Norm Haber

‘Çivileme ve balıklama atlamak felç bırakabilir’

Yazın bunaltıcı sıcaklıklarında vatandaşlar serinlemek için çareyi yüzmekte buluyor. Ortopedist Baran Şen, sığ sularda yapılan balıklama atlayışların felç ya da ölümle sonuçlanabileceği konusunda uyardı.

Meteoroloji son bir haftadır yüksek sıcaklık uyarılarında bulunurken, bu sıcaklarda denizde, havuzda, göl ya da göletlerde serinleyen vatandaşlara Kent Hastanesi Ortopedi Uzmanı Dr. Baran Şen’den ‘atlama’ uyarısı geldi. Şen, alçak, sığ sulara yapılacak balıklama ya da çivileme atlayışların neden olabileceği travmalara dikkat çekti. Şen, özellikle gençlerin denize, havuza yaptıkları atlayışların fotoğraflarını sosyal medyada paylaşmak için sürekli atlayış yaptıklarını belirtti.

FELÇ VE KAFA TRAVMASI GEÇİRİLEBİLİR

Gençlerin bilinen balıklama ve çivileme stillerinden farklı atlayışlar da yaptığına değinen Şen, “Vücutlarını farklı şekillere sokup acayip hareketlerle atlıyorlar. Onlar şaka yapmak ya da eğlenmek için atlıyor, biz ise endişeleniyoruz. Bazı atlamaları izlerken yüreğimiz ağzımıza geliyor. Atlanılan yer su olabilir ancak sığ suya balıklama ya da çivileme atlandığında omurganın yaralanma, hasarlanma riski var. Kişi balıklama atladığında omurgası zedelenip felç geçirebilir, kafasını yere çarparsa kafa travması geçirebilir ki örnekleri maalesef ki her sene görülür” şeklinde konuştu.

BU RİSKLER ÖLÜME YOL AÇABİLİR

Omurganın ciddi hasar görmesi ile kişinin belden aşağısının felç olduğu gibi kolların da kullanılamaz hale gelebileceğini söyleyen Şen uyarılarına şöyle devam etti:

“Sığ sulara ‘çivileme’ denilen, ayakların üzerine atlama hareketi de tehlikeli sonuçlar doğurabilir. Şöyle ki kontrolsüz bir atlayışla eğer zemine çakılma olursa topuktan başlayıp kalçada, bel, sırt ve boyunda kırıklar meydana gelebilir. Yani sığ sulara iki stilde de atlayış kalıcı sakatlıklara hatta ölümlere yol açabilecek riskler içeriyor. Bu tür travma geçiren kişi nakil sırasında da yanlış taşıma yüzünden de zarar görebiliyor. Siz siz olun dibini görmediğiniz, derinliğini bilmediğiniz sulara atlamayın. Derinliğin en az 2 metre olması gerekir. Eğer derinliğinden emin değilseniz, atlamaktan vazgeçin.”