Norm Haber

Danimarka’daki mezarlıkta 50 iyi korunmuş Viking iskeleti bulundu

Danimarka'da arkeologlar, yaklaşık 50 "olağanüstü derecede iyi korunmuş" iskeletin bulunduğu nadir bir Viking Çağı mezarlığı ortaya çıkardı.

Kazıyı yürüten ekibe göre, bu önemli keşif Viking dönemine dair yeni bilgiler sağlayabilir.

Kazıya altı ay boyunca liderlik eden arkeolog Michael Borre Lundo, “Bu, çok heyecan verici bir bulgu çünkü bu kadar iyi korunmuş iskeletler bulduk,” dedi. “Genelde mezarlarda birkaç diş bulmak bile şanslı bir durumdur, ancak burada tüm iskeletlere sahibiz.”

Danimarka’nın üçüncü büyük şehri Odense’nin kuzeydoğusundaki Aasum’un eteklerinde yapılan keşif, kemiklerin korunmasına yardımcı olan tebeşir ve yüksek su seviyeleri gibi elverişli toprak koşullarına bağlandı. Bu alan, geçen yıl enerji hattı yenileme çalışmaları öncesinde yapılan rutin bir araştırma sırasında bulunmuştu.

 

Kemikler oldukça korunmuş bir formda bulunuyor.AP

 

Kazıyı denetleyen Museum Odense uzmanları, mezarlık alanının, 793 ile 1066 yılları arasında süren Viking Çağı’ndaki yaşama dair değerli ipuçları sunabileceğine inanıyor. DNA analizleri, akrabalık bağları, göç desenleri ve sosyal yapılar hakkında ayrıntılı yaşam öykülerini yeniden oluşturabilir.

Borre Lundø, “Bu, bilimsel keşif için yepyeni bir araç kutusu açıyor,” dedi. “Umarım tüm iskeletler üzerinde DNA analizi yapabiliriz ve birbirleriyle akraba olup olmadıklarını, hatta nereden geldiklerini görebiliriz.”

Viking Çağı, Avrupa genelinde büyük çaplı baskınlar ve ticaret faaliyetleriyle biliniyor. Hatta Vikingler Kuzey Amerika’ya kadar ulaşmıştır. Ancak Borre Lundo, Aasum’da bulunan iskeletlerin muhtemelen savaşçılardan ziyade bir çiftçi topluluğuna ait olduğunu düşünüyor. 2.000 metrekarelik (21.500 fit kare) alana yayılan bu sitede, erkek, kadın ve çocukların yanı sıra bazı kremasyon kalıntıları da bulunuyor.

Dikkat çekici bir mezarda, bir kadın bir vagon içinde gömülmüş ve Viking arabasının üst kısmı tabut olarak kullanılmıştı. Borre Lundo, bunun kadının “toplumun üst kesiminden” olduğunu gösterdiğini açıkladı. İskeletlerin yanı sıra kazıda broşlar, kolye boncukları, bıçaklar ve muska olarak kullanılmış olabilecek küçük bir cam parçası da bulundu.

 

İskeletlerin yanında kolye, boncuk gibi bazı aksesuarlar da bulundu.AP

 

Broşların tasarımları, definlerin 850 ile 900 yılları arasında gerçekleştiğini gösteriyor. Borre Lundø, “Farklı defin seviyeleri var,” dedi. “Bazılarının yanında hiçbir şey yokken, diğerlerinde broşlar ve inci kolyeler bulunuyor.”

Sitede ortaya çıkarılan eserler, Viking ticaret yollarının Danimarka sınırlarının çok ötesine uzandığını gösteriyor. İsveç’in Gotland adasından bir broş ve Norveç ile İsveç’e işaret eden bileme taşları buluntular arasındaydı.

Nisan ayında başlayan ve geçtiğimiz cuma günü sona eren kazı, şimdi Museum Odense’nin koruma laboratuvarlarında incelenen çok sayıda eser kutusu ortaya çıkardı. Restoratör Jannie Amsgaard Ebsen, toprağın broşların arkasındaki lifler veya bıçak sapları gibi ek organik malzemeleri korumuş olabileceğini umuyor.

Ebsen, “Daha büyük resmi elde etmeyi gerçekten umuyoruz,” dedi. “Orada yaşayan insanlar kimdi? Kimlerle etkileşim içindeydiler? Bu biraz yapboz gibi: tüm farklı parçalar bir araya getirilecek.”