Norm Haber

BUSİAD’dan geleneksel iftar programı

BUSİAD, her yıl düzenlediği geleneksel iftar programını düzenledi. Programa katılan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Bursa’da 122 binanın riskli yapıda olduğunu söyleyerek 28 bin binanın 7 üzerinde bir depremde yıkılacağının altını çizdi.

Haber: SİMLANUR İNCE
Kamera: MESUT ERDOĞAN

BUSİAD, her yıl geleneksel olarak düzenlediği iftar programını konuk konuşmacı Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’in katılımlarıyla Podyum Davet’te gerçekleştirildi.

ftara, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı’nın yanı sıra, Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın, Mudanya Belediye Başkanı Deniz Dalgıç, Karacabey Belediye Başkanı Fatih Karabatı, Gemlik Belediye Başkanı Şükrü Deviren, Gürsu Belediye Başkanı Mustafa Işık, Yenişehir Belediye Başkanı Ercan Özel, Harmancık Belediye Başkanı Haşim Ali Arıkan, CHP Bursa Milletvekillerinden Hasan Öztürk, Nurhayat Altaca Kayışoğlu ile Kestel ve Nilüfer Belediye Başkan Yardımcıları katıldı.

Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren BUSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Buğra Küçükkayalar, “BUSİAD olarak bizler de geçmişten devraldığımız 47 yıllık birikimle geleceğimizi şekillendirmek için çalışıyoruz. Hizmetlerimiz ve sorumluluğumuz üyelerimize, Bursa’mıza ve ülkemize yöneliktir. Onların gelişimleri için gönüllü olarak çaba gösteriyoruz. Bu çerçevede yaptığımız etkinliklerimiz, hazırladığımız raporlarımız salt ekonomik konularla sınırlı değildir; eğitimi, kültürü, sanatı, sporu, çevresel çalışmaları, iletişimi, teknolojiyi, enerjiyi, kurumsal gelişimi ve toplumsal konuları da kapsar. Ekonomik açıdan gelişmemizde bunların her birinin ayrı ayrı büyük önemi vardır. Geçtiğimiz yılın başında açıkladığımız faaliyet planımızda şunları söylemiştik; Katma değeri yüksek teknolojiler kullanarak Dijital Dönüşümü başarmış, Yenilenebilir enerji ve döngüsel ekonomi bilincini geliştirerek, Avrupa Yeşil Mutabakatına uyumlu, sürdürülebilir çalışmalar yaparak Yeşil Dönüşümü hayata geçirmiş, Merkezinde insanın olduğu bir anlayışla, eğitim, iş ve sosyal yaşamda fırsat eşitliğini sağlayarak, özgür düşünce, girişimcilik ve toplumsal cinsiyet eşitliği odaklı politikalar uygulayarak, kültür, sanat, spor ve sosyal sorumluluk projelerini çalışma hayatı ile bütünleştirerek Toplumsal Dönüşümü sağlamış bir Bursa için el ele diyoruz” ifadelerini kullandı.

Küçükkayalar sözlerini şu şekilde sürdürdü:

Ülkemizin gelişimini sağlayacak olan yeşil ve dijital dönüşümleri başarmanın yolu da toplumsal dönüşümden geçmektedir. Toplumsal dönüşümde eğitim, kadının ekonomi ve toplumdaki rolünün güçlenmesi, hukuk ve demokrasi konularındaki gelişmeler çok önemli yer tutar. Bu döngüsel bir harekettir. Eğitim, demokrasi, hukuk ve insan haklarındaki gelişme ekonomiyi, ekonomideki gelişmeler de bu alanlardaki ilerlemeyi hızlandırır. Bu bilinç ve düşünce ile biz iş insanları, bu konulara ilişkingörüş ve önerilerimizi oluşturuyor, raporlaştırıyor ve kamuoyu ile paylaşıyor, bunun da kamusal anlamda görevimiz olduğunu düşünüyoruz. 1978 yılından beri, BUSİAD Ailesi olarak, gönüllülük esasıyla Bursa’mızın geleceğinin nasıl olması gerektiğine kafa yoruyor, çalışmalar yapıyor, üyelerimizin, Bursa’mızınve ülkemizin gelişimini sağlayacak etkinliklere imza atıyoruz.

TÜSİAD’tan sonra ülkemizde kurulmuş olan ikinci ve Anadolu’nun ilk iş insanları ve sanayicileri derneği olan BUSİAD, 40 milyar doları geçen cirosu, 11 milyar doları aşkın ihracatı ve 255.000’i aşan istihdamı sağlayan 316 üyesi ile şehrimizin ve ülkemizin önde gelen sivil toplum kuruluşlarından biridir. Çatı kuruluşumuz olan Türk İş Dünyası Konfederasyonu TÜRKONFED’in 2000’li yılların başında kurulmasında çok önemli katkılar sağlayan derneğimiz, geçmiş yıllarda olduğu gibi günümüzde de etkin çalışmalarını sürdürmektedir. Bünyemizde faaliyet gösteren komitelerimiz ile çalışma ve uzmanlık gruplarımızdaki yüzlerce arkadaşımızın, BUSİAD Yönetim, Denetim ve Yüksek Danışma Kurulu Üyelerinin, Genç BUSİAD’ lıların kısaca BUSİAD Ailesi’nin görüşleriyle, 2023 mart ayında kamuoyu ile paylaştığımız “Sanayi, Tarım ve Turizm ile Gelişen Bursa” vizyon belgemizi oluşturduk.

