Norm Haber

Çin’in nükleer enerjiyle çalışan yeni denizaltısı uydu görüntülerine göre battı

Uydu görüntüleri, Çin’in en yeni nükleer enerjili atak denizaltısının yapım aşamasındayken bir iskelenin yanında battığını gösteriyor.

İsmini saklı tutan Amerika Birleşik Devletleri’nden (ABD) üst düzey bir savunma yetkilisi, perşembe günü yaptığı açıklamada, denizaltının muhtemelen mayıs veya haziran aylarında battığını, sudan çıkarmak için gerekli olan vinçlerin hazır bulunduğunu belirtti.

Çin donanması çok hızlı bir şekilde gelişirken ABD, Asya ülkesinin yükselişini en büyük güvenlik endişelerinden biri olarak değerlendiriyor.

Pekin yönetimi, denizaltının battığına yönelik iddiaları kabul etmiyor. ABD’li yetkili ise “gizleme çabalarının şaşırtıcı olmadığını” söylüyor.

İlk kez The Wall Street Journal’ın haberleştirdiği batma olayında denizaltının şu anki durumu bilinmiyor.

Öte yandan Çin ve Rusya donanmaları, Temmuz 2024’te Çin’in güney açıklarında ortak tatbikat başlatmıştı.

Çin Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Çin’in Guangdong eyaleti açıklarında başlayan tatbikata katılan Rus ve Çin gemilerinin Pasifik Okyanusu’nun batı ve kuzey kıyılarında devriye gezdiği duyuruldu.

Açıklamada, tatbikatın uluslararası ve bölgesel durumlarla hiçbir ilgisinin olmadığı ve bir üçüncü ülkeyi hedef almadığını vurgulandı.

Tatbikatın, İki ülke donanmalarının güvenlik ve füze tehditlerine karşı deniz saldırısı ve hava savunması kabiliyetlerini güçlendirmek için yapıldığı bildirildi.

Ortak tatbikat, Çin’in Temmuz 2024’te, TNATO üyesi ülkelerle yaşadığı son gerginliğin ardından geldi.

32 NATO üyesinin Washington’daki zirvede onayladığı sert ifadelerle yazılmış nihai bildiri, Çin’in NATO ittifakının odak noktası haline geldiğini açıkça ortaya koymuştu.

Bildiride, Çin, Rusya-Ukrayna Savaşı’nın “kesin olarak kolaylaştırıcısı” olarak nitelendirilmişti.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lin Cien, 11 Temmuz’da yaptığı açıklamada, Pekin’in Ukrayna’daki savaş konusunda adil ve objektif bir duruşa sahip olduğunu savunmuştu.

Lin ayrıca, Pekin’in NATO’yu “iç siyasetine karışmamaya, imajını lekelememeye ve Avrupa’da kargaşa yarattıktan sonra Asya-Pasifik’te de kaos oluşturmamaya” çağırdığını belirtmişti.