Norm Haber

Erdoğan-Selman görüşmesi: Ortak bildiride yeni dönem vurgusu

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman Ankara'ya geldi. Karşılama töreninin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Veliaht Prens bir araya geldi. Baş başa yapılan görüşme yaklaşık 2 saat sürdü. Görüşmenin ardından yayımlanan ortak bildiride, ikili ilişkilerde yeni bir işbirliği döneminin başlamasına yönelik ortak kararlılık güçlü şekilde vurgulandı.

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, resmi temaslarda bulunmak üzere Ankara’ya geldi.

Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın bulunduğu makam aracını, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi önündeki caddede karşılayan süvariler, araca protokol kapısına kadar eşlik etti.

ERDOĞAN, SELMAN’I KAPIDA KARŞILADI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Muhammed bin Selman’ı, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nin ana giriş kapısında karşıladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Muhammed bin Selman’ın tören alanındaki yerlerini almalarının ardından, 21 pare top atışı eşliğinde iki ülke milli marşları çalındı. Veliaht Prens Muhammed bin Selman, Muhafız Alayı Tören Kıtası’nı selamladı.

Törende, tarihte kurulan 16 Türk devletini temsil eden bayraklar ve askerler de yer aldı.

BAŞ BAŞA GÖRÜŞME 2 SAAT SÜRDÜ

İki ülke heyetlerinin takdimi sonrasında Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Muhammed bin Selman, merdivenlerde Türkiye ve Suudi Arabistan bayrakları önünde tokalaşarak gazetecilere poz verdi.

İkili ardından baş başa görüşmeye geçti, görüşme yaklaşık 2 saat sürdü.

ERDOĞAN’DAN SELMAN ONURUNA AKŞAM YEMEĞİ

Erdoğan, bin Selman ile Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nin balkonunda bir süre sohbet etti.

Erdoğan daha sonra Selman onuruna resmi akşam yemeği verdi. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ndeki yemek, basına kapalı gerçekleştirildi.

ORTAK BİLDİRİDE YENİ DÖNEM VURGUSU

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Suudi Arabistan Veliaht Prensi Selman arasındaki görüşmenin ardından iki ülkenin dışişleri bakanlarının imzasıyla ortak bildiri yayımlandı.

Resmi görüşmelerin iki ülke arasındaki mükemmel ilişkilerin derinliğini bünyesinde barındıran samimiyet ve kardeşlik ortamında gerçekleştirildiğinin vurgulandığı bildiride; siyasi, ekonomik, askeri, güvenlik ve kültürel ilişkiler dahil olmak üzere iki ülke arasındaki ikili ilişkilerde yeni bir işbirliği döneminin başlamasına yönelik ortak kararlılık güçlü şekilde vurgulandı.

Ortak bildiride, “Taraflar, karşılıklı ticaretin geliştirilmesi ve çeşitlendirilmesi imkanlarını, yatırım fırsatlarının araştırılması ve çeşitli alanlarda somut ortaklıklara dönüştürülmesi için iki ülkenin kamu ve özel sektöründeki iletişimin artırılmasını ele almışlardır. Taraflar, bölgesel konularda da istişare ve işbirliğinin derinleştirilmesini kararlaştırmışlardır” denildi.

Bildiride ayrıca, tarafların, enerji alanında özellikle petrol ve rafinesi, petrokimya, enerji verimliliği, elektrik, yenilenebilir enerji, inovasyon, hidrokarbon kaynakları için temiz teknolojiler, hidrojen de dahil, düşük karbonlu yakıtlar alanlarında işbirliği beklentilerini, enerji sektörü ve ilgili tedarik zincirlerinin yerelleştirilmesi, bu alanlarda ilgili projeler geliştirilmesi için çalışılması arzusunu ifade ettikleri belirtildi.

Tarafların, savunma konusunda iki ülkenin çıkarlarına hizmet edecek ve bölgede güvenlik ve istikrarın sağlanmasına katkıda bulunacak şekilde savunma işbirliği alanlarında iki ülke arasında imzalanan anlaşmaların etkin hale getirilmesi hususunda mutabık kaldıkları aktarıldı.

Turizm alanında işbirliğinin ve turizm sektörünün gelişimine fayda sağlayan ortak çalışmaların güçlendirilmesinin öneminin vurgulandığı ifade edildi. Sağlık alanında iki ülke arasındaki mevcut işbirliğin geliştirilmesi gerektiğinin vurgulandığı bildiride sağlık yatırımları alanında iş birliği fırsatlarının araştırılması hususunda mutabık kalındığı belirtildi.

“İŞ BİRLİĞİNİ GELİŞTİREREK SÜRDÜRME KARARLILIĞI VURGULANDI”

Açıklamanın devamında ise şu ifadelere yer verildi:

“İki taraf, bölgedeki güvenlik ve istikrarın desteklenmesine ve güçlendirilmesine katkıda bulunacak şekilde, bölgesel ve uluslararası arenadaki önemli meselelere ilişkin işbirliğini, koordinasyonu ve görüş alışverişini yoğunlaştırma çabalarını teyit etmişlerdir.

Taraflar, bölge ülkelerinin egemenliğinin ihlal edilmemesini vurgulamışlar ve bölge ülkelerindeki tüm krizlere siyasi çözüm bulunmasına, bölgeyi gerilimden uzak tutacak ve bölgede güvenliği ve istikrarı sağlayacak çalışmalara desteklerini vurgulamışlardır.

Taraflar, başta İslam İşbirliği Teşkilatı ve Birleşmiş Milletler olmak üzere bölgesel ve uluslararası kuruluşlar çerçevesinde aralarındaki işbirliğini ve etkin koordinasyonu artırma; bölgede barış, istikrar ve güvenliğin sağlanması için yakın işbirliği sürdürme konusundaki kararlılıklarını vurgulamışlardır.

Görüşmenin sonunda taraflar, iki ülkenin ve halklarının ortak çıkarlarına katkıda bulunacak ve tüm kesimlere fayda sağlayacak şekilde, bölgenin geleceğine hizmet etmek için tarihi kardeşlik temelinde iş birliğini geliştirerek sürdürme kararlılıklarını vurgulamışlardır.”

ERDOĞAN NİSAN AYINDA SUUDİ ARABİSTAN’I ZİYARET ETMİŞTİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan da 28-29 Nisan’da Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz Al Suud’un daveti üzerine Cidde’ye giderek çeşitli temaslarda bulunmuştu.

Erdoğan ayrıca 10 Mayıs’ta Prens Muhammed Bin Selman’la yaptığı telefon görüşmesinde de ikili ilişkileri ve bölgesel konuları ele almıştı.

Prens Muhammed Bin Selman’ın Ankara’ya yapacağı ziyareti, 17 Haziran’da kamuoyuna duyuran Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İnşallah biz de Külliye’de kendilerini kabul edeceğiz. Orada gerek ikili gerek heyetler arası görüşmelerimizi yapacağız ve bundan sonraki sürece yönelik Türkiye-Suudi Arabistan ilişkilerini inşallah çok daha ileri derecede, çok daha yüksek seviyede nerelere taşıyabiliriz, bunları değerlendirme fırsatını bulacağız” ifadelerini kullanmıştı.