Norm Haber

CHP’nin staj ve kademeli emeklilik teklifi reddedildi

CHP Adana milletvekili Ayhan Barut, yaptığı açıklamayla; staj süresinin emekliliğe etki etmesi ve kademeli emeklilik hakkı için Meclis'e sundukları yasa teklifinin AK Parti ve MHP oylarıyla reddedildiğini duyurdu.

Ayhan Barut, gelişmeyi sosyal medya hesabından şu sözlerle duyurdu:

“Feryatları arşa ulaşan emeklilerimizin sorunlarının çözülmesi ve taleplerinin yerine getirilmesi, staj süresinin emekliliğe etki etmesi ve kademeli emeklilik hakkı için Meclis’e sunduğumuz yasa teklifi, AKP ve MHP oylarıyla reddedildi. Emeklileri yok sayanlar, halkımızın isteklerine kulak vermeyenler, yaşanan sorunları görmezden gelenler vicdanınız rahat mı? #YüzYılınMağduriyeti”

Barut, TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada ise şunları söyledi:

“Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; hepinizi sevgiyle saygıyla selamlıyorum.

Bugün, feryatları arşa ulaşan emeklilerimiz için kürsüye çıktık. Ülkemizdeki emekli vatandaşların ikinci baharında güzel bir hayat yaşaması gerekirken rahat etmeyi bırakın, bu vatandaşlarımızın çok büyük sorunları bulunmaktadır.

Türkiye bir sosyal hukuk devletidir. Devletimizin en önemli görevlerinden birisi de kuşkusuz ki emeklilerin ve yaşlıların insan onuruna yakışan bir yaşam sürmelerini sağlamaktır, onları ekonomik ve sosyal olarak güçlendirmektir, ancak milyonlarca emeklilerimiz çok zor ekonomik koşullar altında yaşama tutunmaya çalışıyor. Emeklilerimiz, fahiş zamlar, yüksek enflasyon, düşük maaşlarla yaşamlarını sıkıntı içerisinde geçirmektedirler. Yıllarca devlet için çalışmış, ülkemize hizmet etmiş, katma değer yaratmış, alın teri dökmüş emeklilerimiz zorda. Şu elimdeki resimde de göreceğiniz üzere onları ucuz ürün kuyruğunda, pazar yerlerinde dökülmüş sebze ve meyve toplarken, dertler içerisinde derman ararken görebiliyoruz.

‘EMEKLİLERİMİZİN ALDIKLARI ÜCRETLER YOLSULLUK VE AÇLIK SINIRININ ALTINDADIR’

Emeklilerimizin aldıkları ücretler yoksulluk ve açlık sınırının altındadır, bu emekli maaşı da ne evin geçimini sağlayabilir ne çocukların eğitim ihtiyaçlarını karşılayabilir ne de mutlu ve huzurlu bir yaşam sürmelerini sağlayabilir.

Faturalar katlanıyor, masraflar artıyor; emeklilerimiz torunlarına harçlık veremez, kiralarını bile ödeyemez duruma geldiler. Ekonomik kriz nedeniyle çalışmak zorunda olan ve 5 bin liralık ikramiye ödemesinin dışında tutulan emekliler iş yerlerinin önünde, İŞKUR kapısında iş bekliyor. Sadece yılın ilk dokuz ayında 60-65 yaş üstü emekli 6.349 kişi işe yerleştirildi, 22
bini aşkın kişi de iş için kaydoldu. Yaşamını çalışarak geçiren emekliler niye çalışmak zorunda, esas soru bu. Çünkü aldıkları maaş yetmiyor.

Bakın, 2015 yılında asgari ücret 974 lira iken en düşük emekli maaşı 1.065 liraydı. O tarihte 106 lira olan gram altından emeklilerimiz en az 10 tane alabiliyordu. Bugün ise asgari ücret 11.402 lira, en düşük emekli maaşı 7.500 lira. Bugün altının gramı 1.810 lira, emeklilerimiz bu maaşla ancak 4 altın alabilir durumda.

Emeklilerimizi açlık ve yoksulluğa mahkûm edenler hiç sıkılmıyorlar. Emekli aylıkları arasındaki eşitsizlik, dengesizlik ve adaletsizlik de giderilmiyor. Bunun için özellikle 2000 yılı ve sonrası emeklilerin aylıklarındaki eşitsizliğin giderilmesi gerekmektedir.

‘EMEKLİLERİMİZ İÇİN BİR İNTİBAK YASASI ÇIKARILMASI GEREKMEKTEDİR’

Emeklilerimiz için bir intibak yasası çıkarılması gerekmektedir. “EYT” olarak bilinen emeklilikte yaşa takılanların aylık bağlanma oranları da eski hâline getirilmelidir.

KADEMELİ EMEKLİLİK VE STAJ SÜRELERİ…

8 Eylül 1999 tarihinden sonra işe giren bir günle on yedi yıl daha fazla çalışmak zorunda kalanların sesi duyulmalıdır, staj süreleri emeklilik için hesaba katılmalıdır, emeklilerimize millî gelir artışından refah payı verilmeli, banka promosyonları en düşük kamu çalışanlarıyla aynı orana yükseltilmelidir.

‘TÜM EMEKLİLERE BAYRAMLARDA ASGARİ ÜCRET DÜZEYİNDE İKRAMİYE VERİLMELİ’

Tüm emeklilere Kurban ve Ramazan bayramlarında asgari ücret düzeyinde 1’er maaş ikramiye verilmeli, en düşük emekli aylığı ise en az asgari ücret seviyesine çekilmelidir.

Değerli milletvekilleri, emeklilerimize sosyal devlet ilkesi gözetilerek ücretsiz ya da çok düşük ücretli yılda 1 kez tatil yapma hakkı sağlanmalı. Emeklilerimizin ekonomik, sosyal ve kültürel bakımdan içinde bulundukları her sorun mutlaka çözülmelidir.

Teklifimizin amacı, bunca yaşam sıkıntısı içerisinde boğuşan emeklilerimizden alınan muayene ve ilaç katılım payları ile fark ücretlerinin kaldırılması, sağlıktan tamamen ücretsiz yararlandırılmasıdır.

İKTİDARIN VE MİLLETVEKİLLERİNİN DESTEĞİNİ İSTEDİ

Bu taleplere iktidarın ve siz değerli milletvekillerinin kulak vermesini ve destek vermesini bekliyoruz. Teklifimize sizden bir destek talep ediyoruz.”

ÖNERGE GENEL KURUL GÜNDEMİNE ALINMADI

Yapılan oylama ile CHP Adana milletvekili Ayhan Barut’un sunduğu kanun teklifinin doğrudan Genel Kurul gündemine alınma talebi kabul edilmedi.