“BURSA İÇİN YENİ HİKAYE YAZMANIN VAKTİ GELDİ DEDİK”

Bursa’nın geleceği için çalışmalarını sürdürdüklerine vurgu yapan Küçükkayalar, “Yapmamız gereken; bazılarının doğasıyla, bazılarının tarihiyle, bazılarının tarımıyla, bazılarının da sanayisiyle öne çıktığı, bizi Bursa yapan ortak değerlerimizi top yekûn bir anlayışla planlı bir şekilde geliştirmek.Bu arada vizyon belgemizi geliştirdik ve kendimize yeni bir motto oluşturduk. Bursa’nın Türkiye’de organize sanayinin ilk kurulduğu kent olmasından hareketle, “Sanayinin Pilot’u Bursa, Dönüşümün de Pilot’u Olmaya Hazır”dedik. Bunun için de yeşil, dijital ve toplumsal dönüşümün şart olduğunu vurguladık. En çok da paradigmanın değişmesi gerektiğine inanarak toplumsal dönüşüm üzerinde durduk. Ve dedik ki; Bursa, Sanayi, tarım ve turizm sektörlerinde katma değeri yüksek teknolojiler kullanmalı, Yeşil ve dijital dönüşümü başarmalı, Toplumsal dönüşümü sağlamalı. Tüm bunları da sürdürülebilir kılarak ülkemizde örnek gösterilecek pilot bir kent olmalıdır. Ardından da 2050 Çevre Düzeni Planının bu yıl sonunda şekilleneceğinin açıklanmasıyla yeni bir söylemi benimsedik ve “Bursa’mız için yeni bir hikâye yazmanın vakti geldi” dedik. 2050 Bursa Çevre Düzeni Planı’nı salt nereye sanayi nereye tarım alanı nereye yaşam alanı koyulacak olarak da görmüyoruz. Biz, “2050 dünyasında nasıl bir Bursa bulmak istiyoruz?” sorusuna yanıt verecek şekilde hayal gücümüzü açık tutuyoruz” şeklinde konuştu.

“HER YÖNÜYLE GÜÇLÜ BİR BURSA’YI HEDEFLİYORUZ”

BUSİAD’ın düzenlediği geleneksel iftar programına bu yıl konuşmacı konuk olarak katılan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, “Sanayide pilot olduk, dönüşümde de pilot niye olmasın Bursa? Bu güzel kentin iş insanları bu dönüşümüde başarır ve Bursa’da katma değeri yüksek olan ihracat serüveni yaşarız” diyerek konuşmasına başladı. Devamında, tüm herkesin Ramazan ayını kutlayarak konuşmasına devam eden Bozbey, belediye olarak Ramazan boyunca her akşam farklı bir mahallede vatandaşlarla bir araya geleceğini dile getirdi. Bozbey, “Bursa gibi güçlü bir kentin geleceğini inşa ederken, el ele vererek hareket etmenin ne kadar önemli olduğunu biliyoruz. Bursa’nın gücü sanayisiyle, işçisiyle, toplumun tüm kesimleriyle omuz omuza vererek ortaya çıkıyor. Siz sanayicilerin görüş ve önerileri bizim için çok önemli. Kentimizin geleceği, yaşanabilir bir Bursa için çok kıymetli. Bursa’yı daha ileriye taşıyacağımıza yürekten inanıyorum. Aldığımız her kararın arkasında sizlerin katkısını önemsiyoruz. Yeniden yeşil Bursa vizyonunu hayata geçirmek en büyük arzumuz. Her yönüyle güçlü bir Bursa’yı hedefliyoruz. Tarih boyunca Yeşil Bursa olarak anılan bu şehir bu ünvanını geri kazanmayı hak ediyor. Hep birlikte yeşil Bursa’yı yeniden hayata geçirebiliriz. Daha güçlü, daha yeşil bir Bursa vizyonu ekonomik gelişim ve yeşil çevreyi aynı anda başarmak demektir. Planlı ve kararlı adımlarla, inanarak, birlikte çalışarak başarabiliriz” şeklinde konuştu.

BOZBEY, BURSA PLANLAMA AJANSINI ANLATTI “28 BİN BİNA 7 ÜZERİNDE BİR DEPREMDE YIKILACAK”

Bursa’nın 1/100 binlik planı sunumunu yapan Bozbey, “Bursa’nın sürdürülebilir kalkınmasını sağlayacak çevre planı çok önemlidir. Bursa’nın yol haritası olacak çevre planı birbirini tamamlayan unsurlar olmalıdır. Katılımcı bir anlayışla bu süreci yönetme arzusundayız. Bursa’nın sanayi gücünü korurken, sürdürülebilir üretim modellerine geçmenin, yeşil altyapı projelerine desteklemenin önemine inanıyoruz” diyerek Bursa Planlama Ajansı hakkında bilgi verdi. Bursa’da 122 binanın riskli yapıda olduğunu söyleyen Bozbey, 28 bin binanın 7 üzerinde bir depremde yıkılacağının altını çizdi.