Norm Haber

Bursa’ya yeni Afet Koordinasyon Merkezi

Bursa Büyükşehir Belediyesi Afet İşleri Dairesi Başkanlığı çatısı altında faaliyet gösterecek olan ve yenilenen yüzüyle daha kapsamlı ve etkin bir çalışma yapısına kavuşturulan 'Afet Koordinasyon Merkezi’nin açılış törenini düzenledi.

Haber: SİMLANUR İNCE
Kamera: MESUT ERDOĞAN

Bursa Büyükşehir Belediyesi Afet İşleri Dairesi Başkanlığı çatısı altında faaliyet gösterecek olan ve yenilenen yüzüyle daha kapsamlı çalışma yapısına kavuşturulan ‘Afet Koordinasyon Merkezi’nin açılış törenini Merinos AKKM’de gerçekleştirdi.

Düzenlenen açılış törenine Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’in yanı sıra, Yenişehir Belediye Başkanı Ercan Özel, Gemlik Belediye Başkanı Şükrü Deviren de katıldı.

Afet Koordinasyon Merkezi’nin açılış töreninde konuşan Bursa AFAD İl Müdürü Mehmet Buldan, 6 Şubat’ta hayatını kaybeden vatandaşlara baş sağlığı diledi. Buldan, “Burası bilgi akışının sağlıklı ilerlemesi, Valiliğimizin Afet Yönetim Merkezi’ne katkı sağlayacak. Burada bilgilerin derlenip afet yönetim noktasında büyük yararı olacak. Bozbey Başkan’a bu merkezi kazandırdığı için teşekkür ediyorum. Bu şehir her katmanıyla dirençli olmak ve afetlere dirençli olmak zorunda. Kahramanmaraş anma etkinlikleri kapsamında Fomara ve Ulucami’de etkinliklerimiz olacak. Türkiye Müdahale Afet Planı bir sistem ve bu merkezler onların bir parçası” diye konuştu.

“GEMLİK’İN PİLOT ŞEHİR OLMASINI İSTİYORUZ”

Programda konuşan Gemlik Belediye Başkanı Şükrü Deviren ise, “Bu afet merkezinin açılması artık kaderciliği terk edip bilime daha yakın bir dönemin başlangıcı olarak görüyorum. Bir Gemlikli olarak söylüyorum ki 17 Ağustos depremi olduğu zaman hep bir kadercilik oyunu oynanmış. 6 Şubat depreminde bizde Osmaniye’de 9 yakınımızı kaybettik. Acıyı yaşayanlar biliyor. Hep bir kadere bağladık. Şu anda müsilaj sorunu var. Bu bir kader mi? Siz denizi kirletirseniz, oksijeni yok ederseniz, sonuçlarına katlanırsınız. Deprem de aynı şekilde. Biz Gemlik’in pilot şehir olmasını istiyoruz. Gemlik, yorgun bir şehir. Yığma beton şeklinde binalar yapmışlar. Deprem simülasyonlarında görüyoruz. Gemlik’in üzerinde bir uydu kent olmalı. Gemlik’i realistik düşüncelerle 10 yıl sonrasına hazır hale getirmeliyiz. Afet Koordinasyon Merkezi’nin açılıyor olması çok önemli” dedi.

“EKSİKLERİN GİDERİLMESİ LAZIM”

Yenişehir Belediye Başkanı Ercan Özel, “17 Ağustos ve 6 Şubat depremleri büyük acılar yaşattı bizlere. Hepsine rahmet diliyorum. Yıkım ve deprem aslında sonuç değil önemli olan dirençli kentler oluşturabilmek. Bursa, 1. derece deprem bölgesinde. Ova bölgelerimiz sıvılaşmanın yoğun olduğu ve her an depremin beklendiği kentlerin başında geliyor. Su taşkınları gibi afetlerde bu merkez koordinasyonu yöneltecek ve tedbir noktasında gerekli çalışmalar yapılacak. Bu merkezi kazandıran Bursa Büyükşehir Belediyesine teşekkür ediyorum. Çok geç kalmadan tedbirleri alarak eylem planları hazırlamamız lazım. Herkesin ne yapacağını bilmesi, eksiklerin giderilmesi lazım” ifadelerini kullandı.

“BİR KENTTE CAN KAYBI OLUYORSA ONUN SEBEBİ KENT YÖNETİCİSİ”

6 Şubat Kahramanmaraş merkezli 11 ili etkileyen ve binlerce vatandaşın hayatını kaybettiği depremi anarak konuşmasına başlayan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, “1999 depremini bir kent yöneticisi olarak yaşayanlardan biriyim. 6 Şubat depremi orada yine hepimiz şaşkınlığımızı ortaya koyduk. Hazırlıklı olmak zorundaydık ve bir ders olarak bize birçok şey verilmişti. Nasıl hareket edileceği, nasıl müdahale edileceği 1999 depreminde görmüştük fakat yine unuttuk ve normal yaşama geçip başımıza felaket geldiğinde nerede kalmıştık diyoruz. Bizler bu coğrafyada yüzyıllardır depremi, afetleri yaşayanlarız. En tecrübeli olması gereken coğrafya biziz. Çözümleri de bizim bulmamız gerekiyor. Yapı stokundan tutunda, derelerin, barajların, inşaatların yapımında tecrübe sahibi olmamız çoktan gerekliydi. Birçok depremi, sel felaketlerini yaşadık ama son yıllarda sivil toplum kuruluşlarının katkısıyla değişimler görüyoruz fakat geç kaldık. Tüm belediyelerimizde ve gönüllü dediğimiz kuruluşları bir araya getirip il afet planında zaman zaman boşlukları doldurmak ve hazırlıklı olma sorumluluğumuz var. Vakıf Mahallesi’nde kimin sonucunda yangın çıktı? Elektrik aksağı mı? Başka bir şeyden dolayı mı? Kent yöneticilerinin o yapıların oluşmasına müsade etmesi… Geri dönüşüm fabrikalarını oraya kurdurmak bunun sebebi. Kent yöneticilerinin etkisi çok büyük. Bir kentte, ilçede can kaybı oluyorsa onun sebebi kent yöneticisi” şeklinde konuştu.