Norm Haber

Bursalılara metro projelerinden kötü haber: Beklenen tren ne zaman gelecek?

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey'in gündem değerlendirme toplantısında Bursalılar tarafından merakla beklenen metro projeleri ile ilgili açıklamaları gündeme oturdu. Bozbey, Emek-Şehir Hastanesi metro hattında kullanılacak vagon siparişlerinin bakanlık tarafından henüz verilmediğini, Üniversite-Görükle metro hattının ise yalnızca kağıt üstünde olduğunu ve herhangi bir ihale takviminin belirlenmediğini söyledi.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’in gündem değerlendirme toplantısında Bursalılar tarafından merakla beklenen metro projeleri ile ilgili açıklamaları gündeme oturdu. Bozbey, Emek-Şehir Hastanesi hafif raylı sistem hattında kullanılacak vagon siparişlerinin bakanlık tarafından henüz verilmediğini, Üniversite-Görükle hafif raylı sistem hattının ise yalnızca kağıt üstünde olduğunu ve herhangi bir ihale takviminin belirlenmediğini söyledi.

YHT başta olmak üzere ulaşım projelerinde yaşanan aksaklıkların sıklıkla gündeme geldiği Bursa’da, Başkan Bozbey’den metro projelerine ilişkin şok bir bilgi geldi.

Bozbey, göreve geldiği günden bu yana her ay düzenlediği gündem değerlendirme toplantılarının temmuz ayı ayağında şehrin ulaşım yatırımlarına ilişkin çok önemli açıklamalarda bulundu.

FİNANSMAN YOK, TASARIM VAR

Bursa’da Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından sürdürülen hafif raylı sistem hatları ile ilgili konuşan Bozbey, şu ifadeleri kullandı:

“Hükümetin Bursa’da yapımına devam ettiği ya da projeleri yarım kalan çalışmaları var. Bu projeleri her fırsatta dile getirip takipçisi olacağımızı belirtiyorum. Bursa, bizim için siyaset üstüdür. Bu çalışmaları yerinde takip ederek Bursalılara her konu hakkında bilgiyi vermek istiyoruz. Projelerin kentimize kazandırılması için herkesten destek istiyoruz. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın yatırımlarına değinmek istiyorum. Emek-Şehir Hastanesi Metro Hattı 2020’de başlanmış, 2025’te bitmesi planlanıyor. Üniversite-Görükle Metro hattının yapım ihalesi gerçekleştirilmemiş. Bu projeyle ilgili yatırım finansmanı ayrılmadığını öğrenmek bizi üzmüştür. Seçim öncesi temeli atılan Üniversite-Görükle metro hattı, aslında böyle bir proje yok, sadece tasarımda var. Herhangi bir finansman ayrılmamış. Üniversite’den Görükle’ye giden bir projenin hayal olduğunu öğrenmiş bulunuyoruz. Büyükşehir Belediyesi olarak yapacağımız çeşitli kredilerle ve görüşmelerle birlikte bu hattı gerçek anlamda nasıl yapılacağını paylaşacağız” dedi.

VAGONLARIN SİPARİŞLERİ VERİLMEMİŞ!

Bozbey, yapımı devam eden projelere ilişkin “Emek-Şehir Hastanesi metro hattının vagon siparişleri halen verilmemiş. Karayolları ile ilgili de Bursa’da bazı projelerin yapıldığını biliyoruz. Bursa-Mudanya-Şehir Hastanesi bağlantı yolları Bakanlık sorumluluğunda olup halen başlamadığını biliyoruz. Bu projenin Emek-Şehir Hastanesi metro açılışına kadar tamamlanması gerekiyor. Çalı-Hasanağa Yolu 3. etap projesinin bir an önce ihalesinin yapılmasını Bursalılar için talep ediyoruz. Kentsel dönüşüm çalışmalarımızı, özellikle Altıparmak-Çarşamba tarafı için başladık. Depremsellik açısından kritik alanları öncelikle hedefliyoruz. Ortak akılla yürüteceğimiz projenin katılımcıları Bursa Büyükşehir Belediyesi, Osmangazi Belediyesi, Kent Konseyi, Şehir Plancıları Odası Bursa Şubesi, Mimarlar Odası, İnşaat Mühendisleri Odası’yla birlikte çalışacağız. Bölgemizi tekrar eski ve prestijli haline kavuşturmak istiyoruz” dedi.

AKTAŞ, GÖRÜKLE METROSU İÇİN TEŞEKKÜR ETMİŞTİ

Başkan Bozbey’in selefi olan önceki dönem Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ise 31 Mart Yerel Seçimleri’nden bir hafta önce açılışı gerçekleşen Emek-Şehir Hastanesi hattının Balat İstasyonu’nun açılış töreninde yaptığı konuşmada, hattın 2025’in ikinci yarısının sonlarına doğru tamamlanacağını söylemişti.

Aktaş, Üniversite- Görükle Kurtuluş hattı ile alakalı çalışmaların da başladığını söylemişti.