AV. ESRA AYDIN EKİCİ – Bu aralar insanlar arasında popüler olan devremülk, devretatil gibi isimlerle adlandırılan fakat çoğu zaman anlatılandan farklı çıkan fakat özellikle bedel konusunda insanlara cazip gelen tatil çeşidi sebebiyle insanların mağduriyet yaşaması.
Devremülk nedir ona bakalım. Kelime anlamı olarak genellikle dinlencede kullanılmak için yapılan çok daireli bir yapıda ortaklaşa satın alınan, ortaklarca dönem dönem ve yalnızca belli dönem ve gün sayısınca kullanılabilen daire anlamına gelmektedir. Bir kişi devre mülke sahip olması halinde mesken olarak kullanılmaya elverişli bir yapı veya bağımsız bölümün ortak maliklerinden her biri lehine bu yapı veya bağımsız bölümden yılın belli dönemlerinde istifade hakkı sağlayan müşterek mülkiyet payına bağlı bir irtifak hakkı olarak Kat Mülkiyeti Kanunu madde 57′ de düzenlenmiş.
Her ne kadar devre mülk tatil ve maliyeti bakımından her sene tatile gitmekten daha avantajlı oluyor olsa da, satış yapılırken anlatılanlar ile gerçekte olanlar arasında farklılık olabiliyor. Bazen ise, bedel bile size anlatılandan çok farklı oluyor. Mesela, beni arayan bir müvekkilimin sorduğu sorudan bahsedeyim. Kendisi bedava tatil kazandığı iddiasıyla tesise davet edilip, hiç bahsedilmediği halde senelik yüksek bir bedelle devre mülk sözleşmesi imzalatıldığından ve caydığı takdirde cezai şart ödeyeceğini söylediklerinden bahsetti. Yine başka bir müvekkilim ise, satan kişilerin gösterdiği daire ile aldıktan sonra kullandırdıkları dairenin arasında uçurum olduğunu, hiç bahsetmedikleri ve sözleşmede yazmadıkları halde yıllık aidattan hariç yüksek miktarda bakım bedeli talep ettiklerinden bahsetti.
Diyelim ki bu şekilde bir sözleşme imzaladınız ve yukarıda bahsettiğimiz sorunlardan bir kaçı ile karşılaştınız. Bu durumda tüketici ne yapacak ona bakalım.
Uzun Süreli Tatil Hizmeti Sözleşmeleri Yönetmeliğinin 7.maddesi uyarınca tüketici, on dört gün (14) içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin sözleşmeden cayma hakkına sahiptir. Burada dikkat edilmesi gereken cayma hakkının süresinin olması bu süreyi kaçırdığınız takdirde haklı bir sebebiniz olması lazım ki sözleşmeyi tüketici feshedebilsin.
Peki tüketici bu hakkı nasıl kullanacak?
Tüketici cayma hakkını eğer imzalana sözleşme şahsi hak sağlıyor ise tüketiciye yazılı olarak veya kalıcı veri sağlayıcı yoluyla, ayni hak sağlıyor ise noter aracılığıyla satıcıya yöneltmesi gerekmektedir. Eğer tüketici süresi içerisinde cayma hakkı bildirimini yapar ise, hiçbir cezai şart ödemeden sözleşme sona ermiş olur. Tüketici bu sözleşme sebebiyle herhangi bir ödeme yapmış veya sözleşme bedeli senetler halinde taksitlendirilmiş ise ödeme ve senetleri satıcı tüketiciye iade etmek zorundadır.
Yani tüketici herhangi bir devre mülk veya devre tatil sözleşmesi imzalar ve vazgeçmek isterse hiçbir gerekçe göstermesine gerek olmadan 14 gün içinde satıcıya bu niyetini ispatlanması kolay olması açısından yazılı olarak bildirerek cayma hakkını kullanarak hiçbir cezai şart ödemeden sözleşmeyi sona erdirebilir. Haftaya bir başka konu ile görüşmek üzere.