Norm Haber

Bursa’da ulaşıma ne kadar para harcanıyor? Başkan Bozbey rakam verdi!

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, göreve başladığı günden bu yana geçen 9 aylık dönemde Belediye ve iştiraklerin gerçekleştirdiği faaliyetleri anlatmak üzere basın toplantısı düzenliyor. Bozbey, "Kentimizin ulaşım altyapısı için de herkes için ulaşılabilir toplu taşıma çalışmalarımızı yaptık. Trafik sorunu için bilim insanlarını bir araya getirerek çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Sadece Bursalılar için toplu ulaşımı kullananlar için yaklaşık olarak her ay 350 milyar lira destek yapıyoruz.” şeklinde konuştu. Ayrıca Başkan Bozbey, "Bursa’nın 48 günlük suyu var. Bursa’nın Çınarcık Projesi’nin önümüzdeki yıl Haziran ayına kadar bitmesini istedik" dedi.

Haber: SİMLANUR İNCE
Kamera: MESUT ERDOĞAN

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, göreve başladığı günden bu yana geçen 9 aylık dönemde Belediye ve iştiraklerin gerçekleştirdiği faaliyetleri anlatmak üzere Merinos AKKM’de basın toplantısı gerçekleştiriyor.

Gelecek hedeflerinden bahsederek konuşmasına başlayan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, “Bursa kadim tarihi ve zengin kültürel mirasıyla Türkiye’nin göz bebeği olan bir kenttir. Daha yaşanabilir ve daha iyi bir Bursa bırakmak için hepimizin üzerine düşen sorumluluklar var. Biz de bu bilinçle yola çıktık ve insan incelikli bir bakış açısı benimsedik. Kentimizi hep birlikte yönetmek için adımlar attık. 9 aylık süreçte Bursa’nın her yerinde eşitliği sağlamak için birçok alanda projeler ürettik. Amacımız her bir insanın bu kentin imkanlarından eşit bir şekilde faydalanması. Bu süreçte zorluklar ve engellemeler de olmadı değil. Dil istismarı yapanlar bizleri kayyumla sınadılar. Demokrasinin kök salmasına kimse engel olamayacaktır. Halkın gücü daima galip gelecektir. Sizlerden aldığımız güçle bu zorlukları birlikte aştık. Çalışmalarımızda ötekileştirmeden, kimseyi ötekileştirmeden herkesi kucaklayan bir yönetim anlayışını hayata geçirdik. Birlikte başardığımız her iş geleceğe dair umutlarımızı artırdı. Umutlarımız daha güçlü, önümüzdeki yıl gerçekleştireceğimiz projelerle de Bursa’yı daha ileriye taşıyacağız. Sosyal dengeye yönelik yaklaşımlarımızla kentimize değer katmaya devam edeceğiz. Bursa’yı daha yaşanabilir bir hale getirmek için hedeflerimiz çok büyük. Her bir insanın mutluluğunu artırmak ve geleceğe güvenle bakmasını istiyoruz” diye konuştu.

BOZBEY PROJELERİNİ SIRALADI

9 aylık süreçte yaptıkları projeleri anlatan Bozbey, “Toplumsal eşitlik ve sosyal dengeyle ilgili önemli projelere imza attık. Her zaman sosyal adaletten, fırsat eşitliğinden, hak temelli yaklaşımdan yana olduk. İhtiyaç sahiplerine desteklerimizi sunduk. Kent lokantası, emeklilere desteklerimiz oldu. Her gün 5 bin ihtiyaç sahibi vatandaşımıza ekmek dağıttık. Eğitimle ilgili öğrencilerimize desteklerimizi sağlamaya devam edeceğiz. Kırtasiye destekleri verdik ve devam ediyor. Öğrencilere ulaşım konusunda bir tek Bursa Büyükşehir Belediyesi’nde 5 liraya bir yerden bir yere ulaşıyor. En ucuz öğrenciye destek maksatlı yaptığımız bir proje. Burfaş üzerinden de yaptığımız projeler var. B Kafelerle her yaştan insanın başka bir yerde çok pahalıya içtiği kahveleri daha ucuza sunuyoruz. Uludağ Üniversitesi’nde ücretsiz çorba dağıtımı yapıyoruz. Kadınlara yönelik çalışmalarımız tüm hızıyla devam ediyor. Kadınların her alanda güçlenmesi için çalışıyoruz. Şiddete uğramış veya risk altındaki kadınlara ve çocuklara ücretsiz hukuki ve psikolojik destek sağlıyoruz. Mor Haritam üzerinden kadınlar hızlı ve kolay bilgiye ulaşabiliyorlar. Kooperatifleri destekliyoruz ve belli bir program dahilinde eğitimler veriliyor. Çiftçiye desteklerimiz devam ediyor. Çiftçimizin yüzünü güldürmeyi hedefledik ve çokta iyi memnuniyet aldık. Mustafakemalpaşa’da yaptığımız tesis de çok önemli. Çiftçiye yapmış olduğumuz bir destektir. Sıvı Gübre Tesisi de kuracağız. Çiftçiye desteğimiz devam edecek” ifadelerini kullandı.

