Norm Haber

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, Bursa iş dünyası ile buluştu

Bir dizi program için Bursa’ya gelen Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nda Bursa iş dünyası ile bir araya geldi.

Haber: SİMLANUR İNCE

31 Mart yerel seçimlerine son 10 gün kaldı. Bu kapsamda bir dizi ziyaret gerçekleştirmek üzere Bursa’ya gelen Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Bursa Valiliği ve Hanlar Bölgesi ziyaretinin ardından BTSO’da Bursa’nın iş insanları ile buluştu.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz’a, Bursa Valisi Mahmut Demirtaş, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Efkan Ala, AK Parti Bursa Milletvekili Mustafa Varank, AK Parti Bursa İl Başkanı Davut Gürkan eşlik etti.

Bursa İş dünyası buluşmasının açılış konuşmasını gerçekleştiren BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, merkezi hükümetten bir beklentileri olduğunu ifade ederek“Bugüne kadar reel sektörlerimize sunulan her destek istihdam ve ihracatta yeni rekorlarla karşılık bulmuştur. Milli gelirim tarihimizde ilk defa 1.1 trilyon dolar seviyesine yükselirken, ihracatta da rekor seviyelere ulaştık. Ekonomik göstergelerdeki pozitif rakamlar ülkemizin potansiyelinin en büyük göstergesidir. Ortak aklı harekete geçirerek ülke ekonomisini 32 milyar dolar dış ticaret hacmiyle ekonomiye katkı sağladık. Bursa Türkiye’nin en güçlü kentlerinden bir tanesi. Bursa ekonomisinin yaklaşık yüzde 50’si dış ticaret ve girdi rakamlarıyla sağlanmaktadır. Bursa bugüne kadar ülkemizin kalkınmasında lider pozisyonu üstlenmiştir. Bu açıdan da özellikle 2 gün önce Bursa Büyükşehir Belediyesi ile birlikte imzalamış olduğumuz KOBİ OSB protokolünü çok önemsediğimizi belirtmek istiyorum. Bizim Bursa’da plansız olarak artan kobilerimizi yeni dönemde yeni mekansal planlamayla kobilerimize sunacağımız fiziki alanlar Bursa’nın kalkınmasına da yardımcı olacaktır. Özellikle bizlerin bu dönemde hükümetimizden beklentilerimiz var. Bursa güçlü bir bölge. Global anlamda yaşanan bu krizin 2024’ün 2. yarısından itibaren şirketlerimizi güçlü bir şekilde hazırlamamız gerekiyor. Finansman maliyetlerinin düşürülmesi önem arz etmekte. Bizler özellikle özel sektör olarak enflasyon muhasebesine geçişinde mutlaka bu düzenlemenin hayata geçirilmesi önemli. Olumlu olumsuz bu sürecin, enflasyon muhasebesi sürecinin dikkatli takip edilmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.

“BURSA SANAYİ KARAKTERİSTİĞİ ÖN PLANDA BİR ŞEHİR”

Burkay’ın ardından söz alan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Bursa’nın sanayi kenti olma özelliğiyle öne çıktığına vurgu yaparak, “Bursa hem bir sanayi hem de bir turizm şehri. Üreten, tarım şehri Bursa. Bursa sanayilerle büyümüş, sanayi karakteristiği ön planda bir şehir. Bu 5 yıllık dönemde en önemli projelerden biri Kobi Dönüşümü projemiz bizim için çok önemli” diyerek Bursa’da gerçekleştirdikleri ulaşım projelerine de değindi.

“EKONOMİYİ OLUMSUZ ETKİLEYEN FAKTÖRLERE RAĞMEN YILI YÜZDE 4.5 BÜYÜMEYLE KAPATTIK”

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “Gerek makro düzeyinde, ülke düzeyinde politikalarımızı uygularken, şekillendirirken ortak akılla hareket ediyoruz. Sizlerin ortaya koyacağı düşünceler bizim için çok önemli. Dünyamızın çok iyi bir dönemden geçmediğini biliyoruz. Türkiye ekonomisine baktığımızda, olumsuzluklara rağmen, depremlere, enerji fiyatlarının, ekonomiyi olumsuz etkileyen faktörlere rağmen yılı yüzde 4.5 büyümeyle kapattık. İlk defa ilkemiz trilyon dolarlık seviyeyi aştı. Yıllık son çeyreğinde büyüme rakamlarını analiz ettiğimizde sevindirici rakamlar görüyoruz. Yatırımların artmış olması olumlu bir gösterge. Makine tesisat büyümesindeki artış yüzde 14 seviyesinde” dedi.

