Norm Haber

Bursa’da köy sakinlerinden maden ocağı tepkisi: Su kaynaklarımız yok olacak!

Bursa'nın Orhaneli ilçesine bağlı Karıncalı Köyü'nde kurulmak istenen maden ocağına tepki gösteren köylüler eylem yaptı.

Haber-Görüntü: Mesut ERDOĞAN

Bursa’nın Orhaneli ilçesine bağlı Karıncalı Köyü’nde kurulmak istenen maden ocağına tepki gösteren köylüler eylem yaptı. Krom madeninin su kaynaklarını zehirleyeceğini söyleyen köy sakinleri, harekete geçilmesi için çağrıda bulundu.

Doğader Başkanı Murat Demir, yaptığı konuşmada şu ifadelere yer verdi:

“Değerli bölge halkı az önce muhtarımız durumu izah etti. Burada arkamıza arkamızda gördüğünüz tesis. Aslında bu bölgenin başta su varlığı su kaynakları olmak üzere yaşamını bitirecek tehlikeyi altına sokacak tehdit edecek bir varlıktır. Biz bölge halkı olarak bu fabrikayı köyümüz sınırlarında istiyor muyuz? Bu tesis için burada yaşayan köylülerden halktan izin alınmadı. Ankara’dan haritada buranın yerini bilmeyen birileri tarafından izin verilen, kurulan bir tesis burası. Buradaki insanlar ne içer? Ne yapar, ne yapar? Ne eker, ne biçer bilmeden buralara ruhsat veriyorlar. Ki bu ruhsatlar da şu an bu fabrikanın ruhsatı geçici bir ruhsattır. ÇED raporundan muaf tutulmuş. Soruyorum bu fabrikanın çevreye etkisi olmayacak mı? O zaman neye istinaden çevremizi değerlendirme raporundan muaf tutuyorsunuz? Derdimiz, amacımız, maksadımız burada Devlet Su İşleri’nin ve BUSKİ’nin yatırımları sonucu bir gölet yapılmış. ve köylülerimizin, köy halkının içme ve kullanma suyu için yapılmış bir yandan kamu yatırım yapıyor. Öte yandan başkası gelip buraya bir bu yatırımı tehdit ediyor. Bitirecek, kirletecek, zehirleyecek. Buna müsaade edecek miyiz? Her gün gazetelerde başta daha öncesinde orman yangınları çıkıyor. Bu orman yangınlarına bile buradaki göletten su alınarak müdahale ediliyor. İnsan yaşantısı için, köylümüz için, hayvanımız için, çiftçimiz için, tarımımız için, ormanımız için en önemli varlıktır. Buradan bir kişi zengin olacak. Su kuruyunca hepimiz yoksullaşacağız, hepimiz hastalanacağız, hepimizin hayatı tehlike altına girecek. Altı bin kişi var. Bu sudan altı bin kişi faydalanıyor. Altı bin kişinin yaşantısı mı daha önemli? Arkamızda gördüğünüz bu şirketin hayatı mı önemli? Görüyoruz ki çok öfkelisiniz. Haklısınız da. Çünkü siz burada hakkınızı savunuyorsunuz. Yaşam hakkınızı savunuyorsunuz. Çocuklarınızın geleceğini savunuyorsunuz. Duanızı, ormanınızı, tarlanızı. Bahçenizi savunuyorsunuz. Bize başvurdunuz. Biz de olarak Bursa Kent Konseyi olarak bu haklı mücadelemizde sonuna kadar sizinle birlikteyiz.

KENT KONSEYİ BAŞKANI AKSOY: SONUNA KADAR HALKIN YANINDAYIZ

Bursa Kent Konseyi Başkanı Ertuğrul Aksoy ise, “Hayat mı önemli, maden mi önemli? Bizim burada olmamızın bir nedeni var. Gerçek anlamda kanundan gelen sorumluluklarını ve görevlerini yapmış olsalardı şu an bu alan ÇED gerekli değildir kararıyla geçici işletme izni alınamazdı. Dolayısıyla kamu kurumları görevini yapmadığı için. Şu an üretimde olması gereken halkımız burada kendi suyu için, yaşamı için, çocukları için mücadele ediyor. Biz de tabii kurumlar olarak sonuna kadar. destek vereceğimizi söyledik. Nasıl oluyor da buradaki su önemli oluyor. Diyeceksiniz ki ilişkisi ne? İşte buradaki su Karakovan Deresi ve Kovancıkkırı Deresi’nin havzası. Buradaki ormanlık alanları yok edecekler. Sadece su değil. Suyun oluşmasını sağlayan ormanları da yok edecekler madencilik faaliyeti için. Devlet Su İşleri’nin yetkililerine ilk müracaatında deniyor ki bizim sorumluluğumuz yok buradaki tesiste. Yapan tesisi, göleti yapan DSİ sulama sistemini yapan DSİ, derelerin sahibi, akan derelerin sahibi. Dolayısıyla ilgisi var. İşte söylediğimiz gibi kurumlar görevini yapmalı. Gelirken gördünüz, dökülmüş kasaları. Hemen derenin kenarında işte. Pası dökülmüş. Çıkarılan geçici işletme izniyle çıkarılan madenler kenara biriktirilmiş. Koruma önlemi gördünüz mü? Burada oluşan maden krom. Beraber ağır metaller, toprakta olan metallerin hepsi sulama suyuna karışacak. Karakovan Deresi’nin üzerinde kurulmuş bir bent var. O bentten alınan su göleti besliyor. Karancarlı göletini besliyor ve üç köyün sulama ile içme kullanma suyunu oluşturuyor. O yüzden bu tesisin engellenmesi gerekiyor. Sonuna kadar bu tesisin engellenmesi için yanınızdayız. Her zaman sizinle beraber olacağız” dedi.

KARINCALI MUHTARI ÇAKIR: SU VARSA HAYAT VARDIR

Karıncalı Köyü Muhtarı Mehmet Çakır, verilen destekten dolayı teşekkür ettiği konuşmasında “İl Müdürlüklerine, bütün bakanlıklara, resmi kurumlara yazılar yazdık ancak sonuç alamadık. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanımız Mustafa Bozbey’den, Bursa Kent Konseyi’nden ve Doğader’den destek istedim, sağ olsunlar bizi kırmadılar. Bu fabrika buraya kurulduğu zaman Karıncalı, Yörükler ve Akçebük Mahalleleri susuz kalacak. Su yoksa, hayat yoktur. Su varsa hayat vardır. Yıllar önce bizim suyumuz. yoktu, yeşilimiz yoktu. Bizim annelerimiz ninelerimiz başka köylere domates, fasulye alma gibi bir elma almaya gidiyordu. Biz bunları tekrar dönmek istemiyoruz” diye konuştu.