Emekli maaşlarına yüzde 25 zam öngören torba kanun teklifindeki 18. madde değişiklik yapılmadan Meclis Genel Kurulu’nda kabul edildi.
Dün de Memur emeklilerine yüzde 25 zam yapılması ve memurlara 8 bin 77 TL seyyanen zam yapılmasına ilişkin maddeler kabul edilmişti.
MHP ÇEKİMSER KALDI
SSK ve Bağkur emeklilerine ilişkin 18. maddede MHP çekimser kaldı.
MHP lideri Devlet Bahçeli, geçtiğimiz günlerde emekli maaşlarına ilişkin, “Memur maaşlarındaki 8 bin 77 liralık seyyanen artışın emekli maaşlarındaki kök ücrete aynı şekilde yansıtılması beklentimiz ve talebimizdir.” ifadelerini kullanmıştı.
Bahçeli, bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la Beştepe’de bir görüşme yapmıştı.
Yaklaşık 1 saat 10 dakika süren görüşmenin ardından herhangi bir açıklama yapılmamıştı.
MECLİS’TE BUGÜN…
Milyonlarca emeklinin gözü kulağı TBMM’ye çevrilmiş durumdayken, Meclis görüşmeleri gündem dışı konuşmalarla başladı.
CHP Zonguldak Milletvekili Eylem Ertuğ Ertuğrul, gündem dışı konuşmasına emekli maaş zammına değindi.
EYLEM ERTUĞ ERTUĞRUL: VERİLEN ZAM ORANI KABUL EDİLEMEZ BİR ORANDIR
Ertuğrul, “… yalnızca memurlarımızın değil, tüm emeklilerimizin ve çalışanlarımızın insanca bir yaşam sürmesi için yıllardır mücadele ediyoruz. Mecliste verdiğimiz önergeler ve kanun teklifleri AKP ve MHP oylarıyla reddediliyor. Ülkedeki yoksulluk sınırı, açlık sınırı sürekli olarak gündeme getirdiğimiz konulardır. Sanki bunlar hiç yokmuş gibi, vatandaşlarımızın sanki güllük gülistanlık yaşam koşulları varmış gibi âdeta pembe bir gözlük takılarak verilen zam oranı kabul edilemez bir orandır. İktidar, milyonlarca emekliyi açlık sınırının altında bir maaşa mahkûm etmiştir. Bu teklifle memur maaşına dahi endekslenmemiş olan şehit aileleri ve gazilerin maaşları da asgari ücret seviyesine düşmüştür. Acilen bir düzenleme yapılarak toplumumuzun tüm kesimlerine insanca yaşam koşulları sağlayacak zam oranları sağlanmalı, seyyanen zamdan en büyük fedakârlığı yapmış olan şehit aileleri ve gaziler de faydalandırılmalıdır.” dedi.
BÜLENT KAYA: EMEKLİLERİN YANINDA BİR MECLİS ARZU EDİYORUZ
Saadet Partisi Grubu adına konuşan Grup Başkan Vekili ve İstanbul Milletvekili Bülent Kaya da AK Parti grubuna çağrıda bulundu.
“Meclisteki bütün partilerde emeklilere seyyanen zam uygulanması konusunda bir konsensüs oluşmuş durumda” diyen Kaya, “Yürütme organını Sayın Cumhurbaşkanı temsil ediyor ama emeklilere seyyanen zam yasamanın yetkisinde olan bir husus. Şayet Adalet ve Kalkınma Partisi Sayın Cumhurbaşkanının önerisi doğrultusunda 7.500 TL maaşta diretiyorsa Türkiye Büyük Millet Meclisindeki milletvekilleri olarak bizler Adalet ve Kalkınma Partisinin de buna iştirak etmesini arzu ederiz ama şayet Adalet ve Kalkınma Partisi Sayın Cumhurbaşkanına ters düşmek istemiyorsa diğer milletvekillerinin, diğer parti gruplarının tamamının emeklilerimize seyyanen zam verilmesiyle ilgili Meclis çalışmalarına destek vermelerini ve emeklilerimizin yanında olan bir Türkiye Büyük Millet Meclisi olmayı arzu ediyoruz.” diye konuştu.
GÖKHAN GÜNAYDIN: HERKES YAŞAMINI REFAH İÇİNDE DEVAM ETTİREBİLMELİ
CHP Grup Başkan Vekili ve İstanbul Milletvekili Gökhan Günaydın da şunları ifade etti:
“Memur maaşları yetersizdir. Seyyanen zamların kök ücretlere yansıtılmaması büyük haksızlık yaratmaktadır. Derece ve kadrolar arasında büyük adaletsizlikler vardır. Gelin, önergelerle bunu düzeltelim, 6,5 milyon emeklinin 7.500 lira gibi bir açlık sınırı altında yaşamasına müsamaha etmeyelim, izin vermeyelim. Onlara da seyyanen ücretleri yansıtalım ve Türkiye Cumhuriyeti’nde herkesin yaşamını refah içinde devam ettirebileceği bir düzeni hep beraber yaratalım.”
Gündem dışı konuşmaların ardından Torba Yasa Teklifinin görüşmelerinde 8’inci maddeden itibaren başlandı.
Teklif görüşmelerinde söz alan İYİ Parti Aydın Milletvekili Ömer Karakaş şunları söyledi:
“Sayın Başkan, kıymetli milletvekilleri ve ekranları başlarında bizleri izleyen değerli vatandaşlarımız; görüşülmekte olan torba yasanın 9’uncu maddesi hakkında verdiğimiz önerge üzerine söz almış bulunmaktayım. Yüce heyetinizi saygıyla selamlıyorum.
