Norm Haber

Bursa’yı tsunami vurur mu? Engin Er yetkililere seslendi

Türkiye tam bir yıl önce büyük bir felaket yaşadı. 6 Şubat 2023 günü Kahramanmaraş Pazarcık’ta sabaha karşı 04.17’de meydana gelen 7.7’lik deprem ülkeyi acıya boğarken, hemen ardından Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesinde bu kez 13.24’te 7.6’lık bir deprem daha meydana geldi. 11 ili etkileyen asrın felaketinin üzerinden bir yıl geçti fakat deprem bölgesinde acı hala taze. Depremin yıl dönümünde önemli açıklamalarda bulunan TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şube Başkanı Engin Er, Norm Haber’e yaptığı açıklamalarda depremin gündemde tutulması gerektiğine vurgu yaparak önemli noktalara değindi. Ayrıca Er, "Tsunami dalgalarının kıyıya gelmesini en az 7 dakika önceden haber verecek sistemler kuruluyor. Buna benzer sistemlerin Bursa’da da kurulması lazım" dedi.

Haber: SİMLANUR İNCE

Türkiye’nin 11 ilini etkileyen asrın felaketinin üzerinden bir yıl geçerken, deprem bölgesinde yaşamını sürdürmeye çalışan vatandaşlar depremin yaralarını sarmaya devam ediyor. 11 ili etkileyen büyük deprem felaketinin yanında Türkiye’yi bir de Marmara depremi bekliyor. Bu depremden etkilenecek illerden biri de Bursa… 6 Şubat depreminin yıl dönümünde Norm Haber’e açıklamalarda bulunan TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şube Başkanı Engin Er, önlem alınmadığı takdirde, Marmara’da da farklı tarihle ifade edilebilecek büyük bir depremi yaşamak zorunda kalacağımızı vurguladı.

11 ili etkileyen ve asrın felaketi olarak adlandırılan 6 Şubat depreminin yıl dönümünde konuşan Er, “6 Şubat depremleri asrın felaketi olarak adlandırdığımız büyük bir olaydı. Büyük bir acı yaşadık. Bu bölgedeki fayların aktif olduğunu, bu büyüklüklerde deprem yaratma potansiyeli olduğunu biliyorduk. Fakat buna hazırlıklı olmadığımız için böyle bir felaket yaşadık. 17 Ağustos depremi düşüncede değişikliğe sebep olmuştu. 17 Ağustos pahalıya mal olmuştu. Fakat 17 Ağustos’tan daha büyük olan ve uygulamada da artık bazı değişikliklerin yapılması gerektiğini hatırlatan bir deprem oldu 6 Şubat depremi” diye konuştu.

“DEPREM HAZIRLIĞI OLMAZSA ÜLKEMİZİN BİRÇOK NOKTASINDA BU TÜR SENARYOLARI YAŞAYACAĞIZ”

Türkiye’nin bir deprem ülkesi olduğuna vurgu yaparak depremlerin olmaya devam edeceğini söyleyen Er, deprem hazırlığı olmazsa ülkemizin birçok noktasında bu tür senaryoların yaşanabileceğinin altını çizdi. Beklenen Marmara depremi hakkında da açıklamalarda bulunan Er, “İstanbul’da çıkan haberlerden gördüğümüz kadarıyla tsunamiye yönelik tedbir almakla ilgili bir gayret var. Tsunaminin oluşabileceğini, deniz seviyesinin yüksekliğini haber verebilecek, tsunami dalgalarının kıyıya gelmesini en az 7 dakika önceden haber verecek sistemler kuruluyor. Buna benzer sistemlerin Bursa’da da kurulması lazım” ifadelerini kullandı.

“6 ŞUBAT DEĞİL DE FARKLI BİR TARİHLE İFADE EDEBİLECEĞİMİZ BÜYÜK BİR DEPREMİ YAŞAMAK ZORUNDA KALIRIZ”

Bursa’nın doğal afetler anlamında masaya yatırılması gerektiğini belirten Jeoloji Mühendisi Er, Bursa’nın şehir planlarının değiştirilmesi gerektiğini, doğal afetlere karşı ciddi tedbirlerin alınması gerektiğine vurgu yaptı. Bursa’nın planlarında revizyona gidilmesinin önemli olduğunun altını çizen Er, “Bunun içerisine fay hatlarını, sıvılaşma ve taşkın alanlarını, heyelan ve kaya düşme alanları gibi doğal afette oluşabilecek durumlar koyularak bu olaylara yönelik tedbirler alınması lazım” dedi. Bakanlık ve Belediyeler nezdinde de yapılması gereken şeylerin olduğunu ifade eden Er, bunların en başında yerinde denetimin geldiğini belirtti. Er, “Yerinde denetim yapılmazsa, biz de 6 Şubat değil farklı bir tarihle ifade edebileceğimiz büyük bir depremi yaşamak zorunda kalırız” şeklinde konuştu.

JEOLOJİ MÜHENDİSİ ER, ZEMİN İYİLEŞTİRİLMESİNİN ÖNEMİNİ VURGULADI

Yapılacak olan yapılaşmalarının projelerinin de denetlenmesi gerektiğinin önemli bir ayrıntı olduğuna dikkat çeken Er, “Yapılacak binaların hem arazi çalışması, hem planlaması hem de yapılan projelerin uygulanmasının denetlenmesi lazım. Bazıları planda ve projede çok güzel hazırlanır fakat uygulamasında eksiklik olur” diyerek Hatay’da yaptığı incelemelerden örnek verdi. Er, “Projeler çok güzel olabiliyor ama uygulamada eksiklikler olabiliyor. Bunu depremin meydana geldiği birçok ilde gördük. Demirin bağlanmasından, betonun dökülmesinden, zeminin iyileştirilmesinin uygun yapılmamasından kaynaklı birçok hasarları gördük” diye anlattı.

“50 YILIN ÜZERİNDEKİ BİNALAR ACİLEN KENTSEL DÖNÜŞÜME GİRMELİ”

Depremin gündemde tutulması gerektiğine değinen Er, Bursa’nın depreme çok hazır olmadığını, hazır olması için fay hatlarının üzerinde yapılaşmama olmaması gerektiğinin altını çizdi. Sıvılaşma alanlarında yapılan binalara çok dikkat edilmesi gerektiğinden de bahseden Er, en son yapılan yönetmeliklere uymayan 50 yılın üzerindeki binaların çok olduğu bölgelerin gözden çıkarılarak acilen kentsel dönüşüm yapılması gerektiğini öne sürdü. 11 ili etkileyen depremlerde de can kaybı yaşanan binaların birçoğunun zemin kaynaklı olduğunu söyleyen Er, zemin bina uyumuna dikkat edilmesi gerektiğini açıklayarak Bursa’nın bu konuda hazır olmadığını dile getirdi.