Norm Haber

Çalışma Bakanı Bilgin’den flaş EYT açıklaması

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, EYT konusunun çalışma programları içinde olduğunu, ancak zaman veremeyeceğini söyledi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, CNN Türk canlı yayınında açıklamalarda bulundu.

Bilgin EYT konusunda şunları söyledi:

‘BAKAN OLMADAN BU KONUDA ÇALIŞMA YAPTIM’

“Türkiye’de emeklilik 3 şarta bağlanmış: Prim gün sayısı, yıl sayısı, yaş. Buradaki sorun 3. şık, yani yaş şartını doldurmamış veya yerine getirmemiş olanlarla ilgili bir sorun. Bu sorun yıllardır konuşuluyor. Bakan olmadan önce de bu konuda çalışma yaptım.

‘AYM KARARI VAR’

Bir defa bu konuda bir Anayasa Mahkemesi kararı var. AYM, ‘yaş da bu işin şartlarından biri, yerine getirilmelidir’ diyor.

Diğer bir sorun şu: Sigorta sistemi prime dayalıdır. Prim ödeyen insan ile emekli olan insan sayısı arasında bir oran var. En alt sınırı bunun, 3 kişi çalışacak, 1 kişi emekli olacak. Türkiye’de bu rakam 2’nin altına düşmüştür. Devlet düzenlemeleri yaparken, yasal değişiklikleri yaparken bunlar dikkate alınıyor. Fakat bu yasa çıktığı zaman zaten çalışmakta olanlar ‘Bize haksızlık yapıldı’ diyorlar.

‘ÖNCELİK SIRALAMAMIZ VAR’

Önümüzdeki çalışma programları içinde bunlar var. Aşama aşama sorunları çözüyoruz. Bunun için zaman veremem. Önceliğimiz şu anda mevcut emeklilerin durumlarının iyileştirilmesi. İkinci 3660 ek gösterge. Üçüncü sözleşmeli personelin kamuda yarattığı kargaşanın düzenlenmesi. İşçi sendikalarıyla yapacağımız sözleşme hakları ve enflasyon farklarından doğan çalışmalar.

‘MUTLAKA ÇÖZECEĞİZ’

Bir sıra içerisinde bütün bu çalışmaları ele alacağız. Kimse endişe etmesin. Türkiye’nin her sosyal sorunu bakanlığımızın sorunudur. Önceliklerimize göre çözüleceği bir süreç yönetimi var. Halının altına süpürülüyor gibi düşünülmesin. Türkiye’nin imkanları ve şartlarını dikkate alarak mutlaka bu sorunları çözeceğiz. Bu bizim sorumluluk alanımızdır.”