Norm Haber

Çinli araştırmacılar ‘kuantum kıyametini’ başlattıklarını iddia etti

Şanghay Üniversitesi'ndeki Çinli araştırmacılar, kuantum bilgisayarı yardımıyla askeri düzeydeki şifrelemeleri kırmaya doğru ilerlediklerini iddia etti.

Geçen ayın sonlarında bilimsel dergi Chinese Journal of Computers’da yayınlanan Çince bir makalede araştırmacılar, Kanadalı bilişim firması D-Wave’in hazır bilgisayarlarından birini, İkame-Permütasyon Ağlar (SPN) diye bilinen ve yaygın kullanılan kriptografi algoritmalarına saldırmak için başarıyla kullandıklarını öne sürdü.

SPN’ler, ordu ve bankalar da dahil olmak üzere son derece hassas kurumları korumakla görevli sistemlerde kullanılıyor.

Araştırmacıların iddiası doğrulanırsa kurumlar, siber güvenlik önlemlerini yeniden gözden geçirmek zorunda kalabilir.

Öte yandan uzmanlar, geleneksel bilgisayarlardan çok farklı bir şekilde çalışan kuantum bilgisayarlarının, son derece gizli bilgileri korumak için kullanılan şifreleme standartlarını yakında yerle bir edebileceği konusunda uzun süredir uyarıyordu.

Son araştırmalar da teknolojinin böyle bir olasılığa doğru ilerleme kaydettiğini gösteriyor.

Yorumcular, halihazırda kullanılan tüm şifreleme sistemlerinin etkisiz kalabileceği bu olası geleceğe “kuantum kıyameti” adını veriyor.

The South China Morning Post ‘un aktardığına göre, Çinli araştırmacıların yeni makalesi de gerçek bir kuantum bilgisayarının bugün kullanımda olan birden fazla tam ölçekli SPN’ye ciddi bir tehlike arz ettiği ilk örnek olabilir.

Öte yandan makaleyi inceleyen bazı uzmanlar, SPN’leri kırmak için kullanılan tekniklerin ayrıntılarının belirsiz bırakıldığı görüşünde.

Makalede açıklanan kuantum destekli saldırının, gerçek dünyada genellikle kullanılanlardan çok daha kısa bir şifreleme anahtarına karşı uygulandığı da ifade ediliyor.

Yine de bazı yorumcular, bunun teorik açıdan bir kuantum kıyametinin başlangıcı olarak görülebileceği konusunda endişeli.

The Register’dan teknoloji yazarı Laura Dobberstein, “Klasik şifrelemeye karşı uygulanabilir bir saldırı açısı geliştirmek için hazır bir kuantum sisteminin kullanılmış olması, verilerin korunma biçiminin yeniden gözden geçirilmesi ihtiyacına yönelik tartışmayı ilerletecek,” ifadelerini kullandı.