Norm Haber

Büyükşehir’den altyapı çalışmalarına dijital takip

Bursa Büyükşehir Belediyesi, Alt Yapı Ruhsat Denetim Programı (ARUDEP) projesiyle altyapı yönetim süreçlerini dijital ortama taşıyarak şeffaf ve düzenli bir yapıya kavuşturdu. 45 farklı kurum ve yaklaşık 400 kullanıcının aktif olarak katıldığı proje ile artık vatandaşlar da kazı taleplerini ve çalışmalarını takip edebilecek.

Bursa’nın katılımcılık ve şeffaflık anlayışıyla yönetilmesine önem veren Bursa Büyükşehir Belediyesi, AYKOME Şube Müdürlüğü ve Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı iş birliğiyle ARUDEP projesini hayata geçirdi. Hayata geçirilen proje ile altyapı yönetim süreçleri dijital ortama taşınarak şeffaf ve düzenli bir yapıya kavuşturuldu. 45 farklı kurum ve yaklaşık 400 kullanıcının aktif katılımıyla, toplam uzunluğu 8.890.000 metreyi aşan 35.630 kazı talebi ARUDEP sistemi üzerinden takip edilebiliyor. Sistem, kaçak kazıların önlenmesinde ve ruhsatsız çalışmaların kontrolünde de önemli bir rol üstleniyor. Altyapı çalışmalarının güvenli ve yasal düzenlemelere uygun bir şekilde gerçekleşmesi sağlanırken, sistem aynı zamanda kazıların imalat standartlarına uygun gerçekleştirilmesini temin ederek, kaliteyi artırmış ve hatalı uygulamaları en aza indirmiş oluyor.

Altyapı çalışmalarını hızlandırmak, süreçleri daha şeffaf ve koordineli bir hale getirmek amacıyla geliştirilen ARUDEP sistemi, kaçak kazıların önlenmesini ve düzenli takip ile tüm kazı süreçlerinin kontrol altına alınmasını sağlıyor. Vatandaşların kazı çalışmaları hakkında önceden bilgilendirilmesiyle de şeffaflık artırılıyor. Dijitalleşen altyapı süreçleri sayesinde kolay raporlama ve şeffaf izlenebilirlik sunuluyor.

Bursa Büyükşehir Belediyesi projeyi, açık kaynak teknolojileri ve mevcut kaynakları kullanarak ek bütçe gerektirmeden hayata geçirdi. Bu sayede, şehir altyapısına sürdürülebilir, modern ve yenilikçi bir yönetim modeli kazandırıldı. Altyapı süreçlerinin daha hızlı ve verimli bir şekilde yönetilmesi ile şehre uzun vadeli faydalar da sağlandı. Sisteme entegre kurumlar arasında Bursa Büyükşehir Belediyesi, BUSKİ, Türk Telekom, Vodafone ve Superonline gibi birçok önemli kamu ve özel sektör kuruluşu bulunuyor.