li belediyeler söz konusu önergenin komisyona havalesini istese de karar AK Parti oylarıyla Meclis’ten geçti. Hatta Yıldırım, İznik ve Mustafakemalpaşa Belediye Başkanları, bu konuda hukuki bir düzenleme çıkana kadar vatandaşlardan katı atık toplama bedeli almayacaklarını açıkladı.

Katı atık bedelinin toplanamaması nedeniyle ilçe belediyeleri en büyük gelir kaynaklarından birini kaybederken, konu Mudanya Belediyesi tarafından yargıya taşındı.

MAHKEME ‘KARAR HUKUKA AYKIRI’ DEDİ

Bursa 1. İdare Mahkemesi, Mudanya Belediyesi’nin açtığı meclis kararının iptali davasında şu kararı verdi:

“İlçe belediyeleri tarafından toplanan ve taşınan evsel katı atıkların Bursa Büyükşehir Belediyesi tesislerinde bertaraf edildiği, evsel katı atıkları toplama ve taşıma sorumluluğu dışında 5216 sayılı Büyükşehir Belediye Kanunu ve 2872 sayılı Çevre Kanunu hükümleri uyarınca Büyükşehir Belediyelerinin yetkili ve sorumlu olduğu açık olduğundan, katı atık bedellerinin su faturalarıyla tahsili uygulamasına son verilmesi ve bu bedellerin ilgili ilçe belediyelerince tahsil edilmesine dair Bursa Büyükşehir Belediye Meclisinin kararında hukuka uyarlık bulunmadığı sonuç ve kanaatine varılmıştır.”

TÜRKYILMAZ: KARAR EMSAL OLACAK

Kararı hukuk zaferi olarak niteleyen Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, “Su faturalarını düzenleme ve tahsil etme yetkisi BUSKİ’ye aittir. Mahkeme, ilçe belediyeleri tarafından katı atık bedellerinin toplanmasını hukuka uygun bulmadı. Belediyemizin kazandığı dava, diğer ilçe belediyelerine de emsal olacak. Doğrular kazanmaya devam ediyor” değerlendirmesinde bulundu.

Mahkeme kararı ve Mudanya Belediye Başkanı Türkyılmaz’ın açıklaması yeni bir polemiğe de neden oldu.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Twitter hesabından yaptığı açıklamayla Türkyılmaz’ı eleştirirken, “Vatandaş mı kazandı?” sorusunu yöneltti.

AKTAŞ: KAZANAN VATANDAŞ MI?

Başkan Aktaş’ın açıklaması şöyleydi:

“Çok sayıda büyükşehir belediyesinde olduğu gibi CHP’li belediyeler tarafından yönetilen İstanbul ve Ankara’da uygulanmayan katı atık bedelini su faturası üzerinden tahsil etmek için, yani vatandaşın cebinden bugüne kadar alınmayan parasını almak için mahkeme koridorlarında mesai harcayan CHP’li Mudanya Belediyesi daha açık konuşsun. Hukuk zaferinin kazananı vatandaş mı? Kaybedeni kim? Diğer şehirlerde alınmayan bu bedelin vatandaşlarımdan da alınmaması adına ne gerekirse yapacağız.”

Bursa’da Büyükşehir ile Mudanya arasındaki katı atık bedeli polemiğine İYİ Parti İl Başkanı Selçuk Türkoğlu da katıldı.

İYİ PARTİLİ TÜRKOĞLU: VATANDAŞA YENİ YÜK GETİRECEK

Mudanya Belediye Başkanı Türkyılmaz’ın halkın yararına olmayan bir mahkeme kararına sebep olduğunu savunan Türkoğlu, “Zaten zorda olan vatandaşa yeni bir yük getirme yerine, tam tersine, Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne, suyun metreküp fiyatını azaltması yolunda ciddi bir baskı, sonuç alıcı bir muhalefet yapmalıydı” dedi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Aktaş’a da çağrıda bulunan Türkoğlu, “Büyükşehir bu karara gerekli itirazı yapmalı, belediyenin hukukçuları konuyu bir üst mahkemeye götürerek direnmeli ve mutlak surette vatandaşın lehine bir duruş sergilemelidir. Sayın Aktaş, geçim sıkıntısı içindeki vatandaşa, yeni bir yük getireceği kesin olan bu mahkeme kararına karşı somut bir çözüm geliştirmelidir” diye konuştu.

SU FATURALARI YENİDEN KABARACAK MI?

Hukuki belirsizlik sürerken, katı atık bedelinin yeniden BUSKİ faturalarına yansıtılması halinde Bursa’da yüksek su faturalarıyla ilgili şikayetlerin yeniden başlayacağı belirtiliyor.

Öte yandan, Bursa’da suya yeni yıl zammı da yolda.

BURSA’DA SUYA YENİ YIL ZAMMI

BUSKİ, 2022 Ocak ayından itibaren konutlarda suyun metreküp fiyatını 4,98 ve atık su bedelini 1.24 TL olarak belirlerken; içme suyu bedeli faturalara 6.22 TL olarak yansıyacak.

Yeni yılda geçerli olacak tarifelere göre, suyun metreküp fiyatı Antalya’da 8.82, İzmir’de 7.56, İstanbul’da 6.55, Ankara’da 6.35 ve Bursa’da 6.22 TL şeklinde uygulanacak.