Norm Haber

Bursa’da su isyanı!

Bursa'nın Yenişehir ilçesine bağlı Marmaracık köyünün taşınmasının ardından 2 bin yıllık geçmişi olan eski yerleşim yeri Yukarı-Eski Marmaracık'ın tek su kaynağı olan köy çeşmesinin BUSKİ tarafından kesilmesine ilişkin yeni bir gelişme yaşandı. BUSKİ ile mahkemelik olan köylüler davayı kazandı. Ancak buna rağmen BUSKİ bölgede yeni bir çalışma başlattı.

Yukarı Marmaracık’ta geçen yıl Ramazan Bayramı arifesinde başlayan tartışmalı süreçte BUSKİ suyu kesmiş, köylüler de BUSKİ’ye karşı dava açmıştı.

Bursa 3. İdare Mahkemesi Şubat 2021’de idarenin işleminin durdurulmasına karar verdi.

Su kaynağının kesilmesini ve bu kaynaktan farklı bir yere su götürülmesini önleyen karara karşın BUSKİ, 30 Mart akşamı ile 2 Nisan akşamı tarihi köy çeşmesi civarında kazı işlemlerini başlattı. 2 kepçe ve 8 resmi araçla birlikte 22 teknik elemanını bölgeye gönderen BUSKİ, suyun 2,6 kilometre uzaklıktaki Yenişehir-Bursa Karayolu üzerinde bulunan 420 haneli Marmaracık Köyü’ne kadastro yolu üzerinden tahliyesi için çalışma başlattı.

BUSKİ’nin İdare Mahkemesi kararını İstinaf Mahkemesine taşıdığı, buna karşılık son kararı beklemeden çalışmalara başladığı kaydedilirken, çalışma Yukarı Marmaracık Köyü Avukatı Güner Aklan’ın müdahalesi ile durduruldu. Aklan’ın gelen ekibe “Yazılı görev kağıdınız var mı?” sorusuna teknik ekip “Talimat aldık, geldik” yanıtını verirken, BUSKİ Genel Müdürlüğü ile görüşme sağlayan Aklan yapılan işlemin durdurulmasını sağladı.

Aklan; “Köyün suyu ile ilgili mahkemenin aldığı net bir karar var. Suya dokunulmamasını belirten bu karar çiğnenemez. Üst mahkeme henüz açılmamış, sadece başvuru var. Gelişmeleri takip edeceğiz.” dedi.