“ENFLASYONDAKİ YILLIK İVME KAYBINI YILIN 2. YARISINDA GÖRECEĞİZ”

Enflasyon hakkında önemli açıklamalarda bulunan Yılmaz, “Hizmetler ve sanayi sektörünün büyümesini ve ekonomimize katkı sağlamasını çok önemsiyoruz. Enflasyonu da düşürmeyi hedefliyoruz. Giderek aylık bazda ivme kaybı yaşıyoruz. Ocak ayı bir miktar beklentilerin üzerinde gelişti ve tepki gösterdik. Bir taraftan büyüme, istikrar hızımı devam ettirirken, enflasyonu düşürmek istiyoruz. Geçici olarak bazı çelişkiler görüşebilir. Sosyal refah, enflasyon arasında geçici süreli tercihler görülebilir ama sosyal refahın kalıcı olarak artırıldığı bir ortamdır. Bu anlayışla enflasyonla mücadeleyi önceliyoruz. Halkımızın sorunu bizim sorunumuz diyoruz. Enflasyonu adım adım düşüreceğiz. Enflasyondaki aylık ivme kaybını önümüzdeki aylarda göreceğiz fakat yıllık ivme kaybını yılın 2. yarısında göreceğiz” açıklamalarında bulundu.

“ENFLASYONU 2026 YILINDA TEK HANEYE İNDİRMEYİ HEDEFLİYORUZ”

Cevdet Yılmaz, enflasyonu düşürmek yönünde hedeflerini anlatarak, “2025 yılında enflasyondaki hedefimiz yüzde 15 seviyesinde. 2026 yılında ise tek haneye indirmeyi hedefliyoruz. Adım adım hayallerimize ulaşacağız. Tüm dünyada enflasyonla mücadele zaman alır. Bu bir süreç ve bunun sonucunda fiyat istikrarını kalıcı bir şekilde sağlayacağız. Geçen yılın ortalarında 12 aylık cari açık 60 bin dolara çıkmıştı. Yılı 45 bin dolar açıkla kapadık. Şubat ile birlikte 12 aylık açığımızı 32 -33 bin dolara kadar düşürme seviyesinde. Turizm ile hizmet ticaretimiz de iyiye gidiyor. İhracatımız 256 milyar dolar. Ocak ayında işsizlik oranımız yüzde 9.1 oldu. Çalışan nüfusumuzun oranı yüzde 49 gerçekleşti. İlk defa iş yükünün bu kadar istihdam edildiği bir yıl yaşıyoruz” ifadelerini kullandı.

“2023’Ü YÜZDE 5.2 İLE KAPATTIK”

Yılmaz, “Bütün bunlarla birlikte risklerimizin gerilediğini söyleyebiliriz. Seçim öncesi bir takım tartışmalar yapıldı. Yerel seçime gidiyoruz. Yerel seçimlerde banka politikalarının değişeceği tamamen spekülatiftir. Orta vadeli programımızı ilan ettik ve kararlı bir şekilde hayata geçirmeye devam edeceğiz. Bu belirli zaman alan süreçler. Geldiğimiz noktada 72 milyar dolar seviyesine gerilemiş durumda” diyerek bütçe durumu hakkında konuştu. Yılmaz, “Orta vadeli programımızı yaptık. Yüzde 6.4 şeklinde ortaya koyduk. 2023’ü 5.2 ile kapadık. Deprem harcamaları çıktığınızda yüzde 1.6. Bu yılda biraz bütçede deprem harcaması yapılıyor. 2025’ten itibaren yükümüz hafifliyor ve daha az bir yükle depremin yaralarını da sarıyoruz. Bursa iş dünyamıza, bütün Bursalı hemşehrilerimize de deprem bölgesine verdiği destekten dolayı teşekkür ediyoruz. Yatırımcılarımızı desteklemeye de devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

YILMAZ, BURSA’DA ULAŞIMA AYIRDIKLARI YATIRIMLARI AÇIKLADI

Bursa’da ulaşıma ayırdıkları yatırımlardan bahseden Yılmaz, “Ulaştırma başta olmak üzere birçok alana yatırım yapıyoruz. Bursa-Gebze-Orhaneli-Harmancık projesine 1 milyar 100 milyon kaynak ayırdık. Bursa Orhaneli kavşağı projesine 360 milyon yıllık ödeme, Bursa Yalova-Umurbey kavşağı projesine 200 milyon, Gemlik- Çınarcık projesine 150 milyon, Kurşunlu projesine 150 milyon, Çevre oto yolu Demirtaş OSB kavşağı yollarına 142 milyon, Bursa – İnegöl -Bozüyük projesine 120 milyon lira ayırdık. Demiryolu projelerini çok önemsiyoruz. Bandırma- Bursa- Yenişehir- Osmaneli hızlı tren projemize sadece 2024 13 milyar lira. Bundan sonra demir yollarına ağırlık vereceğiz. Demir yollarını OSB’ler ile bağlantısı öncelikli konumuz. Uludağ Alan Başkanlığı’nda da önemli çalışmalar hazırlıyoruz. Yerel yönetimler son derece önemli. Gerçek belediyecilik diyoruz. Kişisel şan, şöhret için belediyeyi kullanmayan, halk için kullanandır gerçek belediyecilik. Alinur Başkanımızı kobi projesi için tebrik ediyorum” diye açıkladı.