ET YIKANMALI MIDIR?
Kesinlikle hayır!.. Et sadece kesildikten hemen sonra yıkanabilir, çünkü bu esnada hayvanın etinden dışarıya doğru bir ısı aktarımı vardır, bu da suyun üzerinde kalmasını engeller. Ancak eve gelmiş eti yıkamak tamamen yanlıştır ve üzerinde hızlı bir şekilde mikro organizma üremesine neden olur.
ETE TUZ ATILMAZ MI?
Tabii ki atılır!.. Bilinen en yaygın yanlıştır bu…
Fizikte “osmoz” kuralı der ki “Tuz içine giren her şeyin suyunu çeker!..”
Bu fizik kuralından dolayı ızgara ya da tava yapacağımız eti tuzlayarak ocağa koyarsak, tuz bu etin üzerinde bir set oluşturarak, etin suyunun çıkmasını engeller. Bu da hem tüm tadı olan suyunun içinde kalmasını hem de yumuşak pişmesini sağlar. Bu yüzden ızgara ve tava etler muhakkak tuzlanmalıdır. Tabii tuz derken, kaya tuzunu kastediyorum.
ET TAM PİŞİRMELİ MİDİR?
Elbette hayır!..
Eğer etin proteininden faydalanmak isterseniz etin içi muhakkak pembe kalmalıdır. Yani çocuklarınıza yedirdiğiniz etin, köftenin içi pembe değilse protein değeri koca bir sıfırdır!
Peki az pişmiş etin içinden akan kan mıdır?
Et pişince ortaya çıkan pembe renkli madde kan değil, miyoglobindir. Bu madde de bir çeşit proteindir, asla kan değildir ve helallik durumunda bir sıkıntı yoktur.
ET KESİLİR KESİLMEZ YENMELİ MİDİR?
Hayvan kesildikten ve derisi yüzüldükten sonra, büyükbaşlar 24 saat; küçükbaşlar 8 saat dolapta bıçak vurulmadan dinlendirilmelidir.
Bu Kurban Bayramı’nda yapılan en büyük yanlıştır. Hepimiz kurban etinin sertliğinden şikayet ederiz ya, sebebi budur. Çünkü et dinlenmeden tekrar bıçak vurulup parçalanırsa etin ölüm sertliği, üzerinde kalacak ve bu bir daha asla çözülmeyecektir.
EN LEZZETLİ ET HANGİSİDİR?
En lezzetli et, bize göre, en yumuşak olan ama genel kural olarak yağlı ve kemikli olandır. Çünkü ete asıl lezzetini veren, kemiği ete bağlayan bağ dokusudur. Yağ da eti her zaman yumuşak tutar.