Norm Haber

Bursa’da yuvalandırma şenliği başladı!

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından Merinos Park'ında yuva arayan can dostlar ile hayvanseverleri bir araya getirmek için düzenlenen Yuvalandırma Şenliği yoğun ilgi gördü.

GÖRÜNTÜ: MESUT ERDOĞAN

Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Bursa Kent Konseyi öncülüğünde; Osmangazi Belediyesi, Osmangazi Kent Konseyi, Nilüfer Belediyesi, Nilüfer Kent Konseyi, Gemlik Belediyesi, Gemlik Kent Konseyi ile Mudanya Belediyesi iş birliğinde “Satın alma, yuvam ol” sloganıyla düzenlenen Yuvalandırma Şenliği Bursalılar tarafından yoğun ilgi gördü.

Merinos Parkı’nda gerçekleştirilen ve bugün saat 11.00 – 19.00 saatleri arasında düzenlenen şenlik, sahipsiz kalan hayvanların yuva bulmasına olanak tanımak ve katılımcıların sahiplenebilecekleri can dostlarıyla tanışma fırsatı bulmasını sağladı.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’de şenlik alanını gezerek, çocuklarla birlikte etkinliklere katıldı.

Şenlikte konuşan Türk Veteriner Hekimleri Birliği Merkez Konseyi Üyesi Melike Baysal şu ifadeleri kullandı:

“Bugün burada olmak çok güzel. Düzenleyen herkese çok teşekkür ediyor ve şunu söylemek istiyorum ki keşke böyle bir şey yapmak zorunda kalmasaydık. Evet çok güzel bir etkinlik. Evet bir araya gelmek için çok güzel bir fırsat. Ama keşke bu Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin her zaman yaptığı şenliklerden biri gibi bugün burada olsaydık. Öncelikle sizlerle şunu paylaşmak istiyorum. Bu yasa çıktığı andan itibaren hatta öncesinde de medyadan aldık meslek örgütleri olarak bu haberleri. Bursa Veteriner Hekimler Odası ve Türk Veteriner Hekimleri Birliği olarak özellikle ötenin Yumuşatarak öldürmeyi de öngören bu yasanın her zaman karşısında olduk. Hala karşısındayız. Bundan sonra da karşısında olmaya devam edeceğiz. Bu anlamda bizimle birlikte yaşamın yanında olan tüm belediyelerimize teşekkür ediyor ve bunun insanlığın bir gereği olduğunu bilmemiz gerekiyor. Ve eğer kediler ve köpekler bizim sadece can dostlarımız olmasaydı da sadece canlı oldukları için zaten yaşam haklarına saygı duymak zorundaydık. Bu olaya insanlık boyutundan bu şekilde bakmak gerekir her şeyden önce ben bir şeyi daha sizlerle paylaşmak isterim. Bursa bu açıdan elbette çok şanslı. Çünkü bizi bu sürece getiren 2004 yılında yasalaşmış olan 5199  sayılı yasa henüz yürürlüğe girmeden 2003 yılında Bursa’da bir veli zaten bakımevini yapmıştı. O bakım evini yapan Belediyenin Belediye Başkanı Sayın Mustafa Bozbey bugün Bursa’mızın Büyükşehir Belediye Başkanı. O açıdan ben Bursa’yı şanslı görüyorum. İlçelerimizde veteriner hekimler odası olarak şunu söyleyebilirim. 2018’den itibaren hep belediyelere çağrıda bulunduk. Çünkü meslek örgütleri olarak bugün bu noktaya geleceğimizi bildik, biliyorduk, görüyorduk. Ama ne yazık ki 20 yıl boyunca kendilerine 5199 sayılı yasayla görevi vermiş, almış olan belediyeler görevlerini yerine getirmediği için ne yazık ki çalışan belediyelerin de bugün bu noktada sorumlulukları çok büyük. Veteriner hekimler odası olarak elimizden gelen desteği her zaman vereceğimizi belirtmek istiyorum. Bir şeyi daha sizlerle paylaşmak isterim. Geçtiğimiz günlerde İlk Hayvan Koruma Kurulu toplantısı yapıldı. O toplantıda gördük ki kısırlaştırma sayıları hızla azalmaya başladı. Ocak, şubat, mart, nisan aylarında,1800, 1900 civarında olan kısırlaştırma sayıları ağustos ve eylül ayında binlere düştü. Bu giderek düşecek kanunun genel gerekçesinde zaten söylemişti. Türkiye’de 350 barınak, 105 bin kapasite var. Belediyelere bir yandan tasarruf tedbirleriyle bir yandan bu köpeklerin toplanmasını dayatmak gerçekten şu anda hem hayvanlara hem yerel yönetimlere büyük beklentimiz şudur ki ; Anayasa Mahkemesi’nden yasanın geri dönmesi, 5199 etkin bir şekilde işletilmesi, tüm Türkiye’de tüm belediyelerin aynı anda kısırlaştırmayı başlatması ve elbette bu şekilde sahiplendirme çalışmalarının da teşvik… Bugün bu etkinliği düzenleyen herkese yürekten teşekkür ediyorum.” dedi.

“HAYVANLARIN YAŞAM HAKKI, EN AZ İNSANLARIN YAŞAM HAKKI KADAR DOKUNULMAZDIR”
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, “Stantları gezdik az önce. İnsanlar sahiplendirme duygusunu yaşamışlar ve çok mutlulardı. O yüzden bir can dostunu sahiplendirmek böyle psikolojiye de iyi gelir. Tabi ki iyilik kapısını aralayan bu davranışı devam ettireceksiniz. Sokak hayvanları masum canlılardır. Onlar aslında dünyanın bir parçası ve doğa dengesini korumak için en önemli unsurlardır. Onların da yaşam hakkı bizim gibi kutsal ve dokunulmazdır. Sevgi, insanlığın gereğidir. Hayvanlara işkence yapmak bir insanlık suçudur. Bunu kabul etmeliyiz. Meclisten geçen yasayı biliyoruz. Daha önce bir arada olduğumuzda da bu yasaya karşı duruşumuzu gösterdik. Bu yasaya karşı duruşumuzu göstermeye devam ederken, can dostlarımızı sahiplendirmek için elimizden geleni yapacağız. Onları eziyet edeceklerden, kötü muamele yapacaklardan da koruyup güç oluşturacağız” şeklinde konuştu.

“50’NİN ÜZERİNDE CAN DOSTUMUZ SAHİPLENİLDİ”
Başkan Bozbey, Yuvalandırma Şenliği kapsamında sahiplendirilen can dostların olduğunu belirterek, “O yüzden can dostlarımızı önemsiyoruz. Burada sahiplendirmeyle ilgili yoğun bi talep var. Yaklaşık 50’nin üzerinde bugün kedi ve köpek sahiplendirildi. Daha fazlası elbette olacaktır. Çalışmalarımız sürecektir” ifadelerini kullanarak insanların sokak hayvanı sahiplenmesi için teşvik edilmesi gerektiğini belirtti.