Norm Haber

Çalışma Bakanı Bilgin: Asgari ücretli için bayram havası yaşanacak

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Meclis'te yaptığı konuşmada, asgari ücret ile ilgili olarak, "Ciddi bir artış gerçekleştireceğiz. Asgari ücretli için bir bayram havası yaratacaktır. Bunu şimdiden müjdelemek isterim." dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, bakanlığının bütçe görüşmelerinin yapıldığı Meclis Genel Kurulunda konuştu.

Bilgin’in açıklamalarından öne çıkan başlıklar şöyle:

“… Geçen hafta beni farklı görüşlerdeki siyasal konfederasyon yetkilileri -3 büyük konfederasyon var, biliyorsunuz- ziyaret ettiklerinde onlara da ilettim, hangi görüşte olduğunuza bakmam, ben sizin emeğin örgütü olduğunuza bakarım, emeği engelleyen, emeğin örgütlenmesini engelleyen, onun hakkını yemeye kalkan kim olursa karşısına çıkarım. (AK PARTİ sıralarından alkışlar) Bu, bizim emeğe verdiğimiz değerin yansımasıdır ama aynı zamanda benim Bakan olarak, Çalışma Bakanı olarak sorumluluğumdur, görevimdir; bunu yerine getirmek mecburiyetindeyim.”

‘ASGARİ ÜCRETLİ BAYRAM YAPACAK’

Asgari ücretle çalışan bazen 15 milyon, bazen 20 milyon gibi birçok rakamlar dolaşıyor ortalıkta; bu rakamlar doğru değil. Rakamların doğrusunu ben biliyorum çünkü biz onun üzerinden biliyorsunuz vergi alıyoruz, prim alıyoruz. Yaklaşık 6 milyon civarında asgari ücretli işimiz var.

Asgari ücret; çalışanlarımızı korusun, emekçilerimizi korusun, aynı zamanda Türkiye’nin bu süreçte, yani enflasyonist ortamda, pandemi sonrasında bütün dünyanın yaşadığı ekonomik dalgalanmaların aşağı yukarı bütün Avrupa’yı, bütün gelişmiş ekonomileri başta büyük zorluklara soktuğu bir aşamada Türkiye’ye de rahat bir nefes aldırsın diyoruz. Bu düşünceyle rahat nefes aldıracak bir seviyede tespit edeceğimizi belirtmek isterim.

Sizlerin beklentisi nedir bilmiyorum ama toplumun, işçilerimizin beklentisini karşılayan ciddi bir asgari ücret artışını gerçekleştireceğiz. Bu, Türkiye için, çalışanlarımız için, özellikle düşük gelirli asgari ücretle çalışanlarımız için bir bayram havası yaratacaktır, bunu şimdiden müjdelemek isterim.

‘3600’Ü 2022’DE YÜRÜRLÜĞE ALACAĞIZ’

3600 ek gösterge meselesi teknik olarak hangi grupları ne kadar kapsıyor, ara kademeleri düzenlemek gerekir mi, sadece belli bir gruba vermek gerekir mi, onun kriterleri ne olması gerekir? Toplumda hakkaniyet duygusunu zedelemeyecek bir düzenlemeyi 3600’le yapmak istiyoruz. Dolayısıyla bu teknik çalışmayı yaptık, önümüzdeki hafta komisyonumuzu toplayacağız. Komisyonda kimler olacak? Sosyal ortaklarımız olacak, sendikalar olacak; ondan sonra da Yüce Meclise göndereceğiz, sizin takdirinizle de 3600 ek gösterge meselesini artık bir vaat olmaktan biz çıkardık. Sözleşmenin anlamı şu: Uygulamaya sokacağız, anlamı bu.

3600 ek gösterge meselesinden sonra personel meselesini de gündemimize aldık. Sözleşmeli personel meselesiyle ilgili biz çalışmamızı tamamlayarak o meseleyi de en uygun şekilde çözerek onu da karara bağlamış bulunuyoruz; bundan da kimsenin şüphesi olmasın.