“TOPLU ULAŞIMI KULLANANLAR İÇİN HER AY 350 MİLYAR LİRAYI BURULAŞ’A AKTARIYORUZ”

Çiftçiye destek, ulaşıma alanlarında yaptıkları projeleri dile getiren Bozbey, “Yapmış olduğumuz her bir desteğin altında Bursalıların sağlıklı gıdaya erişmesi ve hesaplı bir şekilde almasına yöneliktir. Birçok desteğimizin yanında özellikle farklı alanlardaki desteklerimizi de çiftçiye sürdürüyoruz. Tohumda birçok ürünün ekilebilmesi için tohumlarını vererek, depolamayla ilgili hazırlıklarımızı da yapıyoruz. Kentimizin ulaşım altyapısı için de herkes için ulaşılabilir toplu taşıma çalışmalarımızı yaptık. Trafik sorunu için bilim insanlarını bir araya getirerek çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Sadece Bursalılar için toplu ulaşımı kullananlar için yaklaşık olarak her ay 350 milyar lira destek yapıyoruz. Ulaşımın bir hak olduğunu ve hak temelli bir yaklaşımla bunu yaptığımızı dile getirmek istiyorum. Gittiğin kadar öde projesi de yeni başlattığımız bir proje. Toplu ulaşımı kullanmayı alışkanlık haline getirmek için yaptığımız projeler. Kadınların geceleri güvenli bir şekilde istediği yerde inme projesini gerçekleştirdik. Alternatif güzergahlar için projelerimiz devam ediyor. Köylerimize bağlantı yolları yapılması, asfaltlandırma gibi çalışmalarımızı 9 ayda yaptık. 287 kilometre yol yaptık. 2025 yılı içerisinde lastik tekerlekli araçlar ve raylı sistem çalışmalarımız devam ediyoruz. Çalı yolunda tramvay çalışmalarımızın raporları hazırlandı. 24 adet hafif raylı sistem vagonunu alıyoruz. Trafikle ilgili farklı uygulamalarımız için aldığımız çözüm önerilerini de uyguluyoruz. Burada elbette benimde zaman zaman eleştirdiğim sanayiyi ve özel okulu bir yere yığarsanız trafik bitmiş olamaz. Bu konuyla ilgili özel okul talepleri geldiğinde batı tarafına asla vermeyeceğimizin bilinmesi gerekiyor. Batıya yığılan sanayinin trafiği ne hale getirdiğini görüyoruz” diye belirtti.

“HANLAR BÖLGESİ 24 SAAT YAŞAMASI LAZIM”

Bursa turizmden en az payı alan şehirlerden bir tanesi. Gecelik konaklayan sayı 1.4. Böyle bir rakamın olması hepimizin düşünmesi gereken bir konu. Bu konuya özel bir sayfa açarak 4 kez toplantı yaparak belli bir noktaya geldiğimizi söylemek istiyorum. Hanlar Bölgesi akşam 7’den itibaren kimsenin olmadığı bir alan haline gelmiş. O alanın 24 saat yaşaması lazım. Bursa Osmanlı’ya Başkentlik yaptı ama turist gelmiyor. Bursa’nın sadece alışveriş yeri Yeşil’in oradaki 2-3 dükkan olarak algılanıyor. Hedefimiz Ulucami, Hanlar Bölgesi, İznik gibi yerleri canlandırmak. Akşam yemeğini yiyebileceği, eğlenebileceği yerlerde kalmalı. Tüm detaylara varıncaya kadar yapmış olduğumuz çalışmalar esnafa da, şehre de katkı sağlayacak. Var olan değerleri Bursalıların da tanıması gerekiyor. Bu değerlere sahip olduğumuzu Bursalılara anlatırsak, tanıtmak daha kolay olacak. İznik’te toplantılar olacak. İznik’in tanıtımı ile birlikte biz Bursa’yı tanıtmış olacağız. Dünya gündemine getirmek istiyoruz Bursa ve İznik’i. Kent tarihiyle ilgili yaptığımız çalışmalar var. Geleceğin yeşil Bursa’sını kazandırmayı önemsiyoruz.

“BURSA’NIN 48 GÜNLÜK SUYU VAR”

