Norm Haber

CHP Bursa Kadın Kolları katledilen kadınlar için meydanda

Cumhuriyet Halk Partisi Bursa İl Kadın Kolları tarafından, Narin Güran ve istismara uğrayarak hayat mücadelesi veren Sıla Bebek, katledilen kadınlar ve çocuklar için basın açıklaması düzenledi..

Haber: SİMLANUR İNCE

Görüntü: Mesut ERDOĞAN

Cumhuriyet Halk Partisi Bursa İl Kadın Kolları tarafından, Narin Güran ve istismara uğrayarak hayat mücadelesi veren Sıla Bebek, katledilen kadınlar ve çocuklar için Kent Meydanı’nda basın açıklaması gerçekleştirdi.

Düzenlenen basın açıklamasına, CHP Bursa İl Başkanı Nihat Yeşiltaş ve İlçe Kadın Kolları Başkanları, üyeler katıldı.

Cumhuriyet Halk Partisi Kadın Kolları olarak Narin için toplandıklarını dile getiren CHP Bursa Kadın Kolları Başkanı Fatma Öztürk, “22 yıldır her gün adalet sisteminin çürümüşlüğünü bir kez daha gözler önüne seren olaylarla karşılaşıyoruz. Daha dün, 27 yaşındaki genç polis memurumuz Şeyda Yılmaz’ı, 26 ayrı suç kaydı bulunan bir cani tarafından şehit verdik. Adalet sisteminin bir kez daha sınıfta kaldığına tanık olduk; bu cani, işlediği sayısız suça rağmen serbestçe dolaşıyordu. Bu şahıs bir çöp poşetine konularak adliyeye götürüldü. Adalet sistemi bu çöp kokana kadar bekledi. Kadınlar ve çocuklar için adalet arayışımız tam da bu nedenle devam ediyor” dedi.

“BİZ SİZİN YERİNİZE UTANIYORUZ”

Özgür, “‘Bir kereden bir şey olmaz’ diyenler, ‘küçüğün rızası var’ diyerek çocukları savunmasız bırakanlar, bugün yaşananların sorumlularıdır. Şimdi sizlere soruyoruz: Dün, çocuk istismarını araştırmayı reddederek bugün Narin’i, Leyla’yı, Hazal’ı, Zeynep’i kara toprağa mahkûm etmekten utanmıyor musunuz? 2016 yılından bu yana kaybolan çocukların sayısının açıklanmayışından utanmıyor musunuz? Biz sizin yerinize UTANIYORUZ! Ve sessiz kalanlar yerine uykusuz geceler geçirerek ‘Çocuklarımızı nasıl koruyacağız?’ diye düşünüyoruz. Son 2,5 yılda 3.364 çocuk, önlenebilir nedenlerden hayatını kaybetti. Oturduğunuz koltuklar bir kez olsun sizi rahatsız etmedi mi? Adalet Bakanlığı’na göre, 2023 yılında çocuk istismarına ilişkin 31.216 dava açılmıştır. Türkiye İstatistik Kurumu, 2008-2016 yılları arasında 104.531 çocuğun kaybolduğunu açıklamış ancak son 8 yıldır bu veriler paylaşılmamıştır. Kaybolan çocukların sayısı adeta gizleniyor. Sadece 2023 yılında çocuk istismarıyla ilgili 66 bin dava dosyası açılmıştır” diye konuştu.

Özgür sözlerine şu şekilde devam etti:

Veriler istismara maruz bırakılan çocuk sayısının 2014-2022 yılları arasında % 287, yaklaşık 3 kat arttığını göstermektedir. Adalet bakanlığı verilerine göre cinsel dokunulmazlığa karşı işlenen suçlara dair dosya sayısı 187.336, çocukların cinsel istismarı ile ilgili dosya sayısı 66.138, reşit olmayanlar cinsel ilişki dosya sayısı 22.674, 15-17 yaş arası doğum yapan çocuk sayısı 6.505,  15 yaş altında doğum yapan çocuk sayısı 130, 15 yaş altı doğum yapan çocuklardan dördü ikinci defa doğum yapmıştır. 15-17 yaş gurubunda doğum yapan 6.505 çocuğun 535’i  ikinci,  31’i üçüncü kez doğum yapmıştır. Narin’imizi kamuoyunun baskısıyla 19 gün sonunda bulabildik. Sormak istiyoruz: 120 haneli bir köyde, 3 savcı ile Narin’in nasıl öldüğünü neden açıklamadınız? 19 gün boyunca bu bedenin ağırlığını nasıl taşıdınız? Vicdanınıza ağır gelmeyen yüzlerce çocuğun katilini, boşalttığınız yargıya teslim etmemek için mi sustunuz?

“VİCDAN VE İNSAN CANI ÜZERİNDEN SİYASET YAPILMAZ”

Kadın cinayetlerinin politik olduğuna vurgu yapan Özgür, “Yıllardır anlamadınız; vicdan ve insan canı üzerinden siyaset yapılmaz. Çocuklarımızın canı üzerinden ise hiç yapılmaz! Bu haykırışlarımız, siz vicdan sahibi olun diye değil, halkımızdan çalınan adaleti geri vermeniz içindir. Kayıp çocuklarımızın hesabını sormadan gitmeyeceğiz! Narin, tek örnek değil ama son olması için mücadele ediyoruz. Ancak ne yazık ki, faillerin cezasız kaldığı bu kabuslar bitmiyor. Yaratılan cehennemde küçücük bedenler yanıyor. Henüz Narin’in katillerine ulaşılmamışken, Tekirdağ’dan gelen Sıla bebeğin öz annesi ve üvey babası tarafından istismara uğraması, 2 yaşında bir çocuğun entübe hale gelmesi hepimizi kahretti. Türkiye’de çocuk cinayetleri ve istismarları da tıpkı kadın cinayetleri gibi politiktir. Kadınları ve çocukları kurban eden bu sistem, bu şiddetin gerçek nedenidir. İstanbul Sözleşmesi’ni ve 6284 sayılı kanunu hedef alan zihniyete karşı mücadelemiz sürecektir. Buradan sesleniyoruz,  İktidara geldiğimizde ilk işimiz İstanbul Sözleşmesi’ni yeniden yürürlüğe koymak ve 6284’ü eksiksiz uygulamak olacaktır” diye konuştu.

“BUNUN SORUMLUSU 20 YILDIR BU ÜLKEYİ YÖNETENLERDİR”

CHP Bursa İl Başkanı Nihat Yeşiltaş da, “Bunun sorumlusu 20 yıldır bu ülkeyi yönetenlerdir. Bir kadın cinayeti olduğunda acaba ne olmuştur diyerek tartışma yaratanlar, bu ülkeyi Orta Doğu karanlığına çekenler, kadınları suçluymuş gibi gösterenler, herkes bunu iyi bilsin. Bu ülkede artık bir kadın, bir çocuk ölmeyecek. Bunun sorumlusu kimse, meydanlarda CHP olarak haykırmaya devam edeceğiz. İlk seçimlerde gidecekler, bu ülkedeki bütün değerleri nasıl tahribata uğratırız derdindeler, kadının, çocuğun, kızın, yurttaşlık temelinde yaşadığı bir ülkede yaşayacağız. Herkesin adil yaşayacağı bir ülkeyi inşa edeceğiz. Haber almadığımız o kadar çok kadın cinayeti oluyor ki, bu ülkeyi yönetenler bile bir seferden bir şey olmaz diyorlar” dedi.