Evet, ekonomik bir kriz yaşıyoruz ancak bu krizin çözümü Körfez ülkelerine borç bulma seferlerine çıkmak değildir. Türkiye Cumhuriyeti devleti bölgenin en önemli ülkesidir; dolayısıyla, böyle bir durum bu büyüklükteki bu önemli ülkeye yakışmıyor. El âleme el açmak mıdır ülkemizin kaderi? Ayıptır, günahtır.
Kendi yarattığınız ekonomik enkazın içerisinde “Bu millet ne yiyecek, ne içecek?” diye hiç düşünüyor musunuz? Hiç mi Allah korkunuz yok, hiç mi vicdanınız sızlamıyor? Memura, emekliye zam verirken eliniz son derece cimri ancak vergileri artırırken ise bir o kadar cömertsiniz. Vatandaşlarımız, esnafımız, şirketlerimiz, cumhuriyet tarihinin en borçlu dönemini yaşıyor.
ÖMER KARAKAŞ: MADEM BU MAAŞ YETERLİ, BUYURUN SİZ GEÇİNİN
“Zam verdik.” adı altında seçim öncesi göz boyamak için en düşük emekli maaşını 7.500 liraya çıkardınız ancak şimdi zamları kök maaşa yaparak son yaptığınız zamlarla birlikte yine emekli maaşı 7.500 lira oluyor.
Madem bu maaş yeterli, buyurun o zaman 7.500 lirayla siz geçinin. Buradan tüm iktidar partisi milletvekillerini 7.500 lirayla bir ay geçinmeye davet ediyorum.”
ŞERAFETTİN KILIÇ: EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI AÇLIK SINIRININ ÜZERİNDE OLMALIDIR
Saadet Partisi adına söz alan Antalya Milletvekili Şerafettin Kılıç şunları söyledi:
“…Asgari ücret 11.402 lira ancak açlık sınırı 14 bin lira seviyelerine ulaştı. Emeklilere yapılması düşünülen zam oranı yüzde 25. Yapılan bu zam sonrası çok sayıda emekli 7.500 lira almaya devam edecek. En düşük memur maaşları için ise 22 bin liralık bir rakamdan bahsediliyor. Seyyanen yapılacak 8 bin liralık zamla birlikte oluşan bu rakam memurlar arasında adaletsizliklere ve hak kayıplarına sebep olacaktır.
En düşük emekli maaşları açlık sınırının üzerinde olmalıdır; bunu söylemek bile eksiktir, yanlıştır. Emekli maaşları, eski kazanılmış haklar da dikkate alınarak adil bir şekilde yeniden belirlenmeli, kademeli olarak da yoksulluk sınırına çıkarılmalıdır; makamlar, mevkiler, görevler, meslekler ve yapılan işin niteliği de dikkate alınarak belirlenmelidir. Memur maaşlarının adil bir düzenlemeyle ekonomik şartlar da dikkate alınarak an itibarıyla yoksulluk sınırına çıkarılması gerekmektedir ki bu rakam da yaklaşık 35 bin lira seviyesindedir.
Esasen, çalışan emekçilerin maaşları ve maaş artışları anayasal bir düzenlemeye de kavuşturulmalıdır ve böylece her altı ayda bir ya da her yıl maaşlar pazarlık konusu yapılmamalıdır. İşçilerimiz, emeklilerimiz, memurlarımız lütuf değil, alın terlerinin karşılığını istiyorlar. ”
MUSTAFA GÜRBAN: EMEKLİLERİMİZİN REFAH DÜZEYİNİN İNSAN ONURUNA YAKIŞIR ŞEKİLDE OLMASINDAN YANAYIZ
İYİ Parti Gaziantep Milletvekili Mehmet Mustafa Gürban ise emekli maaşı zamlarına yönelik şunları söyledi:
“Emeklilerimiz kaderiyle baş başa bırakılmıştır. Yapılacak seyyanen zam; memurların aile, çocuk yardımı, ek ödeme, dil tazminatı gibi ödemelerini teğet geçecektir. Seyyanen zam ücretlerine geniş açıdan
ve bütün olarak bakmamız gerekmektedir. Biz her zaman memur ve emeklilerimizin refah düzeyinin insan onuruna yakışır şekilde olmasından yanayız. Seyyanen zam, bundan sonraki hiçbir artışa etki etmeyecektir. Bundan sonra yapılacak olan zam oranları 8.077 Türk lirasından hariç olarak gerçekleşecektir. Yüksek maaş alan memurlarımız size seyyanen zam alamayacakları için zam artış oranı düşmektedir. Emekli aylıklarında daha önce yapılan hatalar ne yazık ki yine tekrarlanmaktadır. Nisan ayında 5.500 Türk
lirasından 7.500 Türk lirasına çıkarılan en düşük emekli aylığında 7.500 Türk lirası üstünde aylık alan emeklilerimiz artıştan faydalanamamıştır. Bugün de benzer bir tabloyla karşı karşıyayız.
Hesap edilen en düşük emekli aylığı 7.500 Türk lirası altındaysa artış o rakamın üzerinden yapılacaktır. Örneğin, emeklilerimizin kök maaşı 6.000-6.500 Türk lirasıysa artış bu miktar üzerinden olacaktır. Ayrıca,
kur ataklarının devam etmesi, asgari ücret ile yapılacak memur zamlarını şimdiden eritmeye başlamıştır. Bunun neticesinde yapılacak olan artışların yetersiz olduğunu ve tekrar gözden geçirilmesi gerektiğini arz ve talep ediyorum.”