Karadeniz Teknik Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü’nden emekli Prof. Dr. Osman Bektaş, 1999 yılında yaşanan İzmit depreminden sonra bilim insanlarının, İstanbul’da 7 büyüklüğünde bir depremin 30 yıl içinde gerçekleşebileceğini öngördüğünü hatırlattı. Ancak aradan geçen 25 yıla rağmen böyle bir depremin yaşanmadığını belirten Bektaş, bu durumun nedenlerini sorgulamanın önemine vurgu yaptı.
Bektaş, sosyal medya platformu X hesabından bu konuyla ilgili bir paylaşım yaptı. ‘Büyük İstanbul depremi niçin gecikiyor?’ sorusunu gündeme getiren Prof. Dr. Bektaş’ın paylaşımı şöyle:
“1999 İzmit depreminden sonra ’30 yıl içerisinde İstanbul’da yaşanabilecek 7 den büyük deprem görüşü 25 yıl geçmesine rağmen niçin gerçekleşmedi? Marmara 500 yıllık tarihsel döneminde ve 1906 M7,8 San Francisco depremi sonrasında olduğu gibi 75 yıllık bir sakinlik dönemine girmiştir.
1999 İzmit- Düzce depremlerinin stres transferi ve KAF nın 25 yıllık tektonik yüklenmesine karşın Marmara’da 25 yıl içerisinde M 5,9 dan büyük deprem yaşanmaması fayların henüz rahatlama döneminden çıkamadığının kanıtıdır.”