Norm Haber

CHP Milletvekili Gürer: Emeklilikte hak kayıpları giderilmeli

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ile ilgili Meclis araştırması açılmasını talep eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, kademeli bir emeklilik sürecinin oluşturulması gerektiğini kaydetti.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ile ilgili mağduriyetin, 8 Eylül 1999 tarihinde çıkarılan 4447 sayılı yasa ile kısmen düzeltildiğini; bu düzenleme sonrası bir gün ile bu hakkı yitirenler dahil, kademeli bir emeklilik süreci oluşturulması gerektiğini söyledi. Gürer, sürecin her boyutu ile ele alınıp Meclis araştırması açılmasını istedi.

Gürer, emekli olabilmek için yapılan düzenleme sonrası oluşan yeni mağduriyetin çalışma hayatının sürekliliği ve çalışma barışının sağlanması açısından kademeli olarak giderilmesinin zorunlu olduğuna dikkat çekti.

“2023 YASASI KISMİ EMEKLİLİKTE ÇÖZÜM GETİRMEDİ”

Gürer, 3 Mart 2023 tarihinde yayımlanan yasa ile kısmi emeklilik sisteminde yaşanan sorunların çözülmediğini ifade ederek, “1999 yılı öncesine göre yaş skalası aşağı çekilmediği için EYT’liler, işe başlama şartlarına göre emekli olamadılar” dedi.

Bakan’ın açıklamalarına güvenerek borçlanma yapan pek çok vatandaşın zor duruma düştüğünü belirten Gürer, “Kredi çekip doğum ya da askerlik borçlanması ile primlerini tamamlayanlar, yasa sonrası emekli olamamakla kalmadı, bankalara borçlanarak icralık hale geldiler” dedi. Gürer, bu vatandaşların hem EYT’den yararlanamayarak mağdur olan ve hem de borç mağduru durumuna düştükleri belirtti..

“MECLİS ARAŞTIRMASI AÇILSIN”

Gürer, hükümetin görev ve sorumluluğunun, çalışma hayatının sürekliliğini, barışını ve huzurunu sağlamak olduğunu belirtirken ayrıca işçilerin mağduriyetlerinin üzerine mağduriyet ekleyen yanlış uygulamaların düzeltilmesi gerektiğini ekledi.

Gürer son olarak, emeklilikte adalet arayanların taleplerinin AKP iktidarı tarafından dikkate alınması ve tüm süreci irdelenmesi için Meclis araştırması açılması gerektiğini kaydetti.