Kentsel dönüşüm için plan şart. Teknik ekip çalışmaya devam ediyor. Kooperatiflerimiz, iş dünyası, gençler, kadınlar Bursa’nın her kesiminin katılacağı, bir plandan bahsediyoruz. Bu planla birlikte herkesin katkısı olacak. Tarımı korumak zorundayız. Sanayiyi de düşünmek zorundayız. Birbirleriyle barışan bir anlayışla bunları çözmemiz gerekiyor. O anlamda yapacağımız planla, 3 üniversitemizin de içinde temsilcilerinin olduğu danışma kurulumuz, akademik kurulumuz var. Sadece 100 binlik planla yapılıp bırakılmayacak ve takibi devam edecek. Bu planın en sağlıklı şekilde yapılması, Bursa’nın yeşile dönüşmesinin ilk adımı olacaktır. Bursa’nın sıvılaşma potansiyelinin olduğu bölgeler belirlenecek, dirençli yapılara vatandaşlarımızın kavuşmasını hedefliyoruz. Her bir dönüşüm vatandaşlarımızı güvenli hale getirecek. Bir taraftan alt yapı hizmetlerimizi de yapıyoruz. Buski üzerinden hem yeniliyor hem de alt yapısı olmayan, içme suyu olmayan, yıllarca belki borulardan su içen mahallelerimize de bu hizmetlerimizi hızlı bir şekilde yapmaya çalışıyoruz. Sadece 9 ayda 270 kilometre içme suyu hattı yaptık. 85 kilometre de kanalizasyon hattı döşedik. Bursa son yıllarda iklim değişikliğinin en çok hissedildiği şehirlerin başında geliyor. Bursa’nın 48 günlük suyu var. Bursa’nın Çınarcık Projesi’nin önümüzdeki yıl Haziran ayına kadar bitmesini istedik” şeklinde konuştu.

“İNSAN SAĞLIĞIYLA OYNAYANLARI, HAVAMIZI KİRLETENLERİ 2025 YILINDAN İTİBAREN TEŞHİR EDECEĞİZ”

Eski olan otobüsleri yenilerken ihtiyacımız olan otobüsleri de almaya devam ediyoruz. Körfez içi ulaşımla ilgili 2 araç alıyoruz. Bu araçlarla birlikte körfez içi ulaşım Kurşunlu-Gemlik üzerinden Kumla’ya kadar olan kesimle ve Trilye’ye kadar çalışacak deniz otobüs benzeri aracımız için anlaşmak üzereyiz. Yoğun bir yolcu talebiyle karşı karşıyayız. Bursa’nın üzerinde bir kara bulut var ve bu hava kirliliği. İnsanlarımız zehirli hava soluyorlar. Lütfen bu işe müdahale edin. Kimler olduğu belli. Hangi fabrikalardan atıkların geldiği belli. Filtreleri çalıştırmayanlar belli. Orhaneli zehir soluyor. İnsan sağlığına kast edenleri 2025 yılında Büyükşehir Belediyesi olarak teşhir edeceğiz. Zaman zamanı yangınların da olduğunu biliyoruz. İklim değişiminden kaynaklı oransal biçimde yangın oluyor. Yanlış tesisatların vermiş olduğu yıkımlardır. Şehir içinde geri dönüşümle ilgili deposu bulunanların bir an önce taşınması gerekiyor. İki konuda kamulaştırma yaptık. Devlet Sağlık Sistemlerini kamulaştırma yaptık ve Busmek’teki çalışanlar ve Bursa Yuvam’da çalışanlar belediye bünyesine geçti. Bir yandan madde bağımlılığı da hepimizin yarası. İnanılmaz bir mücadele var fakat hala ailelerin ızdırabını dindiremiyoruz. Belediyemizin bazı tesisleri Vakıflar tarafından geri alındı. Belediye olarak ortaklaştırdığımız ve yapmış olduğumuz tesislerinde belediye dışında başka kurumlara verilmesini ben içime sindiremiyorum. Göynükbelen’de yapılan tesis bakanlığa devredildi. Bursa Büyükşehir Belediyesi orada Bursalıların parasını harcamış ve yapmış. Biz bu konuların takipçisiyiz. Dava süreçleri başlayacak” ifadelerinde bulundu.

“BİRÇOK TESİSİMİZ BAKANLIĞIN İLGİLİ MÜDÜRLÜKLERİNE GEÇİYOR”

Çekirge Terasa 100 milyon lira harcanmış. Burası için herhangi bir tahsis yok. Nasıl yapılmış bizde anlamıyoruz. Daha harcanacak 250 milyon lira var. 3 kere ihale yapılmış kimse burada tahsis var mı diye sormamış. Gasilhane olarak yapılan yere 6 milyon lira harcanmış ama Orman Bölge gelmiş oraya ofis açmış. Bu milletin parasıdır. Birçok tesisimiz Bakanlığın ilgili müdürlüklerine geçiyor. Büyükşehir’in yapmış olduğu Gençlik Merkezi’nin de ilgili bakanlığa verildiğini belirtmek istiyorum. Yasal olarak ödediğimiz paraların geri alınması için yasal prosedür uygulayacağız. Afetle ilgili önümüzde önemli bir süreç var. Yunuseli Havalanı’nın Büyükşehir’e tahsisi için talebimizi ilettik. Orası için uçuş eğitim alanı projelerimiz var. Orası asla imara açılmayacaktır. Büyükşehir’in bazı yerlerde güvenlikleri çektiği iddiası da kesinlikle doğru değil” diye konuştu.

BUSKİ’nin borcunun yükseldiğini söyleyen Bozbey, Büyükşehir’in güncel borç durumunu açıkladı.